ΓΔ: 1460.76 0.58% Τζίρος: 34.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:56:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Οι μπλε φάκελοι του πρωθυπουργού και το «δώρο» από τον Economist

Γρήγορους ρυθμούς στο κυβερνητικό έργο θέλει ο Κ. Μητσοτάκης: ποια είναι τα τρία πρώτα νομοσχέδια του 2024. Παίρνουν σειρά προτεραιότητας 221 άμεσες μεταρρυθμίσεις. «Μποναμάς» το δημοσίευμα του Economist.

Δέκα ημέρες πριν από την είσοδο της νέας χρονιάς και στο κυβερνητικό επιτελείο προγραμματίζουν ήδη τις άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για το 2024.

Κεντρική στόχευση, από τη μία πλευρά, η υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις, αλλά και τα επιπλέον μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια.

Με τον πρωθυπουργό να έχει δεσμευτεί ότι ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύπτει θα στηρίζονται περαιτέρω τα ευάλωτα νοικοκυριά έναντι της ακρίβειας, η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στην άμεση ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών με 6 μόνιμα μέτρα ύψους 1,6 δις ευρώ, καθώς και στην υλοποίηση των επενδύσεων μέσα στο 2024, ύψους 12 δισ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα τρία πρώτα νομοσχέδια του νέου χρόνου

Στη Διάσκεψη των Προέδρων, τα μέλη της ενημερώθηκαν σχετικά με τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.

Έτσι, με βάση τον σχεδιασμό, με τρία νομοσχέδια θα ανοίξει η Βουλή τον νέο χρόνο. Στις αρμόδιες επιτροπές θα εισαχθούν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων τα νομοσχέδια για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, την Εκπαίδευση (Επαγγελματική Εκπαίδευση και Επαγγελματική Κατάρτιση) και το σχέδιο νόμου για την Επιστολική Ψήφο.

Επιπλέον, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «τρέχει» τις προωθούμενες αλλαγές για την επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, μετά από τη ρύθμιση για τη διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων.

Ο «μποναμάς» από τον Economist

Την ίδια στιγμή ως το καλύτερο «δώρο Χριστουγέννων» υποδέχτηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου το δημοσίευμα του Economist που ανέδειξε την Ελλάδα ως τη «χώρα της χρονιάς», στην πρώτη θέση της λίστας με τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις για το 2023.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού, των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων και της προόδου της χώρας μας», σημειώνοντας ότι τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας αναγνωρίζονται διεθνώς, τονίζοντας ωστόσο ότι πολλά και σημαντικά βήματα πρέπει να γίνουν.

Οι 2000 δράσεις στους μπλε φακέλους

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το σύνολο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου καλούνται να προτεραιοποιήσουν τον τρόπο δράσης τους για το 2024, όπως αυτός περιγράφεται στους μπλε φακέλους που παρέλαβαν στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με τις 221 άμεσες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να πάρουν το δρόμο του Κοινοβουλίου τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Στόχος άλλωστε του Μεγάρου Μαξίμου είναι να ανεβάσει ταχύτητα στις αλλαγές που προωθεί και περιλαμβάνονται στην μεταρρυθμιστική του ατζέντα, μεταξύ αυτών συνολικά 2000 ακόμα δράσεις, μαζί με 279 έργα αλλά και 500 επενδυτικά ορόσημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Mitsotakis-Samaras
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταράζει τα... γαλάζια νερά η κοινή εμφάνιση Α. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή

Τα ραντάρ του Μαξίμου στρέφονται στις προγραμματισμένες ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών για θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Δεκάδες βουλευτές και στελέχη της ΝΔ αναμένεται να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Το «μασάζ» στους γαλάζιους βουλευτές και το crash test της ΔΕΘ

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη με τους βουλευτές της ΝΔ για να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσλήψεις στο Δημόσιο μέσα σε 12 μήνες: Πώς θα... πάρει μπροστά το ΑΣΕΠ

Διασταύρωση στοιχείων των υποψηφίων μέσα από δημόσιες βάσεις δεδομένων εξετάζει η κυβέρνηση για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Αναζητούνται οι νέες παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας.
mitsotakis_evroekloges
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέσσερις προτεραιότητες για την κυβέρνηση, στόχος τα καθημερινά προβλήματα

Ακρίβεια, εισοδήματα, φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών και εκσυγχρονισμός του ΑΣΕΠ αποτελούν τους τέσσερις τομείς πρωτοβουλιών της κυβέρνησης μετά τις ευρωεκλογές και τον ανασχηματισμό.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαρωτικό restart στην κυβέρνηση: Πόσοι υπουργοί οδηγούνται στην έξοδο

Ένας στους τρεις υπουργούς αναμένεται ότι θα απομακρυνθούν από το κυβερνητικό σχήμα. Ο πρωθυπουργός άρχισε τηλεφωνήματα και επαφές. Ποιοι διεκδικούν θέση στο νέο υπουργικό συμβούλιο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε αχαρτογράφητα νερά η κυβέρνηση: Αλλαγές μετά το μήνυμα της κάλπης

Δυσάρεστη έκπληξη το ποσοστό της ΝΔ στις ευρωεκλογές, προβληματίζουν οι διαρροές στα δεξιά. Πιθανή η επίσπευση του ανασχηματισμού, εξετάζονται και αλλαγές πολιτικής. Φόβοι για περίοδο εσωστρέφειας στο κόμμα.