ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ελληνικά ευρώ και σημαία
Φώτο: Shutterstock

Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα στο ετήσιο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών

Στις θεματικές ενότητες του φετινού συνεδρίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη κατανόησης των μη προφανών και σε μεγάλο βαθμό ασύμμετρων όψεων της ελληνικής οικονομίας.

Για έβδομη χρονιά ο Κύκλος Ιδεών διοργανώνει, σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών το ετήσιο συνέδριό του που εντάσσεται στη σειρά συνεδρίων με τον τίτλο  «Η Ελλάδα Μετά». Το συνέδριο «Η Ελλάδα Μετά VII» θα διεξαχθεί 5-7 Νοεμβρίου 2023, στην Αθήνα, στο  ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», με γενικό θέμα: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα.                            

Οι ασυμμετρίες εμφανίζονται σε όλα τα επίπεδα, παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό και σε όλα τα πεδία, από τις συνθήκες ζωής στον πλανήτη και την τεχνολογία μέχρι τα υπαρξιακά / στρατηγικά ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει η Δύση συνολικά και η Ευρώπη ειδικότερα και από τη σχέση της ελληνικής κοινωνίας με το πολιτικό σύστημα μέχρι το παλινδρομικό  αίτημα του εκσυγχρονισμού που διαπερνά την ιστορία του  ελληνικού  κράτους επί  διακόσια δύο πλέον χρόνια.

Στις θεματικές ενότητες του φετινού συνεδρίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι ασυμμετρίες του ελληνικού πολιτικού συστήματος που επηρεάζουν την ποιότητα της δημοκρατίας, οι μεγάλες και επείγουσες εκσυγχρονιστικές προκλήσεις (από ένα σύστημα υγείας που υπερβαίνει γνωστά στερεότυπα μέχρι την ανάγκη «απελευθέρωσης» των πανεπιστημίων), η ανάγκη κατανόησης των μη προφανών και σε μεγάλο βαθμό ασύμμετρων όψεων της ελληνικής οικονομίας και η σύνδεσή τους με τις προσμονές και τις αντοχές της κοινωνίας, οι προκλήσεις της κλιματικής κρίσης με έμφαση στον τομέα της ενέργειας, στον ανασχεδιασμό των υποδομών και στη διαφύλαξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, η ανάδειξη της πολιτικής προστασίας ως πεδίο στο οποίο κρίνεται όχι απλώς η αξιοπιστία αλλά η ίδια η εσωτερική κυριαρχία του κράτους, οι μεγάλες προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής υπό συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας και ασυμμετρίας  σε διεθνές και σε περιφερειακό  επίπεδο, ιδίως μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Τα παραπάνω θα συζητηθούν αναλυτικά σε 4 θεματικές ενότητες:

Κύκλος Ι: Το ελληνικό πολιτικό ζήτημα

Κυριακή 5/11/2023 (15:00-21:00)

Κύκλος IΙ: Μεγάλες Εκσυγχρονιστικές Προκλήσεις

Δευτέρα 6/11/2023 (10:00-18:00)

Κύκλος IΙΙ: Οικονομία: Τα προφανή και πέρα από αυτά

Τρίτη  7/11/2023 (10:00-17:00)

Κύκλος IV: Η ελληνική Εξωτερική Πολιτική απέναντι στις Διεθνείς και Περιφερειακές αβεβαιότητες

Τρίτη 7/11/2023 (17:00-21:00)

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν τα στοιχεία του στον παρακάτω σύνδεσμο:  https://e-talk.gr/ellada-meta-vii/

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όλγα Κεφαλογιάννη πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλγα Κεφαλογιάννη: Η Ελλάδα δυναμώνει ως κορυφαίος προορισμός συνεδρίων

Η Όλγα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι η Ελλάδα καθιερώνεται ως ανταγωνιστικός και εξωστρεφής προορισμός για συνέδρια κι εκδηλώσεις, καλωσορίζοντας το IAPCO στην Αθήνα και τονίζοντας τη δυναμική του ελληνικού συνεδριακού τουρισμού.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος βάση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

DefencEduNet: Συνεργασία αμυντικής βιομηχανίας με ΑΕΙ Β. Ελλάδας

Η Ελλάδα επενδύει στη γνώση και την έρευνα για να ενισχύσει την τεχνολογική αυτονομία. Το DefencEduNet λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα σε άμυνα, πανεπιστήμια και καινοτομία, διασυνδέοντας τους εμπλεκόμενους τομείς και συμμετέχει ήδη σε ευρωπαϊκά έργα.
Εγκαταστάσεις ΔΕΣΦΑ Ρεβυθούσα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

FT: Η Ελλάδα επιδιώκει ηγετικό ρόλο στη μεταρωσική αγορά αερίου

Η Ελλάδα αναδεικνύεται ως η νότια πύλη της Ευρώπης για εισαγωγές LNG σύμφωνα με τους Financial Times, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στη μετάβαση της ΕΕ, καθώς αυτή οδεύει προς την πλήρη απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου.
Πελοπίδας Καλλίρης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΑΜ 2021-2027: Επιτάχυνση υλοποίησης με 1,6 δισ. για περιοχές μετάβασης

Το Πρόγραμμα ΔΑΜ 2021–2027, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, περνά σε φάση πλήρους υλοποίησης το 2025, με αυξημένες εντάξεις, νέες επενδύσεις και εκτιμώμενες 6.250 θέσεις εργασίας σε Δυτική Μακεδονία, Μεγαλόπολη και νησιά.
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη του ανώτατου διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης στην Ελλάδα

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο ανώτατος διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων της Ευρώπης, στρατηγός Grynkewich, μετά από πρόσκληση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Συζητήθηκαν ζητήματα στρατηγικής και γεωπολιτικών εξελίξεων.