ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Κατρίνης: Ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει την στρατηγική του φόβου

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η κυβέρνηση τρέμει στην ιδέα ανατροπής των συσχετισμών και αποδοκιμασίας της αλαζονείας της. Τρέμει στην ιδέα να βρεθεί μπροστά σε μια πραγματική αντιπολίτευση.

«Μπροστά στην διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, μπροστά στην ανάδειξη ζητημάτων με τα οποία η κυβέρνηση πίστευε ότι έχει ξεμπερδέψει, η επιλογή, προσωπικά του Πρωθυπουργού, είναι η στρατηγική του φόβου, της πόλωσης και της οξύτητας. Με αυτή την στρατηγική πηγαίνει στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία. Επιχειρεί να εκφοβίσει και να εκβιάσει τους πολίτες, επειδή αμφισβητούν το αφήγημα και την αποτελεσματικότητά της. Τρέμει στην ιδέα ανατροπής των συσχετισμών και αποδοκιμασίας της αλαζονείας της. Τρέμει στην ιδέα να βρεθεί μπροστά σε μια πραγματική αντιπολίτευση και όχι σε μια βολική και αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στη Βουλή.

Αναφερόμενος στη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση, ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι από την αρχή η κυβέρνηση είχε δύο βασικούς στόχους:

  1. Να περιορίσει την πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε λίγους και εκλεκτούς, με το πρόσχημα της γρήγορης απορρόφησης.
  2. Να προωθήσει τον βίαιο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, αποκλείοντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παρέθεσε μάλιστα και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα πρώτα 2,72 δισ. ευρώ δάνεια μηδενικού επιτοκίου χορηγήθηκαν σε 178 δανειακές συμβάσεις, με μέσο όρο χρηματοδότησης ανά σύμβαση πάνω από 15 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το μητρώο τελικών δικαιούχων, στις 31 Νοεμβρίου του 2023, στις 40 εταιρείες με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, ο μέσος όρος δανειακής στήριξης ήταν άνω των 65 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, δάνεια του Ταμείου άνω των 4 δισ. έχουν δοθεί σε λιγότερες από 200 επιχειρήσεις, αφού κάποιες έχουν συνάψει 2 ή και 3 δανειακές συμβάσεις, ενώ μόλις το 15% των δανειακών πόρων έχει δοθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 85% σε μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Επεσήμανε την αργή εκταμίευση των πόρων στην πραγματική οικονομία αφού από τα 4,5 δισ. δανείων μόλις 1,36 δισ. έχουν πάει στις επιχειρήσεις, ενώ μόλις το 50% των επιχορηγήσεων έχει φτάσει στην πραγματική οικονομία.

Έκανε λόγο επίσης για τις συνθήκες αδιαφάνειας που χαρακτηρίζουν τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση. 

«Η ανάπτυξη για την οποία μιλάει η κυβέρνηση  δεν φτάνει στην κοινωνία. Η χώρα και η ελληνική οικονομία χρειάζονται άλλο υπόδειγμα, άλλο σχέδιο, διαφορετική πολιτική. Οι προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, η ιστορία και οι καταβολές της δημοκρατικής παράταξης, στοχεύουν στη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης. Σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο στο οποίο θα υπάρχει ελπίδα και προοπτική για τους πολλούς. Για όλους αυτούς που αποκλείει και σπρώχνει στο περιθώριο αυτή η κυβέρνηση» τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Androulakis-PASOK
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Επικοινωνιακό τέχνασμα η επιστολή στην Ούρ. φον ντερ Λάιεν

Για το έντονο πρόβλημα της ακρίβειας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι το κόστος ζωής εκτοξεύεται και οι μισθοί των εργαζομένων χάνουν μέρα με τη μέρα την αγοραστική τους δύναμη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Το δόγμα της κυβέρνησης για «νόμο και τάξη» κατέρρευσε

Συνάντηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής όπου συζητήθηκαν τα φαινόμενα αύξησης της εγκληματικότητας και η ανασφάλεια που προκαλείται στους πολίτες.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Φούσκα στην αγορά ακινήτων από ανάπτυξη τύπου Golden Visa

Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα με τη Golden Visa, που έχει εφαρμογή μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, οδηγεί σε πλασματικές αξίες, σε μια κανονική φούσκα στην αγορά ακινήτων και σε εκτίναξη των ενοικίων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Πλήρως εκτεθειμένη η κυβέρνηση από την υπόθεση Ασημακοπούλου

«Τα προσωπικά δεδομένα όσων θέλουν να συμμετάσχουν με επιστολική ψήφο έγιναν ξαφνικά κτήμα μόνο μιας παράταξης η μίας υποψήφιας», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.