ΓΔ: 2309.1 1.50% Τζίρος: 365.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
Ο Νίκος Δένδιας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας.

Δένδιας: Η Ε.Ε. να αποκτήσει το δικό της αυτόνομο αμυντικό βραχίονα

Επανέλαβε σε συνέντευξή του, ότι «η ευρωατλαντική προοπτική για την ΕΕ είναι κάτι το οποίο υπάρχει και το οποίο πρέπει να περιφρουρήσουμε».

Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει «το δικό της αυτόνομο αμυντικό βραχίονα, ο οποίος θα συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ, θα συνεργάζεται με τις ΗΠΑ, θα συνεργάζεται με το ευρωατλαντικό πλαίσιο αμυντικών διεργασιών, όμως, πρέπει να μπορεί και μόνη της η Ευρώπη, εάν χρειαστεί», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle.

Ακόμα επανέλαβε ότι «η ευρωατλαντική προοπτική για την ΕΕ είναι κάτι το οποίο υπάρχει και το οποίο πρέπει να περιφρουρήσουμε». Υπενθύμισε δε, ότι «η Ελλάδα πάντοτε, όχι απλώς συμμετέχει, αλλά προσπαθεί και να δημιουργήσει μια ενιαία αμυντική συνείδηση στην ΕΕ», φέροντας ως παραδείγματα «την επιχείρηση IRINI στις ακτές της Λιβύης» και τη «νέα επιχείρηση ASPIDES - πάλι με ελληνικό όνομα - στην Ερυθρά Θάλασσα, για να προστατευθεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η οποία είναι απαραίτητη για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».

Όσον αφορά στην προσχώρηση της Ελλάδας και της Τουρκίας στην γερμανική πρωτοβουλία European Sky Shield Initiative για την αντιπυραυλική προστασία, ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι ως Ελλάδα «θεωρούμε ότι θα πρέπει να είμαστε τμήμα των λύσεων των προβλημάτων και να μην απέχουμε από αυτά, θα θέλαμε να είμαστε στελέχη της ομάδας αυτής που επεξεργάζεται τις πιθανές λύσεις». Ταυτόχρονα σχολίασε ότι «η συμμετοχή στην προσπάθεια ήταν κάτι το απολύτως ενδεδειγμένο" αν ληφθεί υπόψιν οτι "επέλεξε και η Τουρκία να είναι μέλος αυτής της προσπάθειας, υπό την ιδιότητά της ως χώρας-μέλος του ΝΑΤΟ και ότι οποιαδήποτε χώρα που είναι μέλος αποκτά πλέον δικαίωμα βέτο, έναντι χωρών που θα επιδιώξουν να προσχωρήσουν στην Πρωτοβουλία».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις οικονομικές δυσκολίες σε επίπεδο ΕΕ και ΗΠΑ στη στήριξη της Ουκρανίας, ο κ.Δένδιας παρατήρησε ότι «οι ΗΠΑ είναι σε μια προεκλογική χρονιά. Τα 50 δισ. τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι θα πρέπει να δοθούν για να βοηθηθεί η Ουκρανία, είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό. Αλλά επαναλαμβάνω, πρέπει όλα να τα βλέπουμε στην προοπτική τους. Αυτή τη στιγμή κάνουμε ό,τι μπορούμε μέσα στο πλαίσιο που μπορούμε. Και η Ελλάδα κάνει το καθήκον της ως χώρα-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Όσον αφορά στην ελληνική βοήθεια επανέλαβε πως «έχουμε ανακοινώσει πολύ συγκεκριμένα υλικά τα οποία έχουμε δώσει στην Ουκρανία. Θέλω να πω ότι πάντοτε προτεραιοποιούμε και την ανθρωπιστική βοήθεια. Από εκεί και πέρα, καταλαβαίνετε ότι δεν γίνεται να αναφερθώ σε ποσότητες και ποιότητες υλικών».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, επανάλαβε ότι «και τις επιχειρήσεις του Ισραήλ τις αποδεχόμαστε μεν ως απαραίτητες, αλλά πάντοτε διακηρύσσουμε την ανάγκη προστασίας της ανθρώπινης ζωής, κυρίως των αμάχων. "Θα πρέπει να βρεθεί μία λύση, το ταχύτερο κατά το δυνατόν - χθες αν θα μπορούσε - κατάπαυσης του πυρός, Και από εκεί και πέρα να μπορέσουμε να δούμε πώς μπορεί να διασφαλιστεί στο πλαίσιο της λύσης των δύο κρατών, ένα καλύτερο αύριο για της κοινωνίες της περιοχής».

Τέλος για τα εξήντα χρόνια που συμπληρώνει η DW τον Απρίλη, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας ευχήθηκε, όχι μόνο να τα εκατοστήσει, αλλά και να τα χιλιάσει! Όπως και «να μη βρεθεί ποτέ Έλληνας στο μέλλον να ακούει DW υπό τις συνθήκες που εγώ ως μικρό παιδάκι την άκουγα το διάστημα της Δικτατορίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου εγγυάται ασφάλεια και σταθερότητα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Δένδιας, επισκεπτόμενος την ΕΛΔΥΚΟ στην Πρίστινα, υπογράμμισε τη συμβολή της στη διατήρηση της ασφάλειας και σταθερότητας. Τόνισε ότι η «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης» είναι άνευ νοήματος χωρίς αυτήν την παρουσία.
Νίκος Δένδιας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ν. Δένδιας στο ΝΑΤΟ Κοσσυφοπεδίου: Εξαιρετική η ελληνική συνεισφορά

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το στρατηγείο της KFOR στην Πρίστινα, όπου συναντήθηκε με τον διοικητή και τόνισε, μέσω ανάρτησής του, την επαγγελματική συμβολή της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου στην αποστολή.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Συνάντηση με Αμερικανό μόνιμο αντιπρόσωπο στο ΝΑΤΟ

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Matthew G. Whitaker, και συζήτησαν για τις αμυντικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και διμερώς, καθώς και για τις σύγχρονες προκλήσεις ασφάλειας.
Νίκος Δένδιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ν. Δένδιας παρίσταται αύριο στο 4ο Φόρουμ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας θα συζητήσει με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, M. G. Whitaker, την Πέμπτη 19 Μαρτίου στις 18:15, στο 4ο Φόρουμ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Αλεξανδρούπολη.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η στήριξη στη Βουλγαρία ενισχύει την περιφερειακή ασφάλεια

Ο Νίκος Δένδιας από τη Σόφια τόνισε την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας μέσω της άμεσης ανταπόκρισης της Ελλάδας στη Βουλγαρία, υπογραμμίζοντας τη στενή αμυντική συνεργασία εντός ΕΕ και ΝΑΤΟ και τις ισχυρές διμερείς σχέσεις.
Νίκος Δένδιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας στο ΝΑΤΟ: «Ατζέντα 2030» και «Ασπίδα του Αχιλλέα» στο επίκεντρο

Ο Νίκος Δένδιας έλαβε μέρος στη σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων με την «Ατζέντα 2030», το ΕΛΚΑΚ και την «Ασπίδα του Αχιλλέα».