ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Adonis Georgiadis
Φωτο: Thomas Giotopoulos / SOOC

Α. Γεωργιάδης: Το 2024 να είναι το έτος με τα λιγότερα εργατικά ατυχήματα

«Το κράτος και η ιδιωτική οικονομία, δεν είμαστε αντίπαλοι, έχουμε τεράστιο συμφέρον να εξασφαλίσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στην εργασία» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το έντονο ενδιαφέρον του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στην αγορά εργασίας εξέφρασε ο υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκδήλωση, με θέμα: «Υγεία και Ασφάλεια: Δύο λέξεις-ένας στόχος», κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε παρουσίαση των νέων ψηφιακών εργαλείων για την υποστήριξη των επιχειρήσεων (ηλεκτρονική πλατφόρμα για την Υγεία και Ασφάλεια: ΥΑΕ.gov.gr.).

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, «για εμάς, δεν είναι πάρεργο, δεν είναι κάτι που θα το κάνουμε παρεμπιπτόντως σε όλα τα άλλα καθήκοντα, που έχουμε, αλλά είναι κάτι που μας έχει απασχολήσει εντόνως, όπως έγινε το καλοκαίρι με τον καύσωνα, όπου δείξαμε αμέσως τα πρώτα δείγματα γραφής του πόσο στα σοβαρά λαμβάνουμε υπ' όψιν αυτό το θέμα. Στο νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου φροντίσαμε να καλύψουμε και νομοθετικά τα σχετικά θέματα, για να έχουμε ισχυρότερη νομοθετική εξουσιοδότηση. Ο αρμόδιος υφυπουργός, ο κ. Βασίλης Σπανάκης νομίζω ότι έχει δώσει το στίγμα ενός ανθρώπου που νοιάζεται και είναι πραγματικά πάνω από αυτό το πρόβλημα».

«Δεν έχω αυταπάτες ότι θα φτάσουμε σε μία αγορά εργασίας που δεν θα υπάρχει ποτέ κανένα είδους εργατικό ατύχημα. Αυτό, δυστυχώς, δεν μπορεί να συμβεί. Σε όλες τις χώρες, όσο προηγμένες κι αν είναι, συμβαίνουν ατυχήματα και δυστυχήματα στην αγορά εργασίας. Όμως, το κράτος και η ιδιωτική οικονομία, γιατί είμαστε σύμμαχοι σε αυτό, δεν είμαστε αντίπαλοι, έχουμε τεράστιο συμφέρον να εξασφαλίσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στην εργασία» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και τόνισε ότι το υπουργείο έχει ήδη δεχτεί το αίτημα της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας για ενίσχυση του προσωπικού της στους συγκεκριμένους τομείς, ώστε να μπορεί να διενεργεί ακόμα περισσότερους ελέγχους και στους τομείς υγιεινής και ασφάλειας σε σχέση με το παρελθόν.

Όπως υπογράμμισε, εφέτος, καταγράφεται ρεκόρ ελέγχων από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας.

«Το βέβαιον είναι ότι θέλουμε το 2024 να είναι το έτος με τα λιγότερα εργατικά ατυχήματα και τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασίας όλων των εργαζομένων. Πιστεύουμε ότι τα μέτρα, που λαμβάνουμε, όπως η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, εν μέρει θα βοηθήσουν στο να γνωρίζουμε επακριβώς τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και να είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε εκεί που η νομοθεσία δεν τηρείται και θα είμαστε αυστηροί στην τήρηση της νομοθεσίας σε αυτό το επίπεδο» σχολίασε ο υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα, στη διάρκεια των κύκλων συζητήσεων, που ακολούθησαν τις αρχικές τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, ξεκίνησε ένας ανοιχτός, διευρυμένος κοινωνικός διάλογος για τη βελτίωση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας στη χώρα μας.

Την ημερίδα και τους κύκλους συζητήσεων συντόνισε η δημοσιογράφος, Μάιρα Μπάρμπα, ενώ στην εκδήλωση συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, Άννα Στρατινάκη, ο Γενικός Διευθυντής Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, Χαράλαμπος Βούρτσης και ο Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία, Κωνσταντίνος Αγραπιδάς.

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής της, η κ. Στρατινάκη δήλωσε ότι η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία είναι θέμα κουλτούρας, που χτίζεται. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η προσπάθεια της Πολιτείας είναι μεγάλη και πολυεπίπεδη.

Σύμφωνα με την κ. Στρατινάκη, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το τρίπτυχο εκπαίδευση-κατάρτιση-πιστοποίηση.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Γ.Γ. Εργασιακών Σχέσεων ανακοίνωσε ότι θα υλοποιηθεί πρόγραμμα για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων, προκειμένου να εκπαιδευτούν και να μάθουν τους βασικούς κανόνες υγείας και ασφάλειας, ενώ στην ίδια στοχοθεσία βρίσκεται και η δυνατότητα στήριξης των επιχειρήσεων για την απόκτηση ISO που αφορά τους κανόνες για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.

Επίσης, η κ. Στρατινάκη συμπλήρωσε ότι, στο προσεχές χρονικό διάστημα, πρόκειται να ενεργοποιηθεί και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα «ΗΡΙΔΑΝΟΣ», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και σχετίζεται με το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Πρόγραμμα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία και τη δημιουργία μίας οργανωμένης, ψηφιακής, εκπαιδευτικής βιβλιοθήκης τόσο για τους τεχνικούς ασφαλείας όσο και για τους ιατρούς εργασίας.

Τέλος, η Γ.Γ. Εργασιακών Σχέσεων ανέφερε ότι αναμένονται το Προεδρικό Διάταγμα για την τηλεργασία και η υπουργική απόφαση για το δικαίωμα της αποσύνδεσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

pronoia-ergasia-mixailidou-ypourgeio ergasias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μιχαηλίδου: Αυξάνονται οι γιατροί των ΚΕΠΑ και οι αμοιβές τους

Για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε «οι πολιτικές αυτές έχουν ως επίκεντρο την προστασία των εργαζομένων, την εξάλειψη της αδήλωτης εργασίας, τη συμμόρφωση στις διατάξεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδ. Γεωργιάδης: Κίνητρα για την προσέλκυση αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ένας από τους στόχους των απογευματινών ιατρείων είναι, οι αναισθησιολόγοι και οι χειρουργοί να συμπληρώσουν το εισόδημά τους εργαζόμενοι λίγο περισσότερο μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο, αντί να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Δικαιώθηκε η απόφαση μας να ξεπαγώσουν οι τριετείες

Για τη δυνατότητα εργασίας των συνταξιούχων χωρίς παρακράτηση της σύνταξής τους, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι δεν μπορεί να τιμωρείται ένας συνταξιούχος διότι θέλει να εργαστεί.
vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τι αλλαγές φέρνει

Προχωράει η συνολική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την επαγγελματική ασφάλιση και την εποπτεία των ταμείων. Τί ορίζεται για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται.