ΓΔ: 1400.61 -1.12% Τζίρος: 124.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η νέα μάχη για την ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας και το παρασκήνιο

Με την πρώτη του παρέμβαση στα εσωκομματικά, ο Τσίπρας έδειξε τον δρόμο για κάλπες και ο Κασσελάκης σήκωσε το γάντι. Τα σενάρια επιστροφής Τσίπρα και οι τρεις «δελφίνοι» που απέφυγε να χαιρετίσει ο Κασσελάκης.

Το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε πριν καν ξεκινήσει, μετά την παρέμβαση «βόμβα» του Αλέξη Τσίπρα, δύο ώρες πριν από έναρξη των εργασιών, για άμεση εκλογή αρχηγού από τα μέλη, προκαλώντας τον Στέφανο Κασσελάκη να κάνει πράξη όσα είπε προσφάτως στην Πολιτική Γραμματεία.

Μπροστά στους συνέδρους, αλλά και όχι και τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος δεν έδωσε το παρών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε το γάντι και ανακοίνωσε νέα προσφυγή στη βάση του κόμματος για εκλογή προέδρου, πέντε μήνες μετά την αναρρίχησή του στην ηγεσία του κόμματος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επεφύλασσε για το τέλος της ομιλίας του την απάντησή του στην ανοιχτή πρόκληση από τον προκάτοχό του, ζητώντας μαζί με τις κάλπες για την εκλογή μελών στις νομαρχιακές επιτροπές, την κεντρική επιτροπή και τα τοπικά συντονιστικά, να στηθεί και μία κάλπη για εκλογή προέδρου, με τις διαδικασίες να προσδιορίζονται για το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου.

«Προσφεύγω στις ρίζες μου στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για επανεκλογή και επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν με κρατάει κανείς, μόνο ο κόσμος. Θα πάμε σε εκλογές, βρείτε μου αντίπαλο και πάμε», είπε χαρακτηριστικά υπό τα χειροκροτήματα των συνέδρων.

Είχε προηγηθεί ένα έντονο παρασκήνιο, με τον κ. Κασσελάκη να ενημερώνεται κυριολεκτικά στο παρά πέντε για το περιεχόμενο της δημόσιας παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα και μαζί με τους στενούς του συνεργάτες να διαμορφώνουν εκ νέου ένα σημαντικό κομμάτι του περιεχομένου της ομιλίας του προς το Συνέδριο.

Το κρίσιμο τηλεφώνημα έγινε από τον διευθυντή του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, Μιχάλη Καλογήρου προς τον στενό συνεργάτη του κ. Κασσελάκη, Μανώλη Καπνισάκη, στο οποίο τον ενημέρωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα παραστεί στο Συνέδριο αλλά θα παρέμβει με δημόσια δήλωσή του.

Κασσελάκης: «Δεν είμαι πρόεδρος υπό προθεσμία» 

Ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε στην εξέδρα του Συνεδρίου αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο κόμμα του και να απαντήσει ευθέως σε όσους τον εξακολουθούν να τον αμφισβητούν.

Πρώτος αποδέκτης ο ίδιος ο προκάτοχός του, για τον οποίο - χωρίς να τον κατονομάσει - επεφύλαξε σκληρές εκφράσεις, με αναφορές ότι «δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, όσο ψηλά και αν βρίσκεται, να ναρκοθετήσει τις αλλαγές» και υπονοούμενα όπως «Μεσσίες ψάχνουν άλλα κόμματα, όχι η Αριστερά».

Σε αρκετά σημεία της ομιλίας του, ο κ. Κασσελάκης παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει ομοψυχία στο κόμμα. Έστρεψε ωστόσο τα βέλη του εναντίον στελεχών - τα οποία επίσης δεν κατονόμασε - κατηγορώντας τους ότι βάζουν το «εγώ» πάνω από το «εμείς», αλλά και ότι ότι λειτουργούν υπονομευτικά απέναντι στην ηγεσία.

«Πού κατέληξαν οι υπονομευτές του Τσίπρα; Στα αζήτητα», είπε με νόημα, για να συνεχίσει ότι «στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί. Βυθίζουν το καράβι ενώ είναι συνεπιβάτες και θέλουν να γίνουν καπετάνιοι».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  τόνισε ότι δεν γίνεται να είναι πρόεδρος υπό προθεσμία και ζήτησε πίστωση χρόνου, ώστε να κριθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές. 

Ο Τσίπρας εν αναμονή αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ;

Η επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα και η πρότασή του για νέα ψηφοφορία για την επαναβεβαίωση ή μη της εμπιστοσύνης στον Στ. Κασσελάκη από τη βάση, πυροδότησε πολλές συζητήσεις για τη χρονική στιγμή της επιλογής του και το τι κρύβεται πίσω από αυτή.

Πολλοί έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι ενδεχομένως προετοιμάζει το έδαφος για μια πανηγυρική επιστροφή στην ηγεσία του κόμματος, άλλοι πάλι ότι επιδιώκει να είναι ο ρυθμιστής μελλοντικών εξελίξεων.

