ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Aris Oikonomou / SOOC

Γεωργιάδης: Πώς η αγορά εργασίας θα επιστρέψει στην κανονικότητα

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επαναφοράς του καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους, μέσω της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι μόνο αν αποκτήσουµε πολύ µεγάλη εµπιστοσύνη ότι δεν θα γίνει κατάχρηση όπως στο παρελθόν.

«Έχουµε ένα συγκροτηµένο σχέδιο, µε ορίζοντα τετραετίας, για το πώς η αγορά εργασίας στην Ελλάδα θα επιστρέψει στην κανονικότητα» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Epsilon7.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά με τις προθέσεις του υπουργείου για την επαναφορά των συλλογικών συµβάσεων εργασίας εντός της τετραετούς κυβερνητικής θητείας, ο υπουργός απάντησε: «Εν µέσω χρεοκοπίας, σε πολλά θέµατα φύγαµε από την ευρωπαϊκή κανονικότητα. Εγώ, ως υπουργός Εργασίας, δεν θέλω η Ελλάδα να είναι εκτός ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου ούτε θέλω να είµαστε η εξαίρεση στον κανόνα. Θέλουµε να ακολουθούµε στο σύνολο την κανονική ζωή του εργασιακού βίου των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Όσο η χώρα ανεβαίνει βαθµίδες και όσο η οικονοµία πηγαίνει καλύτερα, θα µπορούµε να το κάνουµε, αλλά χωρίς να επαναλάβουµε τα σφάλµατα του παρελθόντος».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επαναφοράς του καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους, μέσω της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: «Μόνο αν αποκτήσουµε πολύ µεγάλη εµπιστοσύνη ότι δεν θα γίνει κατάχρηση, όπως είχε γίνει στο παρελθόν».

Όσον αφορά στο αίτημα του κλάδου του επισιτισμού για την κατάργηση των τεκµαρτών ηµεροµισθίων, ο υπουργός Εργασίας τάχθηκε απολύτως υπέρ του συγκεκριµένου αιτήµατος και υπογράμμισε ότι σκοπεύει να το ρυθµίσει σε επόµενο νοµοσχέδιο. «Έχουν δίκιο. Το τεκµαρτό ηµεροµίσθιο έρχεται από το παρελθόν σε εποχή που πλέον δεν συµβαδίζει µε την πραγµατικότητα, δυσκολεύει τις επιχειρήσεις και, τελικά, στερεί εισοδήµατα από τον εργαζόµενο» σημείωσε.

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης, σε συνεργασία µε το ΙΝ.Σ.Ε.Τ.Ε., ώστε να προετοιμαστούν χιλιάδες νέοι, για να εργαστούν στον τουρισμό την επόμενη περίοδο.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, χαρακτήρισε τον νέο εργασιακό νόμο ως εξαιρετικά φιλεργατικό, ενώ, για το «ξεπάγωμα» των τριετιών από την 1η Ιανουαρίου 2024, σχολίασε ότι οι τριετίες θα φέρουν πραγµατικές αυξήσεις σε χιλιάδες εργαζόµενους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

pronoia-ergasia-mixailidou-ypourgeio ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μιχαηλίδου: 5.300 εργαζόμενοι συνταξιούχοι δήλωσαν την εργασία τους

«Κινητροδοτούμε τον κόσμο, ώστε να δηλώνει την απασχόλησή του, όντας συνταξιούχος, ακριβώς επειδή δεν κόβεται η σύνταξή του. Θα υπάρχει μία παρακράτηση 10% επί του μισθού, από την οποία εξαιρούνται συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού» ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου.
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Τσακλόγλου: Ο νέος κατώτατος μισθός σε ισχύ από την 1η Απριλίου

Ο υφυπουργός Εργασίας ερωτώμενος για τα επιδόματα ανεργίας τόνισε σκοπός του είναι η παροχή οικονομικής ενίσχυσης ώστε να μη μειώνεται απότομα το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων όταν αυτοί περιέρχονται σε κατάσταση ανεργίας.
Adonis Georgiadis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Γεωργιάδης: Αύξηση στα εισοδήματά των υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα

Σχετικά με τους εργαζόμενους συνταξιούχους, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι 50.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι είδαν ήδη αύξηση 30% στη σύνταξή τους, καθώς καταργήθηκε η παρακράτηση του 30%.