ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xania blinkens
φώτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπλίνκεν, ποιο θέμα συζήτησαν

Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή αλλά και σε όλο τον κόσμο καθώς υπάρχει κίνδυνος για τις διελεύσεις πλοίων, ήταν το κύριο θέμα συζήτησης.

Για τη στενή συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ελλάδας στην αντιμετώπιση των διευρυμένων προκλήσεων συνομίλησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «ο υπουργός (Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν) και ο πρωθυπουργός (Κυριάκος Μητσοτάκης) υπογράμμισαν τη βαθιά και διαρκή διμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, τις κοινές αξίες που έχουν ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και την ουσιαστική συνεργασία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση ευρέος φάσματος θεμάτων. Επίσης, ο υπουργός και ο πρωθυπουργός μίλησαν για τη σημασία της προστασίας των δικαιωμάτων διέλευσης και ναυτικών ελευθεριών στην Ερυθρά Θάλασσα και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Επιχείρηση Prosperity Guardian».

Υπενθυμίζεται ότι πριν περίπου δέκα ημέρα οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί στα Χανιά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους έγινε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Επιβεβαιώθηκε ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου τους θα υπάρξουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σχετικά με τα F35: «Η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί».

Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης και Α. Μπλίνκεν είχαν ανταλλάξει απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και υπογράμμισε ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, στη βάση της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Επιπλέον, Κ. Μητσοτάκης και Α. Μπλίνκεν αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή.

Συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός είχε επαναλάβει την σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Mitsotakis-Sakellaropoulou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η επιστολή Μπλίνκεν επισφραγίζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

«Είμαστε κυβέρνηση ανοιχτή στα κοινωνικά αιτήματα ακούμε και τους αγρότες» είπε ο πρωθυπουργός. «Σημαντικό να μη σταματάει η λειτουργία τους και να προστατευτεί και το δικαίωμα των φοιτητών να μη χάσουν την Εξεταστική περίοδο» είπε η ΠτΔ.
businessdaily-Mitsotakis-Blinken-Antony
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύριο η συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον Άντονι Μπλίνκεν στα Χανιά

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφτεί το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, καθώς και την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.
businessdaily-Mitsotakis-Blinken-Antony
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα μετά την Τουρκία, συνάντηση με Μητσοτάκη

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, που σχετίζεται με τις εξελίξεις στο Ισραήλ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί και την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα τα Χανιά όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαραίτητος εταίρος και βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ είναι η Ελλάδα

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπαρτμεντ υπογραμμίζει το ιστορικά υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας που την καθιστά σημαντικό εταίρο στον διάλογο και τις οικονομικές ευκαιρίες στην Αν. Μεσόγειο.