ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Βασίλης Κικίλιας: Η αγορά των 7 Canadair αποτελεί πατριωτικό καθήκον

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι η προμήθεια των 7 Canadair αποτελεί μόνο ένα μέρος του εξοπλιστικού προγράμματος ΑΙΓΙΣ, το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί στο σύνολό του τον Απρίλιο, και αφορά προμήθειες αξίας 2,1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα πατριωτικό νομοσχέδιο, που υπερβαίνει κόμματα και παρατάξεις, τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που ενέκρινε σήμερα το Σχέδιο Σύμβασης για την προμήθεια επτά νέων, καναδικών πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου «DHC-515».

Έχουμε μπροστά μας τις ευρωεκλογές και τη σχετική πολιτική αντιπαράθεση, ωστόσο, το νομοσχέδιο που εγκρίνει το σχέδιο σύμβασης για την προμήθεια των νέων Καναντέρ, δεν μπορεί να ενταχθεί σε αυτή: Είναι ένα πατριωτικό-εθνικό νομοσχέδιο, που υπερβαίνει κόμματα και παρατάξεις είπε ο κ. Κικίλιας, εξηγώντας ότι είναι η πρώτη φορά, μετά από 50 χρόνια, που δίνεται η δυνατότητα στην ελληνική Πολιτεία, με πολύ μεγάλο κόπο και προσπάθεια, και μετά από δαιδαλώδες διαπραγματεύσεις, σε εύλογα χρονικά διαστήματα, να μπορέσει να αποκτήσει και να ανανεώσει τον στόλο αεροπυρόσβεσης, που διαθέτει.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι η προμήθεια των 7 Canadair αποτελεί μόνο ένα μέρος του εξοπλιστικού προγράμματος ΑΙΓΙΣ, το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί στο σύνολό του τον Απρίλιο, και αφορά προμήθειες αξίας 2,1 δισ. ευρώ. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και άλλα εναέρια μέσα, ελικόπτερα, αμφίβια, πλωτά μέσα, καθώς και πάνω από 1.000 πυροσβεστικά οχήματα.

Αναφορικά με την απόκτηση των 7 Canadair, είπε ότι οι χρόνοι παράδοσης, με βάση τη σύμβαση, είναι 2 αεροσκάφη το 2027, 1 αεροσκάφος το 2028, 1 αεροσκάφος το 2029 και 3 αεροσκάφη το 2030.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι συνεχίζεται η μίσθωση εναέριων μέσω, μέσω του μηχανισμού του ΝΑΤΟ, και για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο, η οποία όπως υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, θα είναι δύσκολη και θα απαιτηθεί οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας να δώσουν πολύ μεγάλη μάχη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μίλησε για τις παρεμβάσεις που γίνονται για την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία, αναφέροντας μεταξύ άλλων τις 990 προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα -εκ των οποίων οι 700 αφορούν δασοκομάντος-, την αύξηση των μονάδων δασοκομάντος από 10 σε 16 στην ηπειρωτική αλλά και στη νησιωτική χώρα, καθώς και στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών για πρώτη φορά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος μαζί με το Πυροσβεστικό Σώμα, τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ όπου υπάρχουν σταθμοί και καλώδια υπερυψηλής τάσης, όπως και περιμετρικά των στρατοπέδων σε διάμετρο 100 μέτρων.

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό δεν είναι ένα νομοσχέδιο για πολιτική αντιπαράθεση. Θέλω να σκεφτείτε τι σημαίνει για τους πολίτες και για την κοινωνία να υποστηρίξετε αυτό το νομοσχέδιο. Και εν τοιαύτη περιπτώσει βλέπετε ότι είναι τέτοια η χρονική διάρκεια παραλαβής των συγκεκριμένων αεροσκαφών, που δεν ξέρει κανένας ποιος θα βρίσκεται σε αυτές τις θέσεις. Δεν έχει να κάνει με το τώρα, έχει να κάνει με την επένδυση στο αύριο της χώρας. Θέλω, λοιπόν, να σας ζητήσω θερμά να υποστηρίξετε όλοι αυτό το νομοσχέδιο» κατέληξε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βασίλης Κικίλιας: Οι ενέργειες εμπρησμών δεν θα γίνουν ανεκτές

«Οι από πρόθεση αλλά και οι εξ αμέλειας εμπρησμοί, συνιστούν τον υπ' αριθμόν 1 κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους» τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: Μετά την πρόληψη μιλάμε για επενδύσεις και νέα τεχνολογία

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι έως τις 31/12/2023 είχαν προκηρυχθεί διαγωνισμοί ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ και ανακοίνωσε ότι «στο τέλος Μαρτίου, με τη βοήθεια όλων, θα έχουμε προκηρύξει διαγωνισμούς σε όλο το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ».
Kikilias-Vasilis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Η πρόληψη για την αντιπυρική περίοδο ξεκινά από τη Στ. Ελλάδα

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε την ανάγκη για συντονισμό μεταξύ των φορέων για πιο άμεση και έγκαιρη συνεργασία ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασία με τους εθελοντές καθώς και την αξιοποίησή τους.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: Νέο μοντέλο πρόληψης των φυσικών καταστροφών

Σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σκοπός είναι να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο κίνδυνος φυσικών καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα που θα συνεχίσουν να πλήττουν όλον τον πλανήτη λόγω της εντεινόμενης κλιματικής κρίσης.