ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Alco: Στο 29-33% στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές η ΝΔ

Στην ερώτηση για το ποια κόμματα κέρδισαν από τη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας, το 23% απάντησε ότι βγήκε κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ ενώ το 20% απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδισαν δηλαδή τα δύο πρώτα κόμματα της αντιπολίτευσης.

H δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Alpha δείχνει πως προηγείται αν και με απώλειες η Νέα Δημοκρατία, δεύτερος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η ΝΔ χάνει 1,4 της μονάδας σε σχέση με την μέτρηση του Μαρτίου και βρίσκεται στο 25,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 1,8 μονάδες στο 12,3%, το ΠΑΣΟΚ πρακτικά παραμένει στάσιμο, με απώλεια 0,1 της μονάδας στο 11,4%.

Κέρδη 1,8 μονάδες εμφανίζει η Ελληνική Λύση στο 8,2% στην τέταρτη θέση, μπροστά από το ΚΚΕ που καταγράφει πτώση 0,9 μονάδες στο 8%. Κέρδη έχει και η Πλεύση Ελευθερίας, που καταγράφηκε στο 3,5% από 3% στην προηγούμενη δημοσκόπηση της Alco.

Στην εκτίμηση ψήφου, ενόψει ευρωεκλογών, η ΝΔ αναμένεται να κινηθεί από 29-33%. Ο ΣΥΡΙΖΑ από 14-16%, το ΠΑΣΟΚ από 12% με ταβάνι το 14%. Το ΚΚΕ από 8-10%, η Ελληνική Λύση από 9-11%, οι Σπαρτιάτες από 204%, η Νίκη από 3-5%.

Η Πλεύση Ελευθερίας από 3-5%, το ΜέΡΑ25 από 1,4%-2,8%, η Νέα Αριστερά από 2-3,4%, οι Δημοκράτες του Α. Λοβέρδο από 1,6% με ταβάνι το 3%, η Φωνή Λογική από 1-2%. Άλλο κόμμα επιλέγουν 2,9%-4,9%., ενώ πολλοί είναι και αναποφάσιστοι.

Το αφήγημα της κυβέρνησης περί «ισχυρών συμφερόντων που θέλουν να την αποσταθεροποιήσουν» πείθει μόλις και με τα βίας 2 στους 10 ερωτηθέντες.

Πάντως, η μεγάλη πλειοψηφία - το 57% - δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές με παραίτηση Μητσοτάκη και διεθνείς παρατηρητές, όπως ζήτησε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μέτρησης, το 75% δεν έχει πεισθεί ότι δεν υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης της τραγωδίας των Τεμπών ακόμα και μετά από τη συζήτηση στη Βουλή, ενώ το 49% - με άνοδο 9 μονάδων σε σχέση με τον Φεβρουάριο - δηλώνει ότι οι ευρωεκλογές είναι ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας.

Στην ερώτηση αν η πρόταση δυσπιστίας επηρέασε την απόφαση των πολιτών για τις ευρωεκλογές, «καθόλου» απάντησε το 37% «αρκετά» το 20% και 19% απάντησε «λίγο».

Στην ερώτηση για το ποια κόμματα κέρδισαν από τη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας, το 23% απάντησε ότι βγήκε κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ ενώ το 20% απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδισαν δηλαδή τα δύο πρώτα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Όσο για το ποια κόμματα έχασαν, οι πολίτες απάντησαν σε ποσοστό 42% ότι έχασε η ΝΔ, το 27% απάντησε ότι έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ και 22% το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή 4 στους 10 πιστεύουν ότι ηττημένο από αυτή τη συζήτηση είναι το κυβερνών κόμμα.

Ένας στους δυο Έλληνες βλέπει τις επερχόμενες ευρωεκλογές ως μια ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας. Συγκεκριμένα το 49% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης απάντησε θετικά στο ερώτημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Opinion Poll: Με 33,3% προηγείται η ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με 15,5%

Αναφορικά με τον βαθμό αποχής ανά κόμμα, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση που δήλωσαν ψηφοφόροι της Ν.Δ., απάντησαν πως είναι πιθανό να απέχουν από την κάλπη των ευρωεκλογών 2024 κατά 10,4% - ίδιο ποσοστό και για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Το ΠΑΣΟΚ είναι η εναλλακτική κυβερνητική πρόταση στη ΝΔ

«Είναι κοινή διαπίστωση ότι αυτό που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας, την ώρα που η χώρα χρειάζεται μία αξιόπιστη και σοβαρή αντιπολίτευση» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.