ΓΔ: 2492.2 0.18% Τζίρος: 260.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:37
Γιώργος Γεραπετρίτης πορτρέτο

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα στη Μ. Ανατολή ασκεί μια πολύ ενεργή πολιτική

Ο υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας έκανε αυτές τις δηλώσεις λίγο πριν την συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Την «ενεργή πολιτική» της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι περιορίζεται η ανθρωπιστική κρίση, αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας στην επιχείρηση «Ασπίδες» υπογράμμισε ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ , στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά με πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η οποία είναι απολύτως αναγκαία και για την εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ παράλληλα η Ελλάδα συμμετέχει σε όλους τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και στην πρωτοβουλία της Κύπρου για τον θαλάσσιο διάδρομο απευθείας προς την Γάζα» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός εξωτερικών, σημείωσε:

«Η κατάσταση στον κόσμο τείνει να επιδεινωθεί. Στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στον κόσμο υπάρχει μια σαφής υποβάθμιση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας, των ανθρωπιστικών αξιών. Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να μένει πλέον ανενεργή. Θα πρέπει να υπάρξουν όλοι οι δυνατοί δίαυλοι, έτσι ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η παγκόσμια ισορροπία και η παγκόσμια ειρήνη. Ειδικά στην Μέση Ανατολή, η Ελλάδα ασκεί μια πολύ ενεργή πολιτική έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι περιορίζεται η ανθρωπιστική κρίση και δεν υπάρχει η κατά το δυνατόν επέκταση και σε άλλα πεδία των εχθροπραξιών.

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά με πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η οποία είναι απολύτως αναγκαία και για την εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ παράλληλα η Ελλάδα συμμετέχει σε όλους τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και στην πρωτοβουλία της Κύπρου για τον θαλάσσιο διάδρομο απευθείας προς την Γάζα. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η διεθνής έννομη τάξη έχει αποτύχει στο να καταφέρει να προλάβει ή να περιστείλει την ανθρωπιστική κρίση, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τεράστια έκταση. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι μία κατάσταση η οποία παραβιάζει τόσο κατάφωρα τις αξίες του ανθρωπισμού, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Το αύριο είναι ήδη αργά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Στένεργκαρντ: Ευρωπαϊκή άμυνα και ασύμμετρες απειλές

Ο Γ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τη Σουηδή ΥΠΕΞ Μ. Στένεργκαρντ και συζήτησαν για την ευρωπαϊκή άμυνα, την ανθεκτικότητα σε ασύμμετρες απειλές, καθώς και τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου, επισκέφθηκε το Στρασβούργο για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συναντήθηκε με την Πρόεδρο Ρομπέρτα Μετσόλα, συζητώντας για τη συνεργασία ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας το 2027.
Σημαίες Κύπρου ΕΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις Χατζηβασιλείου στην Κύπρο για την Προεδρία της ΕΕ το 2027

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου επισκέφθηκε την Κύπρο και συναντήθηκε με την πρόεδρο της Βουλής και κυβερνητικούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. το 2027.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγχαρητήρια ΥΠΕΞ στην Ιρλανδία για την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ

Το ΥΠΕΞ συγχαίρει την Ιρλανδία για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και εκφράζει ευχές για ένα παραγωγικό εξάμηνο, τονίζοντας την προθυμία συνεργασίας για μια ελεύθερη, ασφαλή και ευημερούσα Ένωση.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις του Τάσου Χατζηβασιλείου στις Βρυξέλλες για ευρωπαϊκά θέματα

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου, υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες όπου είχε επαφές για το νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, την προετοιμασία της ελληνικής Προεδρίας 2027 και συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Βελγικό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες
ΔΙΕΘΝΗ

Το Βέλγιο έδωσε βίζες σε Ταλιμπάν για συμμετοχή σε σύνοδο της ΕΕ

Το Βέλγιο χορήγησε πέντε βίζες σε αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν για συμμετοχή σε συνάντηση της ΕΕ στις Βρυξέλλες για τη μετανάστευση. Οι βίζες ισχύουν μόνο για το Βέλγιο και για μία ημέρα, χωρίς να αποκαλύπτεται η ημερομηνία για λόγους ασφαλείας.