ΓΔ: 1449.6 -0.37% Τζίρος: 54.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:35:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Mitsotakis-Ypourgiko-Symvoulio
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Ο Χρυσοχοΐδης και... οι καραμπόλες: Τι σηματοδοτούν οι αλλαγές Μητσοτάκη

Γιατί ο πρωθυπουργός επαναφέρει για πέμπτη φορά τον Μ. Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πώς βαθμολογήθηκε στο υπουργείο Υγείας. Το "restart" της κυβέρνησης σε βασικά «μέτωπα» της καθημερινότητας.
Έξι μήνες μετά από το "rotation" του καλοκαιριού με τις εναλλαγές σε πρόσωπα και υπουργικούς θώκους, ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς, επιλέγοντας να κάνει "restart" στην κυβέρνησή του με στοχευμένες αλλαγές προσώπων. 
 
Από τις τελικές του επιλογές, είναι εμφανής ο προβληματισμός για την απόδοση συγκεκριμένων κυβερνητικών στελεχών στα υπουργικά καθήκοντα που τους είχαν ανατεθεί, με τον ίδιο εδώ και καιρό να έχει στείλει προειδοποιητικά μηνύματα για τομείς της κυβερνητικής πολιτικής που είχαν μείνει πίσω ως προς την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων και τα πολιτικά πρόσωπα κατέγραφαν σημάδια ατολμίας και αναποτελεσματικότητας. 
 
Πιστός στο δόγμα ότι «αμετακίνητοι υπουργοί δεν υπάρχουν, αμετακίνητες πολιτικές υπάρχουν», ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έξι μήνες από τις εκλογές του Ιουνίου, επέλεξε να προχωρήσει σε στοχευμένες διορθωτικές κινήσεις, με άμεση προτεραιότητα να διορθώσει τις υπαρκτές δυσλειτουργίες και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.
 

Επιστροφή Χρυσοχοΐδη στην Κατεχάκη και Γεωργιάδη στην Υγεία 

Ο μίνι ανασχηματισμός που αποφάσισε ο πρωθυπουργός ξεκίνησε ουσιαστικά από το πρόσωπο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και οδήγησε σε μια τριπλή καραμπόλα εντός της κυβέρνησης.
 
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει χαρακτηρίσει ως «εμβληματική» τη μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας, εκτίμησε ότι ο μέχρι πρότινος υπουργός Μ. Χρυσοχοϊδης δεν κατάφερε να βρει τα πατήματά του και να δώσει τις απαιτούμενες λύσεις, την ώρα που είχαν πυκνώσει τα αρνητικά μηνύματα προς το Μέγαρο Μαξίμου για την αναβλητικότητα της πολιτικής ηγεσίας ειδικά στα ζητήματα του φαρμάκου.
 
Η επάνοδος του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - αντικαθιστώντας τον Γιάννη Οικονόμου- ήταν για πολλούς η πλέον ενδεδειγμένη λύση, για πέμπτη συνολικά φορά στην πολιτική του σταδιοδρομία, σε έναν χώρο που γνωρίζει καλά και όπου έχει συνδέσει το όνομά του με σημαντικές επιτυχίες στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και της εγχώριας τρομοκρατίας.
 
Εξάλλου, όπως φάνηκε τους τελευταίους έξι μήνες, το συγκεκριμένο υπουργείο εξελίχθηκε για τον πρωθυπουργό σε «πονοκέφαλο», από τη στιγμή που χρειάστηκε να αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα δύο υπουργούς (Μηταράκη και Οικονόμου) και με μια σειρά τραγικών γεγονότων να έχουν τραυματίσει την εικόνα της Ελληνικής Αστυνομίας. 
 
Ο νέος υπουργός καλείται -στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου- να αντιμετωπίσει το ανοιχτό μέτωπο της οπαδικής βίας, μετά και το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί.  
 
