ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Μητσοτάκης: Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας

«Θέλουμε να γίνουμε πάροχος ενέργειας, τουλάχιστον για τις βαλκανικές χώρες» είπε ο πρωθυπουργός σε συζήτηση για την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Σε συζήτηση για την πράσινη μετάβαση με τίτλο «European Green Deal, Anyone?» συμμετείχε το πρωί της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των εργασιών, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός με τον Έλληνα πρωθυπουργό να περιγράφει τους ενεργειακούς στόχους της χώρας ανάμεσα στους οποίους η μετατροπή της σε εξαγωγέα «πράσινης» ενέργειας αξιοποιώντας τις δυνατότητες της αιολικής ενέργειας.

«Ελπίζουμε μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την αιολική ενέργεια με επίκεντρο το Αιγαίο πέλαγος. Επιλέγοντας ως μεταβατικό καύσιμο το φυσικό αέριο, η χώρα μας έχει καταστεί ενεργειακός προμηθευτής από τις χώρες της Βαλκανικής έως και την Ουκρανία μέσω της οικοδόμησης ισχυρών διασυνδέσεων. Στον τομέα των διασυνδέσεων πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Σημαντική επίσης είναι και η διασύνδεση με την Αφρική. Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την Αίγυπτο σε ένα project υψηλού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως η ΕΕ οφείλει να διατηρήσει την ισορροπία σε ό,τι αφορά στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, αλλά και τους σχετικούς κανόνες, παρατηρώντας ότι υπάρχουν χώρες που έχουν τη δημοσιονομική ισχύ να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους και άλλες, που δεν την έχουν. «Εάν θέλεις να αποσπάσεις τη στήριξη των πολιτών για την πράσινη ενέργεια, πρέπει να επιστρατεύσεις αμοιβαία επωφελείς λύσεις, όπως αυτό, που κάναμε σε μικρά νησιά της χώρας μας, όπου εξηγήσαμε στους κατοίκους τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρικής ενέργειας, πρέπει να ξεκινήσεις με μικρές νίκες», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός παρατήρησε, επίσης, ότι «έχουμε υπερπλεονάσμα αιολικής ενέργειας τον χειμώνα στον βορρά και ηλιακής ενέργειας στον νότο το καλοκαίρι, αλλά ακόμα δεν έχουμε βρει την ισορροπία». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι πρέπει να δούμε τη διασύνδεση με την Αφρική, κάνοντας ειδική αναφορά στην ενεργειακή διασύνδεση με την Αίγυπτο για την οποία είπε ότι πρέπει να τύχει ενδιαφέροντος και από την Ευρώπη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις ρυθμίσεις για την αξιοποίηση της πλήρους δυναμικής της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς λέγοντας πως «όταν μας λέτε ότι χρειάζεται δύο χρόνια για να πάρει κανείς τις απαιτούμενες άδειες στις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι έξι χρόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη, διότι ναι μιλάμε πάρα πολύ για την ενιαία αγορά. Είναι το βασικό μας πλεονέκτημα όσον αφορά την ικανότητα που έχουμε να πείθουμε τις εταιρείες να επενδύουν στην Ευρώπη, αλλά αν έχουμε αυτούς τους γραφειοκρατικούς περιορισμούς τότε δεν θα έχουμε πλεονεκτική θέση. Αντιθέτως, θα είμαστε σε μειονεκτική θέση όταν θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τις εταιρείες να επενδύουν στην Ευρώπη. Άρα θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτό που είπατε. Και καθώς περνάμε στον επόμενο γύρο των ευρωπαϊκών εκλογών, αυτό θα πρέπει να παίξει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Και στο πλαίσιο αυτού του νέου γύρου ευρωπαϊκών εκλογών θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και στην εξάλειψη όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων. Θα πρέπει αυτό να αποτελέσει μία βασική προτεραιότητα στις επερχόμενες εκλογές».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Στην Κοζάνη για τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ

Στην ομιλία του στην Κοζάνη μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στη πράσινη μετάβαση, τονίζοντας όλα τα πλεονεκτήματα της χώρας για παραγωγή καθαρής ενέργειας.
mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μέτρα στήριξης 4 δισ. και σχέδιο για επάρκεια τροφίμων

Μέτρα για τον πρωτογενή τομέα θα λάβει η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ διαβεβαίωσε ότι υπάρχει απόλυτη επάρκεια στην αγορά και γίνονται έλεγχοι για αισχροκέρδεια.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ανόδου των τιμών ενέργειας

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν οι επιπτώσεις από την πορεία των τιμών στο ρεύμα, και οι διαθέσιμες εναλλακτικές για την πιο στοχευμένη και αποτελεσματική προσαρμογή του πακέτου κρατικών ενισχύσεων