ΓΔ: 1410.35 -1.95% Τζίρος: 69.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:20:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
vroutsis, broutsis, ergasias
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Οπαδική βία: Πότε ανοίγουν τα γήπεδα, κάμερες και ηλεκτρονικά εισιτήρια

«Όπως είχαμε δεσμευτεί, ανοίγουν και πάλι όλα τα γήπεδα για τους φιλάθλους, αλλά σε ένα νέο περιβάλλον που θα είναι διαφορετικό, καθώς τίθεται σε ισχύ το νέο πλαίσιο λειτουργίας» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Βρούτσης.

Το χρονοδιάγραμμα για τη θέση σε ισχύ, των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, κατά την β' ανάγνωση του σχετικού σχεδίου νόμου στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι από την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024 ανοίγουν για τους φιλάθλους και πάλι τα γήπεδα. Από την Τετάρτη 6 Μαρτίου τίθεται σε ισχύ η λειτουργία των νέων καμερών σε όλα τα γήπεδα της Super League και του μπάσκετ. Από τn Τρίτη 9 Απριλίου 2024 θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα των τακτοποιημένων εισιτηρίων. Το χρονοδιάγραμμα αυτό, προβλέπεται στις νομοθετικές προσθήκες και βελτιώσεις που κατέθεσε στο νομοσχέδιο ο αναπληρωτής υπουργός.

Ειδικότερα, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι:

Από την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, «όπως είχαμε δεσμευτεί, ανοίγουν και πάλι όλα τα γήπεδα για τους φιλάθλους, αλλά σε ένα νέο περιβάλλον που θα είναι διαφορετικό, καθώς τίθεται σε ισχύ το νέο πλαίσιο λειτουργίας της διαρκούς επιτροπής Αντιμετώπιση της Βίας, καθιστώντας την πιο ευέλικτη, λειτουργική και αποτελεσματική, και έχοντας την αρμοδιότητα επιβολής «δρακόντειων ποινών με αμεσότητα και κατά δέσμια αρμοδιότητα» και χωρίς «δυνατότητα υποκειμενικής κρίσης ή παρέμβασης»

Από την Τετάρτη 6 Μαρτίου «τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το νέο πλαίσιο ηλεκτρονικής εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων, με τις υπερσύγχρονες κάμερες παντού, υπό τον έλεγχο της ΕΛΑΣ. Καμία ΠΑΕ και ΚΑΕ που διαγωνίζεται στην Super League και στην Basket League αντίστοιχα, δεν θα αγωνίζεται με θεατές στις εγχώριες διοργανώσεις, εάν δεν έχει εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και εποπτείας της αθλητικής εγκατάστασης που χρησιμοποιεί ως έδρα της. Δηλαδή, δίνεται στις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες, πάνω από ένα με ενάμιση μήνα - συν τους μήνες που προηγήθηκαν - προθεσμία να τοποθετήσουν τις κάμερες με τις συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Σε περίπτωση που ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν και δεν λειτουργούν με τον ορθό τρόπο οι κάμερες στην έκθεση που θα υποβάλει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΔΕΑΒ - που είναι σχεδόν έτοιμη - τότε η επόμενη αγωνιστική της ομάδας θα είναι κεκλισμένων των θυρών, μέχρι η ανώνυμη εταιρεία να τοποθετήσει τις κάμερες και να λειτουργούν όπως προβλέπει ο νόμος».

Από την Τρίτη 9 Απριλίου «τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις του νομοσχεδίου για το πρωτοποριακό σύστημα ταυτοποίησης των κατόχων των ηλεκτρονικών εισιτηρίων των ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ των ομάδων της Super League αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες ταυτοποίησης μέσω κινητού τηλεφώνου, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Σταματάει για πάντα η ανωνυμία».

Ο αναπληρωτής υπουργός, επίσης ανέφερε ότι «δεν τελειώνουμε με αυτά», καθώς «θα έρθει και το μεγάλο νομοσχέδιο για τον νέο αθλητικό νόμο, ο οποίος θα έχει την καινοτομία ότι θα χτιστεί από τα κάτω προς τα πάνω. Ήδη με emails έχουμε ζητήσει τις προτάσεις όλου του αθλητικού κόσμου, οι οποίες συγκεντρώνονται από μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Στον νέο αθλητικό νόμο θα υπάρξει και κωδικοποίηση, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει. Χρονικός ορίζοντας είναι το τέλος του 2024, όπου φιλοδοξούμε μετά από 25 χρόνια να έχουμε ένα νέο αθλητικό νόμο συνδιαμορφωμένο από όλες τις πτέρυγες της Βουλής».

