ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης

Μ. Κατρίνης: Καταρρέει το κυβερνητικό αφήγημα για την ελληνική οικονομία

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία παραμένει ευάλωτη και χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια και επιλεκτική κατανομή των πόρων.

Σκληρή κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης στη Βουλή, επισημαίνοντας πως η ελληνική οικονομία παραμένει μια ευάλωτη οικονομία υπηρεσιών, με κύρια χαρακτηριστικά την αδιαφάνεια και την επιλεκτική κατανομή των πόρων σε λίγους και ισχυρούς.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2023  παραμένει ανησυχητικά υψηλό, όπως ήταν και το 2009, και επισήμανε ότι το spread καταθέσεων-χορηγήσεων στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε., με τις τράπεζες να αποκομίζουν υπερκέρδη από τόκους και προμήθειες ενώ δίνουν όλο και λιγότερα δάνεια

Παράλληλα ο κ. Κατρίνης ανέφερε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό και χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και 9 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις αποκλείονται από τις τράπεζες σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση τους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως το 40% των δανείων του Ταμείου  Ανάκαμψης έχει  κατευθυνθεί σε λίγες και μεγάλες εταιρείες, χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την πορεία υλοποίησης των έργων, ενώ μια σειρά εργοστασίων και παραγωγικών μονάδων έχουν κλείσει από το 2019 έως σήμερα. Υπογράμμισε επίσης ότι οι εξαγωγές έχουν μειωθεί, και συμπλήρωσε πως τα έσοδα στηρίζονται στο ΦΠΑ, που πλήττει κυρίως την μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους ενώ το 2023 οι απλήρωτοι φόροι ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο κ. Κατρίνης, η Ελλάδα είναι προτελευταία ,πανευρωπαϊκά ,στην αγοραστική δύναμη, σύμφωνα πλέον με επίσημα στοιχεία της EUROSTAT και ο πληθωρισμός το Μάρτιο παρουσίασε μείωση στην Ευρωζώνη αλλά αύξηση στην Ελλάδα, γεγονός που καταρρίπτει το αφήγημα της κυβέρνησης περί «εισαγόμενου πληθωρισμού».

Στη συνέχεια ο κ. Κατρίνης ανέφερε πως 3.873.487 πολίτες έχουν οφειλές  στην εφορία ενώ μόνο το 5,7% των πραγματικών οφειλών στην εφορία έχει ρυθμιστεί και μόλις 13.000 ρυθμίσεις έχουν γίνει στον εξωδικαστικό μηχανισμό, με 50.000 σχεδόν πλειστηριασμούς να αναρτώνται κάθε χρόνο.

Ο κ. Κατρίνης κατέληξε λέγοντας: «Η σύγκρουση  του πλασματικού αφηγήματος της κυβέρνησης με την πραγματικότητα είναι οδυνηρή. Η πλασματική εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για την ελληνική οικονομία, κλείνει τον κύκλο της. Καταρρέει  μπροστά στην πραγματικότητα. Είναι δεδομένο ότι χωρίς μια αξιόπιστη και ρεαλιστική κοινωνική συμφωνία, δεν μπορεί να προχωρήσει η χώρα. Δεν μπορεί να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Η χώρα και η οικονομία χρειάζονται μια συνολική επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα. Χρειαζόμαστε μια προοδευτική, δίκαιη και συμπεριληπτική αναπτυξιακή πολιτική για όλους τους Έλληνες. Αυτός είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ. Στις 9 Ιουνίου , οι Έλληνες πολίτες κρατούν στα χέρια τους την ευκαιρία αυτής της ανατροπής».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

PASOK-KINAL
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Η μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα είναι μια αυτονόητη υποχρέωση

Επισημαίνεται, ότι εδώ και έντεκα συνεχόμενους μήνες, ο πληθωρισμός τροφίμων κινείται διαρκώς σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με συνέπεια να παραμένει καθηλωμένη η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Όλα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση για την ακρίβεια έχουν αποτύχει

«Ο πρωθυπουργός επίσης έλεγε ότι κρατά σε υψηλά επίπεδα τον ΦΠΑ για να μαζεύει υπερέσοδα και να τα διανέμει με το marketpass, το οποίο όμως μετά τις εκλογές καταργήθηκε ενώ ο ΦΠΑ παρέμεινε υψηλός» είπε ο κ. Κατρίνης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα οι περισσότερες επιχειρήσεις

Το 90% των επιχειρήσεων έχει αποκλειστεί από την τραπεζική χρηματοδότηση ενώ η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Ταμείο Οικονομικής Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας προτείνει ο Ν. Ανδρουλάκης

«Το ταμείο αυτό θα μπορεί να στηρίξει τις αδύναμες οικονομίες ώστε να δημιουργήσουν ανταγωνιστική και εξωστρεφή παραγωγική βάση με πολλές καλές θέσεις εργασίας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.