ΓΔ: 1480.09 -1.09% Τζίρος: 161.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Β. Κικίλιας: Αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για τους εμπρησμούς

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε πως πλέον η εξ αμελείας πρόκληση εμπρησμού δεν αποτελεί πλέον πλημμέλημα και μπορεί να επισύρει έως και 200.000 ευρώ πρόστιμο καθώς και κάθειρξη 10-20 ετών.

«Είμαστε πλέον οργανωμένοι και δομημένοι για το πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Δεν υπάρχει περιθώριο για παραφωνίες» τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας αναφερόμενος στο ζήτημα των πυρκαγιών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρ/σ «Talk Radio 98,9» και συμπλήρωσε λέγοντας «οι λίγοι που δεν θέλουν να ακολουθήσουν, θα έχουν και τις ευθύνες που τους αναλογούν».

Ερωτηθείς για τα νέα μέτρα στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών ανέφερε πως «για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση δίνεται η δυνατότητα στον ΔΕΔΔΗΕ και στον ΑΔΜΗΕ να μπουν μέσα στα δάση και να κάνουν αντιπυρικές ζώνες. Το ίδιο κάνει και το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με το πρόγραμμα AntiNero». Παράλληλα, επισήμανε ότι «τα στρατόπεδά μας θα "ξυριστούν" σε περίμετρο 100 μέτρων, σχηματίζοντας αντιπυρικές ζώνες για ευνόητους λόγους».

Ο κ. Κικίλιας, επίσης, υπογράμμισε πως «υπάρχει πλέον αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα. Δεν είναι πλημμέλημα η εξ αμελείας πρόκληση εμπρησμού και μάλιστα, αν αυτό στοιχίσει έστω και μία ανθρώπινη ζωή ή οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή, επισείει 10 με 20 χρόνια κάθειρξη και έως 200.000 ευρώ πρόστιμο». Σημείωσε, δε, πως «ήδη, αυτούς τους μήνες έχουν επιβληθεί πολλά πρόστιμα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία στους ασυνείδητους που ρισκάρουν τις ζωές των υπολοίπων».

Σχετικά με την αλλαγή στο δόγμα δασοπυρόσβεσης δήλωσε πως «είναι προφανές ότι υπάρχει ένα άλλο, νέο δόγμα στην Πυροσβεστική. Πλέον, σε μία έναρξη δασικής πυρκαγιάς μεταβαίνουν δύο πυροσβεστικά οχήματα, πηγαίνει ένα τρίτο πυροσβεστικό όχημα με αξιωματικό, γίνεται αμέσως η απογείωση των εναέριων μέσων μας, και αν έχει ελεγχθεί η πυρκαγιά κατά τη διάρκεια του εικοσαλέπτου που χρειάζεται για να απογειωθούν, θα ακυρώνεται η απογείωσή τους, αλλιώς θα κάνουν διαβροχή ή περιπολία».

Ο υπουργός, τέλος, έκανε έκκληση προς τους πολίτες λέγοντας: «Πάρτε ένα τηλέφωνο στο 199, αν δείτε μια έναρξη πυρκαγιάς. Ενδιαφερθείτε, στείλτε ένα μήνυμα στο 112. Μην αφήσετε τον γείτονά σας να μην έχει φροντίσει το οικόπεδό του ή το σπίτι του, τα πεύκα του, τα χορτάρια του. Κάντε την καταγγελία, αν χρειαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: Διαρκής προσπάθεια για την προστασία της ανθρώπινης ζωής

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σημείωσε πως αποτελεί προτεραιότητα για τον κρατικό μηχανισμό η ασφάλεια και η προστασία ανθρώπων και φυσικού περιβάλλοντος.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: Αποτελεί προτεραιότητα η πρόληψη στην αντιπυρική περίοδο

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνέντευξή του επισήμανε ότι αλλάζει το επιχειρησιακό δόγμα της Πυροσβεστική καθώς και η τακτική της Πολιτικής Προστασίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βασίλης Κικίλιας: Οι ενέργειες εμπρησμών δεν θα γίνουν ανεκτές

«Οι από πρόθεση αλλά και οι εξ αμέλειας εμπρησμοί, συνιστούν τον υπ' αριθμόν 1 κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους» τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επεκτείνεται η πλατφόρμα στήριξης των πυρόπληκτων του Αυγούστου

Στόχος, όπως επισημαίνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, είναι το ταχύτερο δυνατόν οι πληγέντες που δικαιούνται την πρώτη αρωγή να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν άμεσα τη στήριξη που τους αναλογεί.
Fotia-Pyrkagia-Dytiki-Attiki
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα 13 μέτρα στήριξης για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές στον Έβρο

Αυτά είναι τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη ιδιωτών και επιχειρήσεων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Η πρώτη αρωγή, η επιδότηση ενοικίου και οι αποζημιώσεις.