ΓΔ: 1422.32 1.30% Τζίρος: 88.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΣτΕ: Απόρριψη αιτήσεων Ιατρικών Συλλόγων κατά του προσωπικού ιατρού

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει το πανελλήνιο επαγγελματικό σωματείο Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και 34 γιατροί και ζητούσαν να ακυρωθούν όλες οι κοινές υπουργικές αποφάσεις του 2022.

Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ότι ο θεσμός του προσωπικού ιατρού, έχει καλώς από νομοθετικής πλευράς και απέρριψε ως αβάσιμες τις αιτήσεις Ιατρικών Συλλόγων.

Αναλυτικότερα, κάθε πολίτης που έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του, εγγράφεται υποχρεωτικά σε προσωπικό ιατρό, ο οποίος, είτε υπηρετεί σε δημόσια μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Κέντρα Υγείας, Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), κ.ά.), είτε είναι ιδιώτης συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ. Η επιλογή του προσωπικού ιατρού είναι ελεύθερη, ενώ η διαδικασία εγγραφής γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ είχαν προσφύγει το πανελλήνιο επαγγελματικό σωματείο Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και 34 γιατροί και ζητούσαν να ακυρωθούν όλες οι κοινές υπουργικές αποφάσεις του 2022 που αφορούσαν το θεσμό του προσωπικού ιατρού, όπως και τα κίνητρα εγγραφής των πολιτών σε προσωπικό ιατρό, ο καθορισμός εγγραφής πολιτών σε προσωπικό ιατρό μέσω ιδιωτικών φαρμακείων, κ.λπ.

Το ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, με μια σειρά αποφάσεων του (392-395/2024) απέρριψε ως αβάσιμες όλες τις αιτήσεις ακύρωσης των Ιατρικών Συλλόγων, κ.λπ., κρίνοντας, μεταξύ των άλλων, ότι οι προσβαλλόμενες κοινές υπουργικές αποφάσεις δεν συνιστούν μη προβλεπόμενη από το νόμο υπεξουσιοδότηση, όπως αβασίμως υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες Ιατρικοί Σύλλογοι, κ.λπ., καθώς το περιεχόμενο των κοινών υπουργικών αποφάσεων, ουσιαστικά είναι επανάληψη και διευκρινήσεις του σχετικού νόμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Υγείας: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για τα μέτρα προστασίας ενόψει καύσωνα

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάλεσε τον διοικητή του ΕΚΑΒ και τους διοικητές των ΥΠΕ να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα προκύψουν.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Ανδρουλάκης: Για ό,τι συμβαίνει η απάντηση είναι "41%"

«Εμείς θέλουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού με τις πολιτικές μας λύσεις, τις θέσεις, τις ιδέες και τις προτάσεις μας. Καταλαβαίνω ότι αυτό δε βολεύει κάποιους και είναι πιο κοπιαστικό από τα TikTok» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασσελάκης: Κατάργηση βουλευτικών ασυλιών κατά την διακυβέρνησή μας

«Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αποκτήσει και υφή κοινωνικής αντιπολίτευσης το οποίο είναι ένα τεράστιο όπλο για εμάς γιατί είναι η εγγύηση της επιτυχίας μελλοντικά και η εγγύηση ότι θα αλλάξουμε τον τόπο» ανέφερε ο κ. Κασσελάκης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναστολή της λειτουργίας του ΣτΕ για επισκευές στο Αρσάκειο Μέγαρο

Οι επισκευές στο Αρσάκειο Μέγαρο όπως είχε γνωστοποιήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ήταν αρχικού προϋπολογισμού 13,2 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασσελάκης: Χρειάζονται ισχυρά κίνητρα για την επίτευξη της αποκέντρωσης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τη Νίσυρο ευχαρίστησε θερμά τους εθελοντές υγειονομικούς που καλύπτουν επί δεκαετίες με αυταπάρνηση τα τεράστια κενά του δημόσιου συστήματος Υγείας.