ΓΔ: 1443.87 -0.14% Τζίρος: 35.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:12:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Οι επόμενες κινήσεις στην οικονομία μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού

Κεντρικός πολιτικός στόχος της κυβέρνησης η ανακούφιση των πολιτών από τις πιέσεις που προκαλεί η ακρίβεια. Δέσμευση ότι τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής θα γίνονται μέρισμα για την κοινωνία.

Με την ονομαστική ψηφοφορία το απόγευμα της Κυριακής επί του προϋπολογισμού και την ουσιαστική παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, για το Μέγαρο Μαξίμου ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση –βάσει πλέον και των προβλεπόμενων κονδυλίων– όλων των μεταρρυθμίσεων και παρεμβάσεων, με αιχμή την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη σύγκρουση με τις χρόνιες παθογένειες.

Με όπλο την αναβαθμισμένη ελληνική οικονομία, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει, από τη μια, να σηματοδοτήσει την οριστική έξοδο της χώρας από μια πολυετή περίοδο διαδοχικών κρίσεων και, από την άλλη, να βρει το κατάλληλο μείγμα κυβερνητικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με μοναδικό όρο την παραμονή πάνω στις ράγες της δημοσιονομικής ισορροπίας, χωρίς εκτροχιασμό από τους μεγάλους δημοσιονομικούς στόχους.

Στο πνεύμα αυτό δεν είναι τυχαίες οι αναφορές από το σύνολο των υπουργών από βήματος Βουλής, για τη μετά από πολλά έτη αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, με την αύξηση του κατώτατου μισθού και το «ξεπάγωμα» των τριετιών, ως «αντίδοτο» ενίσχυσης της αγοραστικής τους δύναμης, έναντι των συνεχώς αυξανόμενων τιμών σε βασικά αγαθά.

Μόνιμα μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ

Στο πλαίσιο αυτό ο Κρατικός Προϋπολογισμός περιλαμβάνει αύξηση μισθών στο Δημόσιο μετά από 14 χρόνια, με το μέσο ετήσιο όφελος για έναν δημόσιο υπάλληλο να ανέρχεται στα 1.476 ευρώ, αύξηση συντάξεων, αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά κατά χίλια ευρώ, επέκταση του επιδόματος μητρότητας για γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες το οποίο ανέρχεται στο ύψος του κατώτατου μισθού και θα είναι για εννέα μήνες, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τις κατοικίες που ασφαλίζονται από φυσικές καταστροφές, μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, άρση του παγώματος των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα και κατάργηση της κράτησης 30% για τους συνταξιούχους που εργάζονται.

Ο στόχος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Παράλληλα, μέσα από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό αναδεικνύεται και ο δεύτερος μεγάλος κυβερνητικός στόχος που αφορά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με σειρά μέτρων για την καταπολέμησή της.

Σύμφωνα μάλιστα με τον εισηγητή της κυβέρνησης Στέλιο Πέτσα, «τα χρήματα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής συνιστούν κοινωνικό μέρισμα», από τη στιγμή όπου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δημοσίως δεσμευτεί ότι τα πρόσθετα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τους ελέγχους για φοροδιαφυγή, θα επιστραφούν στην κοινωνία, μέσω της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, την αύξηση των δαπανών για την παιδεία, αλλά και την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας και της άμυνας της χώρας.

Για τους σκοπούς αυτούς προβλέπεται η υλοποίηση επενδύσεων ύψους 12 δισ. με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία κατά 255 εκατ. ευρώ και την Υγεία με αύξηση της επιχορήγησης για τα νοσοκομεία κατά 20%.

Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι προβλέψεις για συγκεκριμένες δημοσιονομικές παρεμβάσεις που σκοπό έχουν την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, όπως είναι επέκταση του «market pass» έως τον Δεκέμβριο 2023 για τις πλημμυροπαθείς περιοχές της Θεσσαλίας, καθώς και τον πυρόπληκτο Έβρο.

Βασικό αφήγημα στις παρεμβάσεις των κυβερνητικών στελεχών αποτελεί και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με το επιχείρημα ότι αμέσως ή εμμέσως θα οδηγήσει σε περισσότερες επενδύσεις, νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και υψηλότερους μισθούς σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Επιπλέον, θα μειώσει το κόστος δανεισμού, και του «κινδύνου χώρας» (country risk), ενώ θα αυξήσει τις επενδύσεις σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, κατατάσσοντας τη χώρα μας στο γκρουπ των πιο ελκυστικών οικονομιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κήρυξε πόλεμο ο Κ. Μητσοτάκης σε φοροδιαφυγή και.... απληστία

«Ύψιστη κοινωνική αδικία» η φοροδιαφυγή, τονίζει ο πρωθυπουργός και δεσμεύεται για απτά αποτελέσματα με χρήση ηλεκτρονικών διασταυρώσεων. Αυστηρό μήνυμα στις επιχειρήσεις που κάνουν ανατιμήσεις για μεγαλύτερα κέρδη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άτυπο ντιμπέιτ για την ακρίβεια στη Βουλή, αντιπαράθεση για τον ΦΠΑ

Οι πολιτικοί αρχηγοί διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το κορυφαίο θέμα της προεκλογικής περιόδου. Το υψηλό κόστος των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ΦΠΑ θα τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν και εξοπλιστικά στο ΚΥΣΕΑ εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας

Τις διπλωματικές εξελίξεις ενόψει της συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο εξετάζει το ΚΥΣΕΑ. Στο τραπέζι και προμήθεια πυραυλακάτων. Νέες πρωτοβουλίες για την αναχαίτιση της ακρίβειας.
Kyriakos Mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στροφή Μητσοτάκη στις μεταρρυθμίσεις, ετοιμότητα για στήριξη εισοδήματων

Στην υπογραφή της σύμβασης για τον λιμένα Ηγουμενίτσας ο πρωθυπουργός, ενώ αναμένεται η αναβάθμιση από S&P και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει τα εισοδήματα των ασθενέστερων έναντι της ακρίβειας.
Megaro Maximou, Maximou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιδιώτες ελεγκτές για την ακρίβεια θα επιστρατεύσει το Μέγαρο Μαξίμου

Αναζητούνται επιπλέον «χέρια» για τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς. Ιδιώτες που θα συμμετάσχουν σε διαγωνισμό θα λάβουν πιστοποίηση και θα ενταχθούν στο δυναμικό της ΔΙΜΕΑ. Έγιναν φέτος 14.949 έλεγχοι.