ΓΔ: 1413.57 0.02% Τζίρος: 49.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:33:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Στη Νέα Υόρκη θα βρίσκεται αύριο και την Τρίτη ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και την Τρίτη θα συμμετάσχει σε Συνεδρίαση Υψηλού Επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Νέα Υόρκη θα είναι μετά την Ουάσιγκτον ο επόμενος σταθμός της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στις ΗΠΑ. Τη Δευτέρα ο κ. Γεραπετρίτης θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και την Τρίτη θα συμμετάσχει σε Συνεδρίαση Υψηλού Επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με θέμα «Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής και της επισιτιστικής ανασφάλειας στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Στο πλαίσιο της προώθησης της υποψηφιότητας της Ελλάδας, ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τους επικεφαλής των Μονίμων Αντιπροσωπειών των κρατών μελών της Κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM) και γεύμα εργασίας με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των Μικρών Νησιωτικών Αναπτυσσόμενων Κρατών του Ειρηνικού (Pacific SIDS), στους οποίους θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής υποψηφιότητας.

Υπενθυμίζεται πως στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν για τον 5ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ. Μετά το πέρας των συναντήσεων ο κ. Γεραπετρίτης υπέγραψε την πράξη προσχώρησης της Ελλάδας στις Συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας «Artemis».

Κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτων, ο κ. Γεραπετρίτης απηύθυνε ομιλία στην εκδήλωση του Wilson Center «Αντίστροφη Μέτρηση για το Our Ocean, Ελλάδα 2024: Ένας Ωκεανός με Δυναμική» και συμμετείχε σε συζήτηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Georgetown με τίτλο «Προκλήσεις και ευκαιρίες: Το μέλλον της Ευρώπης, σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Ελλάδας στο παγκόσμιο στερέωμα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ η επιστολή του ελληνικού ΥΠΕΞ της 17ης Ιανουαρίου

Η Ελλάδα με την επιστολή διαμηνύει ότι τα όρια της διεκδικούμενης από τη Λιβύη συνορεύουσας ζώνης, όπως προκύπτει από τις σχετικές συντεταγμένες και τον χάρτη που απέστειλε η Λιβύη στον ΓΓ, δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο σε τέσσερα σημεία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι απαντούν διπλωματικές πηγές για τη στάση της Ελλάδας σε ψήφισμα του ΟΗΕ

«Η αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που αναφέρονται στην απόφαση της χώρας μας να απέχει από την ψηφοφορία για το ψήφισμα του ΟΗΕ που υποστηρίζει ειρήνευση στη Γάζα.
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα και οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη

Μεταξύ άλλων ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα λάβει μέρος, στη συνέχεια, σε υψηλού επιπέδου συνάντηση για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή με τίτλο «Η προσπάθεια για την Ειρήνη - Μια νέα προσπάθεια για τη Μέση Ανατολή»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σημαντικό το πρόγραμμα του Kώστα Φραγκογιάννη στη ΓΣ ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

Ο υφυπουργός Εξωτερικών θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Υψηλού Επιπέδου Σύνοδο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το Διάλογο Υψηλού Επιπέδου για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης, που θα διεξαχθεί μεταξύ 18 και 20 Σεπτεμβρίου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποίηση για την βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Για περίπου 20 μέρες και με απόλυτη μυστικότητα ήταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας που οδήγησαν στις ανακοινώσεις των Δένδια και Τσαβούσογλου για την αμοιβαία στήριξη των υποψηφιοτήτων.