Φώτο: ΑΠΕ

Βορίδης: Οι αγρότες βλέπουν τη μεθοδική προσπάθειά μας σε όλα τα μέτωπα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βορίδης, απέρριψε τις αιτιάσεις του ΚΙΝΑΛ, ότι η νέα κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για τους αγρότες, παραθέτοντας σειρά δράσεων όπως η μείωση φόρων και η ασφαλιστικών εισφορών.

Στις ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελαιοπαραγωγών και των ελλειμμάτων του ΕΛΓΑ, επικέντρωσε την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδης, απαντώντας στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης για τον πρωτογενή τομέα.

Ο κ. Βορίδης, απέρριψε τις αιτιάσεις του Κινήματος Αλλαγής, ότι η νέα κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για τους αγρότες, παραθέτοντας σειρά δράσεων όπως η μείωση φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, η χρηματοδοτική ενίσχυση μέσω των συστημικών και συνεταιριστικών τραπεζών, αλλά και η επερχόμενη ρύθμιση για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, η οποία θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα.

Οι παραγωγοί γνωρίζουν για το ενδιαφέρον μας, είπε ο κ. Βορίδης, «τι έγινε φέτος και δεν είχαμε - παρά ελάχιστες - κινητοποιήσεις; Διότι βλέπουν τη μεθοδική προσπάθεια μας, σε όλα τα μέτωπα», είπε ο υπουργός. 

Ειδικότερα για το ελαιόλαδο, είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει μια στρατηγική αυξημένης τυποποίησης και υψηλής ποιότητας και να απευθυνθεί προς μικρότερες αγορές που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν την ποιότητα αυτή.

Ένα επιπλέον μέτρο που έχουμε στη διάθεσή μας, είπε ο κ. Βορίδης, είναι αυτό της αποθεματοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι παίρνεις άδεια από την Επιτροπή, προκειμένου το πιο χαμηλής ποιότητας ελαιόλαδο να αποτραβηχθεί από την αγορά, ενισχύεις με ένα μικρό ποσό τον παραγωγό για την αποθεματοποίηση, και η τεχνητή έλλειψη οδηγεί σε κάποια αύξηση της τιμής, είπε ο κ. Βορίδης. Σημείωσε ωστόσο, ότι αυτό για να δουλέψει, εξαρτάται από τις ποσότητες και την επιθυμία του παραγωγού να κάνει αποθεματοποίηση. Εμείς το εξετάζουμε, και είμαστε έτοιμοι να το εφαρμόσουμε, πρόσθεσε ο υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης μίλησε για την «τεράστια επιτυχία» της Ελλάδας να αποφύγει τους δασμούς στο ελαιόλαδο: Επιβλήθηκαν στην Ισπανία, αλλά όχι στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, με προσωπικές ενέργειές του, εξασφάλισε το πλεονέκτημα. Τώρα πρέπει οι τυποποιητές και οι έμποροι να το αξιοποιήσουν, ο εφοδιαστικός κλάδος να κάνει τη δική του δουλειά, είπε ο κ. Βορίδης. 

Απαντώντας στην ανάγκη κάλυψης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ο κ. Βορίδης επανέλαβε ότι ο οργανισμός χάνει κάθε χρόνο 60-70 εκ. ευρώ και ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αυξήσει το ασφάλιστρο. Όπως είπε ο υπουργός, δημιουργήθηκε ήδη μια επιτροπή που μελετά τις καλές διεθνείς πρακτικές - και σημείωσε ότι μελετάται η συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση. Όπως είπε ο κ. Βορίδης, ο ίδιος αναμένει τα στοιχεία της επιτροπής εντός Μαρτίου, και θα παρουσιάσει την πρόταση της κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2020. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Η δομή στο Μαυροβούνι δεν θυμίζει σε τίποτε τη Μόρια

Μέσα στους επόμενους μήνες, θα προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς στη δημιουργία μιας πιο μόνιμης, κλειστής ελεγχόμενης δομής σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Μόρια, είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
mitsotakis, thessaloniki, koronoios
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Διαφορετικά τα Χριστούγεννα φέτος, πιο περιορισμένα

Θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές, διαλέχτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές, σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί, είπε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαμπρούλης: Έπρεπε να αποφευχθούν καθυστερήσεις για την προσφορά ιδιωτών γιατρών

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε ότι για να προσφέρει ένας ιδιώτης γιατρός στο σύστημα υγείας θα πρέπει να υπογράψει έναν τύπο σύμβασης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «θα έπρεπε να είχε προνοήσει για αυτό».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Ο κάθε Αχαιός έχει ένα καθήκον αυτοπροστασίας

«Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει προσέλευση πιστών αυτές τις μέρες στο ναό του Αγίου Ανδρέα και θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να αποτραπεί αυτό», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
koumoutsakos, metanasteutiko, prosfyges
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνολικά 3.141 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες σε 17 χώρες της ΕΕ

Προγραμματίζεται, σε διμερές πλαίσιο συνεργασίας, μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανήλικων στη Σερβία και ευάλωτων οικογενειών στον Καναδά, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Γεννηματά σε Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για κυρώσεις στην Τουρκία

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογραμμίζει την απροκάλυπτη περιφρόνηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου καθώς παρεμβαίνει και οξύνει τις υπάρχουσες συγκρούσεις στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.