ΓΔ: 1391.2 -0.67% Τζίρος: 109.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:17:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Fregata-YDRA
Φωτο: Γενικό Επιτελείο Ναυτικού

Για την Ερυθρά Θάλασσα αποπλέει η φρεγάτα Ύδρα, με απόφαση ΚΥΣΕΑ

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» η ελληνική φρεγάτα θα φύγει όπως όλα δείχνουν μέχρι το τέλος της εβδομάδα για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σηκώνει «άγκυρα» μέχρι τέλος της εβδομάδας η φρεγάτα Ύδρα προκειμένου να πάρει μέρος στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ουσιαστικά στη συνεδρίαση εγκρίθηκε, μετά από πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Μάλιστα, λίγο μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε την φρεγάτα Ύδρα στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Όπως δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας: «Μετά τη σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό επισκέφθηκα στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας την Φρεγάτα ΥΔΡΑ, η οποία θα αποπλεύσει προκειμένου να συμμετάσχει στην Επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η συμμετοχή της Φρεγάτας, μαζί με την ανάληψη της διοίκησης του επιχειρησιακού στρατηγείου από την Ελλάδα με Έλληνα Διοικητή, εξυπηρετεί πρωτίστως τα εθνικά συμφέροντα. 

Η Ελλάδα ως ναυτιλιακή δύναμη με ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία, αποδίδει τεράστια σημασία στην ανάγκη διασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και της ζωής των Ελλήνων ναυτικών, αλλά και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της χώρας μας».

Μιλώντας στο πλήρωμα της φρεγάτας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε: «Έχω απόλυτη επίγνωση ότι η πατρίδα σας στέλνει σε μια ζώνη κινδύνου…. κατανοούμε όλοι ότι η συμμετοχή στην επιχείρηση εμπεριέχει κινδύνους, σημαντικούς κινδύνους, αλλά το Πολεμικό Ναυτικό της πατρίδας με την υψηλή αίσθηση καθήκοντος και τον επαγγελματισμό που διακρίνει τα στελέχη του ιστορικά δεν έχει κρυφτεί μπροστά στις προκλήσεις».

Παράλληλα μετά από πρόταση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη, αποφασίστηκε η παράταση για ένα έτος, της θητείας του εν ενεργεία Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχου Λ.Σ. Γεώργιου Αλεξανδράκη.

Το ΚΥΣΕΑ ενημερώθηκε από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη, σχετικά με την πορεία του μεταναστευτικού, τη μεγάλη μείωση των μεταναστευτικών ροών και τη σταδιακή αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καιρίδης οι διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου έχουν μειωθεί πάνω από 25% σε σχέση με τις αρχές Ιανουαρίου.

Μετά από πρόταση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε η τροποποίηση του Σχεδίου «Αιγίς», για την προμήθεια 300 νέων οχημάτων για τις δασικές υπηρεσίες.

Σχετικά με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης και στα οποία καταγράφεται σημαντική μείωση των ροών:

Η μείωση των ροών αφορά στο θαλάσσιο σύνορο κυρίως στο νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου παρατηρείται πολύ μεγάλη βελτίωση, ενώ στο χερσαίο σύνορο στον Έβρο οι ροές έχουν ελαχιστοποιηθεί. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου παρακολουθεί με προσοχή την ροή που έχει παρατηρηθεί από τη νοτιοανατολική ακτή της Λιβύης.

Η αντιμετώπιση των παράνομων ροών περνά μέσα από:

α. την αυστηρή φύλαξη των συνόρων,

β. την καλύτερη συνεργασία με τις χώρες διέλευσης όπως η Τουρκία αλλά και με τις χώρες προέλευσης όπως η Αίγυπτος,

γ. την γρήγορη επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου (η Ελλάδα καταγράφει από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη),

δ. την επιτάχυνση των επιστροφών και σε αυτό θα συμβάλλει ο επικείμενος διορισμός του προσφάτως θεσμοθετημένου Εθνικού Συντονιστή Επιστροφών, και

ε. η στενότερη δυνατή ευρωπαϊκή συνεργασία και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kyriakos Mitsotakis, Emmanouel Macron, Ellada, Gallia, France
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιστορική συμφωνία με τη Γαλλία για φρεγάτες και αμυντική συνεργασία

Ως ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, με τον Γάλλο πρόεδρο να τονίζει ότι στόχος είναι η στήριξη της εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

«Ακόμη μία φορά η αντιπολίτευση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων απέναντι σε ένα μεγάλο και ιδιαίτερα ευαίσθητο πολυπαραγοντικό κοινωνικό θέμα», είπε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο σχέδιο για την αντιμετώπιση του bullying.
kyrizogloy
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρίζογλου: Περισσότερη Αυτοδιοίκηση για βελτίωση της Δημοκρατίας

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), δηλώνει ότι η μεγαλύτερη αυτοτέλεια των ΟΤΑ ωφελεί εν τέλει τη Δημοκρατία, ενώ εκφράζει δυσαρέσκεια για την αντιμετώπιση της Αυτοδιοίκησης από την εκάστοτε κυβέρνηση. 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στα χέρια ιδιωτών όλη η διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία

«Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δημιουργεί μια εισπρακτική Ανώνυμη Εταιρεία που θα λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια και την "προικίζει", επιπλέον, με κεφάλαιο και προσωπικό» αναφέρεται στη δήλωση των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.