Σχετικά με το e-Kouros, ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε την επιτροπή, πως στις 21 Φεβρουαρίου «θα ανακοινώσουμε την πρώτη έκθεση του e- Kouros, όπου για πρώτη φορά η Ελλάδα θα μάθει συνολικά τα στοιχεία του αθλητισμού στην χώρα μας».

Ο αναπληρωτής υπουργός, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, επανέλαβε ότι σήμερα, με τα μέτρα που προτείνονται για ψήφιση, «κλείνουμε κενά και ρωγμές σε επίπεδο παραλείψεων, χτίζουμε πάνω σ' ένα περιβάλλον που βρήκαμε». Εκτίμησε ότι τα μέτρα αυτά έρχονται μετά από συναντήσεις που έγιναν με όλες τις ΠΑΕ και ότι «θα υλοποιηθούν καθώς προβλέπονται, με απόλυτα συγκεκριμένο τρόπο και διαδικασίες για το πώς θα υλοποιηθούν, το πώς θα παρακολουθηθούν αλλά και το τι κυρώσεις θα υπάρχουν. Και γι' αυτό θα γίνουν πράξη».

Τόνισε ότι με την δέσμη αυτών των μέτρων, «δεν διακόπτεται - όπως και δεν διακόπηκε - το πρωτάθλημα, δεν ακουμπάμε την αθλητική διαδικασία, δεν θίγουμε την βαθμολογία των ομάδων, αυτά τα σεβόμαστε», αλλά αυτό που στρατηγικά κάνουμε «είναι να κλείνουν τα γήπεδα για τους φιλάθλους εάν και οι ΠΑΕ δεν κατανοήσουν, δεν διαβάσουν το νόμο, δεν προετοιμαστούν και δεν βάλουν πλάτη σε αυτή την διαδικασία».

Ο κ. Βρούτσης ευχαρίστησε τα κόμματα για το θετικό τρόπο με τον οποίον αντιμετώπισαν το νομοσχέδιο, δείχνοντας πως «είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι στην παραβατικότητα στους αθλητικούς χώρους», σημειώνοντας ότι «με νομοθετικές παρεμβάσεις μπορεί να μην νικιέται η εγκληματικότητα αλλά σφραγίζουμε κάθε χαραμάδα όπου μπορεί να εκκολαφθεί το οργανωμένο έγκλημα μέσα στα γήπεδα».

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί την Τετάρτη στην ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση. Στην επιτροπή, υπέρ του σχεδίου νόμου τάχθηκε η ΝΔ. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην ολομέλεια, πλην του ΚΚΕ που το καταψήφισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

panathinaikos_gipedo
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβαθμίζονται ενεργειακά 32 ποδοσφαιρικά γήπεδα της χώρας

Η δράση εντάσσεται στον νέο οδηγό του υπουργείου για την «ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών και μέτρων στις αθλητικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα» και έχει σπουδαία περιβαλλοντική σημασία, που θα αφήσει θετικό οικολογικό αποτύπωμα. 
panathinaikos_gipedo
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για καταπολέμηση της βίας σε αγώνες

Υλοποιείται η αναγνώριση και λειτουργία μίας Λέσχης Οργανωμένων Οπαδών ανά έμβλημα ομάδας, όπως ακριβώς την εξήγγειλε ο πρωθυπουργός όπως και η εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου (κάμερες) υψηλής ευκρίνειας σε κάθε περιοχή του γηπέδου.
Kyriakos Mitsotakis, Kiriakos Mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η επίσκεψη Ερντογάν ήταν ένα βήμα στην προσέγγιση των δύο χωρών

«Χρειάζεται χρόνος για να οικοδομηθεί σχέση εμπιστοσύνης και αυτό θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε και το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Μεσόγειο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης για οπαδική βία: Η κυβέρνηση λέει το πρόβλημα με το όνομά του

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να κάνει - ούτε πρέπει, ούτε θα μπορούσε ποτέ σε μια Δημοκρατία με διάκριση εξουσιών - τη δουλειά της δικαστικής εξουσίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλείνει τα γήπεδα η κυβέρνηση, αγώνες χωρίς θεατές για δύο μήνες

Το μέτρο θα ισχύσει έως και τις 12 Φεβρουαρίου του 2024, όπου και θα επαναξιολογηθεί, ενώ η πρώτη σχετική απόφαση αφορά τον αγώνα Ολυμπιακός - Μπάτσκα Τόπολα, το βράδυ της προσεχούς Πέμπτης στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».