ΓΔ: 1411.1 -1.90% Τζίρος: 72.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:30:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
panathinaikos_gipedo
Το γήπεδο του Παναθηναϊκού στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Πηγή: Shutterstock

Αναβαθμίζονται ενεργειακά 32 ποδοσφαιρικά γήπεδα της χώρας

Η δράση εντάσσεται στον νέο οδηγό του υπουργείου για την «ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών και μέτρων στις αθλητικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα» και έχει σπουδαία περιβαλλοντική σημασία, που θα αφήσει θετικό οικολογικό αποτύπωμα. 

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, αναβαθμίζονται ενεργειακά 32 γήπεδα ποδοσφαίρου σε όλα τη χώρα, στα οποία φιλοξενούνται σωματεία των κατά τόπους ΕΠΣ.

Η εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου, συνολικού ποσού 806.263,57 ευρώ, μέσω έκτακτης επιχορήγησης των 19 ΕΠΣ στις οποίες ανήκουν τα εν λόγω γήπεδα και διεξάγονται τοπικά πρωταθλήματα, αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών για την εξυπηρέτηση των Ηλεκτρικών Φορτίων από Αυτοπαραγωγό (Netmetering) σύστημα.
 
Η δράση εντάσσεται στον νέο οδηγό του υπουργείου για την «ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών και μέτρων στις αθλητικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα» και έχει σπουδαία περιβαλλοντική σημασία, που θα αφήσει θετικό οικολογικό αποτύπωμα. 

Η ενεργειακή αναβάθμιση με αυτοπαραγωγή ρεύματος με Φ/Β Netmetering παρουσιάζει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • σημαντική μείωση (μέχρι και μηδενισμό) στο κόστος ρεύματος,
  • επένδυση με πολύ μικρό μέσο όρο απόσβεσης,
  • περιβαλλοντικό όφελος,

 
Έτσι, αποτελεί συνδυαστικά και ελάφρυνση των οικονομικών υποχρεώσεων των ΕΠΣ από τις σημαντικές χρεώσεις τους για την ενεργειακή κάλυψη των αναγκών τους. Μάλιστα, η τέλεση των έργων αναβάθμισης πραγματοποιείται εντός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος, καθώς υπήρξε άμεση συνεργασία του Υπουργείου με τις ποδοσφαιρικές Ενώσεις, που ακολουθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα χωρίς αποκλίσεις. 

Ήδη, στην Έξω Αγυιά Πάτρας και στην Ξάνθη η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών έχει ολοκληρωθεί, ενώ εκτιμάται ότι στα περισσότερα γήπεδα οι απαραίτητες εργασίες θα έχουν αποπερατωθεί μέσα στο προσεχές δίμηνο.

Ο υπουργός, κατά τη σημερινή συνάντηση με αντιπροσωπείες από τις 19 ΕΠΣ, οι οποίες τον ευχαρίστησαν θερμά για τις άμεσες ενέργειές του και την αποτελεσματική συνεργασία, δήλωσε:

«Με κοινή προσπάθεια ενώσαμε τις δυνάμεις μας στο αξιακό πλαίσιο του αθλητισμού αλλά και της περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Τα αποτελέσματα, εκτός από τις οικονομίες κλίμακος που λειτουργούν υπέρ των ΕΠΣ, καθώς πρόκειται για μία μόνιμη έμμεση χρηματοδότηση σε ετήσια βάση, δίδουν και ένα πολύ ισχυρό οικολογικό αποτύπωμα, κάτι που είναι τόσο επίκαιρο και τόσο αναγκαίο στην περίοδο που ζούμε.

Με τέτοιες ενέργειες και δράσεις ισχυροποιούμε τους δεσμούς και τη συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας και των αθλητικών φορέων, ισχυροποιούμε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη, απαραίτητα στοιχεία για να προχωρήσουμε στο αύριο, με έμπρακτη αγάπη για τον αθλητισμό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Πηγή αστάθειας για την οικονομία οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος τόνισε ότι αν οι δράσεις για την κλιματική αλλαγή αντιμετωπιστούν ως επενδύσεις θα φέρουν νέες μορφές ανάπτυξης.
businessdaily-Skylakakis-Theodoros
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Σημαντικές πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες που πρόκειται να αλλάξουν τον χάρτη της δασοπροστασίας στη χώρα μας. Οι οικονομικοί πόροι που διατίθενται ξεπερνούν τα 270 εκατομμύρια.
Chistos Staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Χ. Σταϊκούρας εγκαινίασε τη πρώτη μονάδα καλλιέργειας φυτοπλαγκτόν

«Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στηρίζουμε την εφαρμογή πρακτικών, με ισχυρό περιφερειακό, τοπικό, αναπτυξιακό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα» επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.
businessdaily-Papathanasis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο ΕΣΠΑ η κατασκευή νέων αντιπλημμυρικών έργων ύψους 181 εκατ. ευρώ

Θα υλοποιηθούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που αφορούν σε παρεμβάσεις διευθέτησης ρεμάτων και χειμάρρων, με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με χαμηλές εκπομπές CO2 το νέο έργο της Σωληνουργείας Κορίνθου

Οι συνεργασίες που ενισχύουν τις προσπάθειές μας για μείωση των εκπομπών άνθρακα είναι κρίσιμες για την πορεία προς ένα βιώσιμο μέλλον για όλους» ανέφερε ο Ηλίας Μπεκίρος, γενικός διευθυντής της Σωληνουργεία Κορίνθου.