Υπήρξαν και εκείνοι που έκριναν ως αντιθεσμική την παρέμβασή του, θεωρώντας ότι θα έπρεπε να δώσει το παρών στο Συνέδριο και από το βήμα των ομιλητών να διατυπώσει την πρότασή του και αυτή να τεθεί σε ψηφοφορία.

Συνεργάτες του πρώην προέδρου του κόμματός του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι καταλυτικό ρόλο έπαιξε το πρόσφατο ερωτηματολόγιο του Στέφανου Κασσελάκη για τις αλλαγές στο κόμμα και ότι σε καμία περίπτωση δεν τον ενδιαφέρει να είναι υποψήφιος, αλλά ρυθμιστής των εσωκομματικών εξελίξεων και ουσιαστικά η φωνή της παράταξης.

Επί της ουσίας ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας με την πρωτοβουλία του λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, «ακυρώνει» τον ενεργεία πρόεδρο του κόμματος και ανοίγει τον δρόμο στις επίδοξους «δελφίνους» για την ηγεσία.

Οι «δελφίνοι» με τους οποίους δεν αντάλλαξε χειραψία ο Κασσελάκης 

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ηχηρή παρέμβαση του πρώην προέδρου του κόμματος, εκτός από ένα νέο κύμα εσωστρέφειας, φούντωσαν και τις συζητήσεις για το ποια πρόσωπα θα μπορούσαν να σταθούν απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη και να διεκδικήσουν την ηγεσία της Κουμουνδούρου.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας ο οποίος αντιπαρατέθηκε σφοδρά με τον Στέφανο Κασσελάκη στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, με τον πρόεδρο του κόμματος να ζητά την απόλυσή του από τη θέση του επιστημονικού συνεργάτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, φθάνοντας στο κλειστό του Ταε Κβο Ντο, αν και δεν απάντησε για το αν θα είναι υποψήφιος για την αρχηγία, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι η ώρα να μιλήσει η οργανωμένη βάση, και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι νόμιμοι ιδιοκτήτες παίρνουν το ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους και διαμορφώνουν την επόμενη μέρα».

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα στελέχη είναι αποφασισμένα να θέσουν ανοιχτά θέμα ηγεσίας στη διάρκεια του συνεδρίου και κάποιοι από αυτούς να δηλώσουν και υποψηφιότητα.

Ήδη, τα ονόματα της αντιπροέδρου της Βουλής Όλγας Γεροβασίλη, του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου, αλλά και του καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου Νίκου Φαραντούρη μονοπώλησαν τις σχετικές συζητήσεις στους διαδρόμους του Συνεδρίου, αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Κασσελάκη.

Χαρακτηριστικό του «ψυχροπολεμικού» κλίματος εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι και το γεγονός ότι, μπαίνοντας στην αρένα του γηπέδου του Συνεδρίου, ο Στέφανος Κασσελάκης απέφυγε να χαιρετήσει δια χειραψίας την Όλγα Γεροβασίλη, τον Σωκράτη Φάμελλο και τον Διονύση Τεμπονέρα, που κάθονταν στις πρώτες σειρές των καθισμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alexis Tsipras, SYRIZA
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλό «χτύπημα» ετοιμάζει ο Τσίπρας, σχέσεις... οργής με Κασσελάκη

Δύο δημόσιες εμφανίσεις προγραμματίζει ο πρώην πρωθυπουργός, πριν και αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, ενώ ο Στ. Κασσελάκης σχεδιάζει «ξήλωμα» του παλιού ΣΥΡΙΖΑ και θέλει να εξαλείψει την επιρροή Τσίπρα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: «Αναβαπτίστηκε» ο Στ. Κασσελάκης μέχρι... τον Ιούνιο

Η ιδιότυπη αναμέτρηση Κασσελάκη - Τσίπρα με τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απόντα από το Συνέδριο. Η μονομαχία με την Όλγα Γεροβασίλη που... αναβλήθηκε στο «παρά πέντε» και η κρίσιμη περίοδος μετά τις ευρωεκλογές.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Κασσελάκης: Έχω βγει ενισχυμένος, με ξεκάθαρη εντολή να προχωρήσω

Πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετασχηματιστεί, να ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό του, τον οποίο είχε αρχίσει ο Αλέξης Τσίπρας πριν από χρόνια, και να γίνει μία μεγάλη προοδευτική συμμαχία που θα ενώσει όλο τον κόσμο της κεντροαριστεράς».
Business Daily, Syriza
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ε. Αχτσιόγλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εισέλθει σε φάση ολοκληρωτικής μετάλλαξης

Σχετικά με το γιατί δεν ανέλαβε τις θέσεις που της πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης, απάντησε: «Υπήρχαν επιφυλάξεις για την πορεία που επρόκειτο να ακολουθηθεί. Ήταν ένας άνθρωπος που δεν μίλησε πολιτικά».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με δύο κοινοβουλευτικές ομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ και τρίτος στις δημοσκοπήσεις

Ομάδα Αχτσιόγλου και «Ομπρέλα» σχηματίζουν νέα κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ αποκτούν εκπροσώπηση και στην Ευρωβουλή μέσω Παπαδημούλη. Νέα δημοσκόπηση φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από το ΠΑΣΟΚ.