Στο ίδιο υπουργείο, τη θέση του Κώστα Κατσαφάδου ως υφυπουργός αναλαμβάνει ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος ανήκει στη νέα γενιά βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, καθώς εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ηλείας στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, ενώ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές επανεξελέγη στην πρώτη θέση ανάμεσα στους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος. 
 
Η αλλαγή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκάλεσε εκ των πραγμάτων καραμπόλα και στο υπουργείο Εργασίας, από τη στιγμή όπου η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να ακολουθήσει μια «ασφαλή» επιλογή για να καλύψει το κενό στην Υγεία, με την επαναφορά στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο του Άδωνι Γεωργιάδη, σε ένα πόστο που γνωρίζει καλά.
 
Ως ψήφος εμπιστοσύνης στη Δόμνα Μιχαηλίδου ερμηνεύθηκε η τοποθέτηση της στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προερχόμενη από τη θέση της υφυπουργού Παιδείας, με το πόστο της να αναλαμβάνει η Ιωάννα Λυτρίβη, μία από τις τρεις γυναίκες στις εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΝΔ και παλαιότερα επιστημονική συνεργάτης στο πολιτικό γραφείο του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη. 
 
Τέλος, ο Παύλος Μαρινάκης παραμένει κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Οι νέοι υπουργοί θα ορκιστούν ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας σήμερα στις 18:00 το απόγευμα.
 

Κυβερνητικές πηγές για τον ανασχηματισμό

Συνεργάτες του πρωθυπουργού, λίγη ώρα μετά τις επίσημες ανακοινώσεις, εξηγούσαν ότι πρόκειται για διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου και να υπάρξει ένα πιο δυναμικό ξεκίνημα της νέας χρονιάς σε κρίσιμους τομείς. 
 
Όσο για το μέγεθος του υπουργικού συμβουλίου, σημείωναν ότι ο αριθμός των υπουργών και των υφυπουργών δεν αυξάνεται, αφού ήδη ο υφυπουργός Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς έχει εκλεγεί Περιφερειάρχης Αττικής και δεν έχει αντικατασταθεί. Το υπουργικό συμβούλιο με το νέο του σχήμα, αναμένεται να συνεδριάσει στις 10 του μήνα.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρχισε «ανένδοτο» ο Μητσοτάκης απέναντι στα οικονομικά συμφέροντα

Κυβερνά «ο κυρίαρχος λαός και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια, όσο και αν νομίζουν κάποιοι ότι όλοι και όλα είναι εξαγοράσιμα», τόνισε ο πρωθυπουργός. Τι σημαίνουν οι παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου.
Karamanlis-Kostas
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόβα ευρωεκλογών για τρεις ημέρες στη Βουλή, στο επίκεντρο ο Καραμανλής

Η τραγωδία των Τεμπών και όλα τα «καυτά» θέματα της πολιτικής ατζέντας φέρνουν την κυβέρνηση σε σκληρή αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση. Κρίσιμη ομιλία του πρωθυπουργού με αιτιάσεις για οικονομικά συμφέροντα.
Mitsotakis, Bouli, vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό: Πρόταση δυσπιστίας της Τρίτη για τα Τέμπη

Καταλύτης εξελίξεων το δημοσίευμα για αλλοίωση των ηχητικών καταγραφών της νύχτας του τραγικού δυστυχήματος. Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ για πρόταση δυσπιστίας από την αντιπολίτευση. «Καλοδεχούμενη», απαντά η κυβέρνηση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «ευρωπαϊκοί» πονοκέφαλοι της κυβέρνησης και το αντίδοτο των νομοσχεδίων

Τέμπη, διαρροή προσωπικών δεδομένων και αντιπαράθεση με την Ιεραρχία προβληματίζουν την κυβέρνηση ενόψει ευρωεκλογών. Αντεπίθεση του Μαξίμου με αύξηση στον κατώτατο μισθό και σειρά νομοσχεδίων.