ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης

Κατρίνης: Αδιαφορία για την αμυντική βιομηχανία και το προσωπικό των ΕΔ

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στα προβλήματα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων για τα οποία αδιαφορεί η κυβέρνηση και οδηγούν σε παραιτήσεις και αποχωρήσεις.

«Η κυβέρνηση έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει κράτος-πελάτης και για αυτό αδιαφορεί για την αμυντική βιομηχανία, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία καλύπτει από τη δική της αμυντική βιομηχανία το 70% των αναγκών της», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στη Βουλή.

Επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη σε ότι αφορά στη μετεγκατάσταση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων αλλά και για το πότε θα ξεκινήσει ένα επιχειρησιακό και αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Τόνισε ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχουν πιστοποιημένη γραμμή παραγωγής  από το ΝΑΤΟ, γεγονός που ανοίγει προοπτικές για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας, τη στιγμή που υπάρχει παγκόσμια ζήτηση για την παραγωγή πυρομαχικών και συζήτηση δε ευρωπαϊκό επίπεδο για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.

Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε και στο σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με τη λειτουργία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της συντήρησης αεροσκαφών και ελικοπτέρων υλοποιείται από ιδιώτες και συνήθως στο εξωτερικό με πολύ μεγαλύτερο κόστος.

Όπως είπε ο κ. Κατρίνης: «Για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι απλά: η ΕΑΒ, τα ΕΑΣ, τα Ελληνικά Ναυπηγεία πρέπει να αναλαμβάνουν μέρος του κατασκευαστικού προγράμματος προμηθειών των Ενόπλων μας Δυνάμεων».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έθεσε το ζήτημα της υποχρηματοδότησης της έρευνας και ανάπτυξης ελληνικών  οπλικών συστημάτων, τη στιγμή που στη χώρα υπάρχει όχι  μόνο υψηλής ποιότητας επιστημονικό προσωπικό, αλλά και εταιρείες που χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής σε αμυντικά συστήματα.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα με τη ναυπήγηση φρεγατών Belharra, χωρίς να υπάρχει καμία συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων.

Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε στα προβλήματα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων για τα οποία αδιαφορεί η κυβέρνηση και οδηγούν σε παραιτήσεις και αποχωρήσεις, ιδιαίτερα στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα όπως:

  • η απαλλαγή από τη φορολόγηση και η  αναβάθμιση του επιδόματος στόλου.
  • η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος στα στελέχη των Ε.Δ.
  • η εναρμόνιση του μισθολογίου των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών με αυτό των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ανέφερε επίσης τα 5 προτάγματα που θέτει το ΠΑΣΟΚ για την αμυντική πολιτική:

  1. Η επένδυση σε σύγχρονο εξοπλισμό για τη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας, στην έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, με ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας.
  2. Η ουσιαστική συμμετοχή της ΕΑΒ, των Ναυπηγείων και των ΕΑΣ σε όλα τα προγράμματα αναβάθμισης και απόκτησης οπλικών συστημάτων, αλλά και στην εν συνεχεία υποστήριξή τους.
  3. Η  ανάπτυξη προγραμμάτων ασφάλειας πληροφοριών και εφοδιασμού σε κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα
  4. Η  πλήρης επιχειρησιακή διακλαδική λειτουργία εθνικών συστημάτων, κυρίως στους τομείς των επικοινωνιών και διαχείρισης της πληροφορίας.
  5. Η  επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, η διαρκής εκπαίδευση, η μισθολογική και θεσμική αναβάθμιση για τα στελέχη, προκειμένου να μην υπάρχει διαρροή προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις.
     
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Η ΝΔ θέλει να συντηρήσει το πολιτικό σκηνικό του ενάμιση κόμματος

Όπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, το ΠΑΣΟΚ θα αναδεικνύει διαρκώς τις διαχωριστικές γραμμές που το χωρίζουν από τη Νέα Δημοκρατία στην οικονομία, το κοινωνικό κράτος, τα εθνικά θέματα, το αναπτυξιακό μοντέλο.
PASOK-KINAL
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Πρόταγμα η προστασία και η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος

«Είναι γνωστό σε όλους πως τα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχουν τοποθετηθεί πέντε υπουργοί ΥΠΑΑΤ, χωρίς να έχει εκπονηθεί ένα συγκροτημένο και οργανωμένο σχέδιο αγροτικής πολιτικής» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Μία αντιπολίτευση που ενώνει δυνάμεις μπορεί να φέρει αποτελέσματα

«Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη δεσμευτεί προεκλογικά και έχει εξαγγείλει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προγραμματικής συζήτησης με ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις του προοδευτικού τόξου» ανέφερε ο κ. Κατρίνης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Η εικόνα και το αφήγημα της κυβέρνησης έχουν καταρρεύσει

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση που εμμένει να μην μειωθεί ο ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής σημειώνοντας ότι η Ελλάδα καταγράψει υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα από τα κράτη της ευρωζώνης.