ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Κικίλιας στη Βουλή: Με 990 νέα στελέχη ενισχύεται το Πυροσβεστικό Σώμα

Αφού σημείωσε τον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών από την κλιματική κρίση, αλλά και το οικονομικό αποτύπωμα αυτής, που ανέρχεται σε 2,6 δισ. ευρώ ετησίως, είπε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών και μέτρων.

Την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με 990 νέα στελέχη επισήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στην ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού 2024. Όπως είπε, η κυβέρνηση του Κυριάκου  Μητσοτάκη δαπανά το 2024 και βάζει στον προϋπολογισμό 17,5 εκ. ευρώ, με αύξηση της μισθοδοσίας 4% στο υπουργείο, για να προσλάβει 650 δασοκομάντος επταετούς θητείας, 240 πυροσβέστες και 50 αξιωματικούς μέσω πανελληνίων εξετάσεων, 10 πιλότους, 30 αξιωματικούς με ειδικότητα μηχανικού, 10 γιατρούς, στο σύνολο 990 νέα στελέχη για το Πυροσβεστικό Σώμα.

«Θεωρώ ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη στην δύναμη την οποία θα έχουμε για τη χρονιά η οποία έρχεται» είπε ο κ. Κικίλιας. Αφού σημείωσε τον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών από την κλιματική κρίση, αλλά και το οικονομικό αποτύπωμα αυτής, που ανέρχεται σε 2,6 δισ. ευρώ ετησίως, είπε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών και μέτρων. «Ο φετινός προϋπολογισμός» επισήμανε, «είναι σημαντικά υψηλότερος καθώς ενσωματώνει και αντικατοπτρίζει δαπάνες:

  • -Για την ανάληψη νέων δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών μέσω του προγράμματος ΑΙΓΙΣ
  • -Για τις κρατικές αποζημιώσεις και την αρωγή προς τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, μέσω του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)».

Ειδικότερα, ο Προϋπολογισμός του 2024 αποτυπώνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ωρίμανση του Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ , καθώς οι εγγεγραμμένες πιστώσεις σε σχέση με το απελθόν έτος παρουσιάζουν αύξηση 188,24% και αυτό αφορά το 1 από τα 3 χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο και χρηματοδοτεί δράσεις του «ΑΙΓΙΣ» με ορόσημο ολοκλήρωσής τους τον 12/2025,» είπε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε:

«Αναφορικά με τις δαπάνες που προβλέφθηκαν για κρατικές αποζημιώσεις και αρωγή προς τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, αποτυπώνεται αύξησή τους κατά 1.185%. Ομοίως, όμως, και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όπου αναφέρονται επίσης συγχρηματοδοτούμενα έργα του «ΑΙΓΙΣ» από άλλες πηγές χρηματοδότησης με κυριότερη το ΕΣΠΑ, οι εγγεγραμμένες πιστώσεις του 2024 παρουσιάζουν συνολική αύξηση 150% σε σχέση με το 2023.»

Αναφορικά με το σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού, είπε ότι είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι νέες ανάγκες χρηματοδότησης του Υπουργείου για το 2024 παρουσιάζουν επίσης μία σημαντική αύξηση οφειλόμενη σε διαφορετικούς παράγοντες. Ενδεικτικά, οι νέες ανάγκες που χρηματοδοτεί ο Προϋπολογισμός αφορούν:

  • Α) μισθολογικό κόστος των υπαλλήλων (Μόνιμους & Ι.Δ.Ο.Χ.) ως προσωπικό της νεοσύστατης στο Υ.Κ.Κ.Π.Π. Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής (κατηγορία δαπανών «Παροχές σε εργαζομένους»)
  • Β) την αύξηση της επιχορήγησης στους δήμους με σκοπό την ενίσχυση των δράσεων αποκατάστασης μετά την συντέλεση φυσικών καταστροφών (κατηγορία δαπανών «Μεταβιβάσεις»)
  • Γ) την αύξηση των πιστώσεων που αναφέρονται στην μίσθωση εναερίων μέσων δασοπυρόσβεσης για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη επιχειρησιακή συνδρομή τους
  • Δ) την ουσιαστική χρηματοδότηση για την ενεργοποίηση και ανάπτυξη του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης μέσω της μίσθωσης εναερίων μέσων (και την χειμερινή περίοδο).
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Kικίλιας: Προχωρούν έργα καθαρισμών σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας

Συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά και τον επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Παναγιώτη Νιάφα, έκαναν αυτοψία στην Πεντέλη.
Kikilias-Vasilis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Πάμε σε πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο με νέο δόγμα στην πρόληψη

Υπογράμμισε πως ακριβής πρόβλεψη για τα καιρικά φαινόμενα δεν μπορεί να γίνει, καθώς οι μετεωρολογικές προγνώσεις γίνονται μόλις μια εβδομάδα πριν, παρόλα αυτά είναι γεγονός ότι ο φετινός χειμώνας ήταν άνυδρος.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Το νέο επιχειρησιακό δόγμα του ΠΣ αποτελεί πλέγμα στρατηγικών ενεργειών

Αναφορικά με το νέο επιχειρησιακό δόγμα του ΠΣ για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών τονίζει πως πρόκειται «για ένα πλέγμα στρατηγικών ενεργειών με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των πυρκαγιών».