ΓΔ: 1480.26 0.17% Τζίρος: 47.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:41:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Nea Dimokratia - ND
Πηγή: Νέα Δημοκρατία

Δημοσκόπηση MRB: Χάνει 4,9 μονάδες η ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ

Η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο ήταν 24,8 μονάδες, τώρα είναι 15,9 μονάδες, κλείνοντας τη ψαλίδα κατά 8,9 μονάδες, όπως προκύπτει από την ανάλυση των ευρημάτων της δημοσκόπησης.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του OPEN, χαμηλώνει το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στην πρώτη θέση, ενώ στη δεύτερη θέση δείχνει να παγιώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ και στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, στην εκτίμηση ψήφου (αναγωγή στο σύνολο για ευρωεκλογές) η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 31,3% (από 36,2% στη προηγούμενη δημοσκόπηση) δηλαδή χάνει 4,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 15,9% (από 11,4%) κερδίζει 4,5 μονάδες και το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο κόμμα με 13,4% (από 12,5%) κερδίζει δηλαδή 0,9 μονάδες.

Το ΚΚΕ έχει 8,1%, η Ελληνική λύση 9,9%, η Νίκη 3,6% και η Πλεύση Ελευθερίας 4,3%, Νέα Αριστερά 3,8%.

Η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο ήταν 24,8 μονάδες, τώρα είναι 15,9 μονάδες, κλείνοντας τη ψαλίδα κατά 8,9 μονάδες, όπως προκύπτει από την ανάλυση των ευρημάτων της δημοσκόπησης .

Παρά τη σαφή κάμψη, που δείχνει μια τάση, η ΝΔ καταγράφει στο γκάλοπ σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε από την αντιπολίτευση στη Βουλή για την υπόθεση των Τεμπών, το 36,4% των πολιτών θεωρεί ότι ήταν δικαιολογημένη. Ωστόσο, το 74,8% των πολιτών κρίνει αρνητικά την κυβέρνηση όσον αφορά τους χειρισμούς της για την υπόθεση των Τεμπών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, μεγάλη χαμένη είναι η Νέα Δημοκρατία, αφού το 51,3% απάντησε πως σίγουρα έχασε πολιτικά από τη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας, ενώ στους μεγάλους κερδισμένους κατατάσσει πρώτη την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 31% και το ΠΑΣΟΚ με 29,9%, που είχε και την πρωτοβουλία να καταθέσει την πρόταση.

Για την πρόταση μομφής

Στο ερώτημα αν η πρόταση δυσπιστίας ήταν δικαιολογημένη, οι πολίτες απαντούν:

  • Σίγουρα ήταν δικαιολογημένη 36,4%
  • Μάλλον ήταν δικαιολογημένη 18,11%
  • Μάλλον ήταν αδικαιολόγητη 15,3%
  • Σίγουρα ήταν αδικαιολόγητη 17,6%
  • ΔΞ/ΔΑ 12,5%

Πώς αξιολογούν τις ενέργειες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα Τέμπη

Αρνητικά αξιολογούν πάνω από 7 στους 10 πολίτες (74,8%) τις κυβερνητικές ενέργειες στο θέμα των Τεμπών και μόνο το 17,1% τις αξιολογεί θετικά.

Αντίστοιχα, κρίνουν αρνητικά και την στάση της αντιπολίτευσης συνολικά, σε ποσοστό 51,2%, με το 389% να την αξιολογεί θετικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Opinion Poll: Με 33,3% προηγείται η ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με 15,5%

Αναφορικά με τον βαθμό αποχής ανά κόμμα, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση που δήλωσαν ψηφοφόροι της Ν.Δ., απάντησαν πως είναι πιθανό να απέχουν από την κάλπη των ευρωεκλογών 2024 κατά 10,4% - ίδιο ποσοστό και για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Alco: Στο 29-33% στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές η ΝΔ

Στην ερώτηση για το ποια κόμματα κέρδισαν από τη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας, το 23% απάντησε ότι βγήκε κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ ενώ το 20% απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδισαν δηλαδή τα δύο πρώτα κόμματα της αντιπολίτευσης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Το ΠΑΣΟΚ είναι η εναλλακτική κυβερνητική πρόταση στη ΝΔ

«Είναι κοινή διαπίστωση ότι αυτό που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας, την ώρα που η χώρα χρειάζεται μία αξιόπιστη και σοβαρή αντιπολίτευση» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.