ΓΔ: 1400.61 -1.12% Τζίρος: 124.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Ανδρουλάκης: Μεταρρυθμίσεις κατ' όνομα εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ασκεί έντονη κριτική στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και εξηγεί τη αντι-πρόταση που κατέθεσε το κόμμα του για τα πανεπιστήμια.

Mε άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» σχετικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ασκεί έντονη κριτική στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και εξηγεί τη αντι-πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

«Παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως το '''Αγιο Δισκοπότηρο'' των μεταρρυθμίσεων. Μόνο που και σε αυτή την περίπτωση ακολουθείται η πεπατημένη των προηγούμενων τεσσάρων ετών της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας: μεταρρυθμίσεις κατ' όνομα, γραμμένες σε κλειστά δωμάτια χωρίς καμία πρωτοβουλία διαλόγου και σύνθεση», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ενώ προσθέτει πως «είναι μία συνταγματική ακροβασία για να ιδρυθούν κερδοσκοπικά παραρτήματα και όχι πανεπιστήμια στην Ελλάδα».

Ισχυρίζεται πως «όσο κι αν η Νέα Δημοκρατία και οι επικοινωνιακοί της βραχίονες προσπαθούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, είναι πλέον εμφανές ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αποσκοπεί στη διευθέτηση συμφερόντων. Ποιος πιστεύει ότι ένα ιδιωτικό κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού σε συνεργασία με ένα κερδοσκοπικό fund, θα ιδρύσουν «ΜΗ» κερδοσκοπικό παράρτημα στην Ελλάδα

Ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου, των δημόσιων σχολών μεταλυκειακής εκπαίδευσης αλλά και για το ορθό πλαίσιο λειτουργίας μη κρατικών - μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, είναι πλήρης και συνεπής με το πρόγραμμά του, όπως αυτό κατατέθηκε και στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

«Δεν απαγορεύουμε, αλλά ρυθμίζουμε και γι' αυτό και στο παρελθόν έχουμε υποστηρίξει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε αυτό να μπορεί να γίνει πραγματικότητα με αυστηρές προϋποθέσεις και κριτήρια», σημειώνει, εξηγώντας τι είναι το σκανδιναβικό μοντέλο που προτείνει το κόμμα του .

«... η δημιουργία μη κρατικών - μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων πρέπει να ακολουθεί κάποιους συγκεκριμένους όρους και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Επιμένουμε στον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, όχι από ιδεοληψία, αλλά γιατί θέλουμε τα όποια κέρδη να διοχετεύονται και πάλι στο πανεπιστήμιο, για την αναβάθμιση της παιδείας και της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών.

Θέλουμε τα μη κρατικά - μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν, να λειτουργούν συμπληρωματικά προς τα δημόσια πανεπιστήμια και να βοηθούν στην ευρύτερη αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών στη χώρα μας. Να αποτελούν πόλο έλξης φοιτητών και ερευνητών. 'Αλλωστε, τα πιο σημαντικά μη κρατικά πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Harvard και το Yale στην Αμερική ή το Bocconi στην Ευρώπη είναι μη κερδοσκοπικά», τονίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Επίσης συμπεριλαμβάνεται στη πρόταση κοινό σύστημα εισαγωγής τόσο στα δημόσια όσο και στα μη κρατικά πανεπιστήμια αλλά και η θεσμοθέτηση γεωγραφικών και ακαδημαϊκών κριτηρίων, η δημιουργία ενός κοινού πλαισίου διασφάλισης ποιότητας, το οποίο, όπως υπογραμμίζει «θα πρέπει να το αναλάβει μία πραγματικά ανεξάρτητη αρχή, όπως αυτές που πολεμάει η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια, όπου ο επικεφαλής της δεν θα είναι ο εκλεκτός του εκάστοτε Υπουργού, όπως σήμερα που υπάγεται κατευθείαν στο Υπουργείο Παιδείας

«Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ προσαρμόζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε επιτυχημένα ακαδημαϊκά και κοινωνικά πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ακινησία. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας επαναλαμβάνει τη συνταγή που εφάρμοσε και στην Υγεία: υψηλό κόστος, χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες και νέες ανισότητες», καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Androulakis, PASOK, KINAL
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης από ΑΔΑΕ: Θα ενημερώσω τον ελληνικό λαό όπως έχω δεσμευτεί

Με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, προκειμένου να ενημερωθεί για τους λόγους που βρέθηκε υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, συναντήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών.
Nikos Androulakis, PASOK, KINAL
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην ΑΔΑΕ σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης, θα έχει συνάντηση με τον Χρ. Ράμμο

H Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε μη νόμιμη και αντισυνταγματική την άρνηση της ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και πρώην ευρωβουλευτή για τους λόγους που έγινε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του.
Nikos Androulakis, PASOK, KINAL
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση με τον Ράμμο στην έδρα της ΑΔΑΕ θα έχει αύριο ο Νίκος Ανδρουλάκης

Η συνάντηση, έρχεται στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ, με την οποία κρίθηκε ομόφωνα αντισυνταγματικός ο νόμος του 2021 που εφαρμόστηκε στην υπόθεση παρακολουθήσεων του κ. Ανδρουλάκη απαγορεύοντας την ενημέρωση του.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές ισχυρό ΠΑΣΟΚ σημαίνει αξιόπιστη αντιπολίτευση

«Η 9η Ιουνίου θα σημάνει την ημερομηνία λήξης της κυβέρνησης της ΝΔ» ανέφερε απαντώντας στα γνωστά σύνθημα της νεολαίας: «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» και «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό».
Androulakis, PASOK, KINAL
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Πρωταγωνιστής της τοξικότητας είναι ο πρωθυπουργός

Αφορμή της παρέμβασης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έδωσε η αιφνιδιαστική δικαστική έφοδος στα κεντρικά του ΟΣΕ και η κριτική του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην αντιπολίτευση πως καλλιεργεί την τοξικότητα.