Φωτο: ΑΠΡ

«Πυροτέχνημα» Βαρουφάκη στη Βουλή με τις ηχογραφήσεις του Eurogroup

Ο πρόεδρος της Βουλής δεν έκανε δεκτές στα πρακτικά τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup, τις οποίες κατέθεσε νωρίτερα ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ένα στικ μνήμης με όλες τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup που έγιναν επί των ημερών του ως υπουργού Οικονομικών κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης. Όπως υπογράμμισε, είναι στη διακριτική ευχέρεια της Βουλής πώς θα χειριστεί το θέμα.

Ο κ. Βαρουφάκης ισχυρίστηκε ότι για τις πολυσυζητημένες και αμφισβητούμενης νομιμότητας ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup υπάρχει γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία η ηχογράφηση των συνεδριάσεων ήταν νόμιμη. 

Πάντως ο πρόεδρος της Βούλης Κ. Τασούλας, απαντώντας στον Γιάνη Βαρουφάκη, τόνισε ότι οι ηχογραφήσεις δεν γίνονται δεκτές, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η Βουλή δεν μπορεί να γίνει «βαστάζος των ευθυνών του κ. Βαρουφάκη». Τη συμφωνία του με την απόφαση του προέδρου της Βουλής να μην γίνουν δεκτές οι ηχογραφήσεις στα πρακτικά εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Βαρουφάκης πήρε πίσω, τελικά, από τη γραμματεία της Βουλής το στικ μνήμης με τις ηχογραφήσεις.

Νωρίτερα, έντονη κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις θέσεις τους γύρω από τα εργασιακά ζητήματα, αλλά και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, άσκησε από το βήμα της Βουλής ο Γ. Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι εντυπωσιάζεται όχι τόσο από την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά από τη μεταξύ τους συμφωνία, όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι η κανονικότητα επέστρεψε. Αντίθετα, είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι εργαζόμενοι κουνάνε το κεφάλι τους με αυτά που ακούνε. Γιατί στην πραγματικότητα, είπε ο κ Βαρουφάκης, αυτό που ζούμε είναι το τέλος της κανονικότητας. Στην συνέχεια, επικαλέστηκε ένα στοιχείο, το οποίο όπως είπε δεν το έχει δει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Ότι δηλαδή, επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ανέβηκε ο κατώτατος μισθός και καταργήθηκε ο υποκατώτατος, θα έπρεπε να ανέβει και ο μέσος μισθός. Αλλά αυτό, πρόσθεσε δεν συνέβη, αντίθετα ο μέσος μισθός μειώθηκε. Η Ελλάδα είπε ο κ. Βαρουφάκης, είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο, όπου σε μια περίοδο που το ΑΕΠ αυξάνεται, αυξάνεται ο κατώτατος μισθός αλλά είχαμε μείωση του μέσου μισθού. «Δεν υπάρχει καμία κανονικότητα», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Εξηγώντας περαιτέρω τη θέση του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 είπε ότι η μικρή αύξηση των εισοδημάτων οφείλεται σε προσόδους δηλαδή, π.χ. τα κέρδη των σούπερ μάρκετ που εκμεταλλεύονται τους παραγωγούς δεν διαχέονται στην κοινωνία, ούτε οι υπεραξίες των ακινήτων επενδύονται. Πρόκειται για μια κατάσταση όπου ρευστοποιείται η εργασία, είπε ο κ. Βαρουφάκης, καθώς σε πολλές επιχειρήσεις απολύονται εργαζόμενοι και προσλαμβάνονται άλλοι, ενοικιαζόμενοι, ζητώντας την κατάργηση της σχετικής νομοθεσίας.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα αυτά δεν διέφερε ουσιαστικά από την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχθεί και την φιλοσοφία του σημερινού σχεδίου «Ηρακλής» για την πρώτη κατοικία. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το μνημόνιο που ψήφισε και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέφερε από τα προηγούμενα και ζήτησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει συγνώμη από τις κυβερνήσεις Σαμαρά και Γεωργίου Παπανδρέου.

«Το ΜέΡΑ 25», είπε ο κ. Βαρουφάκης, «είναι διατεθειμένο να αγωνιστεί για πραγματικές λύσεις και πρότεινα στα κόμματα να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι να συζητήσουν και τα εργασιακά και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων», πρόταση που ήδη έχει ανακοινώσει με επιστολή του προς τα κόμματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηχογραφημένη συνομιλία Ν. Παππά με Σ. Μιωνή κατατέθηκε στη Βουλή

«Ο Δ. Παπαγγελόπουλος έχει τη δική του ατζέντα, κάποιοι βγάζουν λεφτά», φέρεται να δηλώνει στον Σ. Μιωνή ο πρώην υπουργός Επικρατείας, που έδωσε συναίνεση για την αποκάλυψη της συνομιλίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τελική ευθεία η ψηφιακή υπογραφή των βουλευτών

Ήδη ο γ.γ. της Βουλής Γ. Μυλωνάκης έχει αποστείλει σχετική εγκύκλιο και οδηγίες στους βουλευτές για τον τρόπο απόκτησης ψηφιακής υπογραφής και καλούνται εντός 30 ημερών να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες απόκτησης.