ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Famellos-SYRIZA
Φωτο: Aris Oikonomou/ SOOC

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση της ΝΔ μας απομακρύνει από την Ευρώπη

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι «κρύβεται από την Βουλή και την κοινωνία», καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει την πρώτη επίκαιρη ερώτηση από τον Μάρτιο.

Για «απομάκρυνση» της χώρας από την Ευρώπη κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την ομιλία του στην προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια, με πρωτοβουλία του ίδιου.

Ο κ. Φάμελλος επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι «κρύβεται από την Βουλή και την κοινωνία», καθώς, όπως επισήμανε, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει την πρώτη επίκαιρη ερώτηση από τον Μάρτιο.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού περί ανάγκης «ρεαλισμού», ο κ. Φάμελλος είπε, σε σχέση και με το θέμα της συζήτησης, ότι «ρεαλισμός» είναι ότι «κάποιοι συσσωρεύουν κέρδη δισεκατομμυρίων» από τα «νοικοκυριά».

Καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα πως έχουν παραδεχτεί το πρόβλημα «εδώ και 3 χρόνια», καθώς, όπως τόνισε, υποστήριζαν ότι «είναι εξωγενές και θα περάσει», ενώ παράλληλα έκανε λόγο για μια σειρά «επικοινωνιακών  τρικ», όπως το καλάθι του νοικοκυριού ή τις πινακίδες των σούπερ, μάρκετ που δεν είχαν αποτέλεσμα, με τελευταίο «πυροτέχνημα» την επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Στην επιστολή παραδέχεστε ότι δεν είσαστε επαρκείς να λύσετε το πρόβλημα», είπε, ενώ χαρακτήρισε την επιστολή «υποκριτική» και «προσβλητική» αφού «ζητάνε μέτρα Ευρώπης», ενώ αρνούνται να εφαρμόσουν μέτρα που έχει προτείνει η Ευρώπη, όπως τον κανονισμό φορολόγησης υπερκερδών και την εργαλειοθήκη για την μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Ο κ. Φάμελλος συνέχισε την ομιλία του παραπέμποντας σε στοιχεία που αποδεικνύουν την «αριστεία ακρίβειας», όπως είπε, αφού η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις στις αυξήσεις των τιμών και στον πληθωρισμό. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει σε όλα αυτά τα στοιχεία, ενώ σχολίασε ότι ναι μεν «φαίνεται παράλογο» η κυβέρνηση να θέλει να είναι οι τιμές και το κόστος παραγωγής σε υψηλά επίπεδα, αλλά «είναι λογικό για τον κ. Μητσοτάκη να βγάζουν υπερκέρδη οι κολλητοί του, να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».

Όσον αφορά τη δημοσιονομική σταθερότητα, αναφέρθηκε στις επιπλέον εισπράξεις του Δημοσίου από την έμμεση φορολόγηση από την ακρίβεια, στις οποίες δεν έλαβε υπόψη τις «αντοχές της κοινωνίας», ενώ αντίστοιχα αναφέρθηκε και στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων.

Διερωτήθηκε και για τα «500 εκατ. δανεικά και αγύριστα» της Νέας Δημοκρατίας, ενώ παρέπεμψε στις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τα μέτρα της ακρίβειας. Υποστήριξε, δε, ότι αν η κυβέρνηση εφάρμοζε τις ευρωπαϊκές πρακτικές για την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ειδικού φόρου κατανάλωσης και επέστρεφε στην αγορά αυτά τα 4 δισ. «θα υπήρχε ανάπτυξη», αλλά επιλέγει να τα «μαζεύει» και να «δίνει επιδοτήσεις», «αφαιμάζοντας τη μεσαία τάξη».

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση ότι «δεν μπορεί να αλλάξει την ιστορία της χώρας», καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός των κυβερνήσεων «που χρεοκόπησαν» τη χώρα, ενώ ο Αλ. Τσίπρας πρωθυπουργός της κυβέρνησης που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και επανέφερε την ανάπτυξη. «Πάνω σε αυτό το διάδρομο κάνετε τώρα πλιάτσικο. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν μπορείτε να την παραποιήσετε», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τον πρωθυπουργό ως «απολογούμενο» να απαντήσει στα τέσσερα βασικά ερωτήματα: γιατί η χώρα είναι η δεύτερη φτωχότερη σε αγοραστική δύναμη και κινδυνεύει να την περάσει και η Βουλγαρία, γιατί έχει το δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό, γιατί δεν φορολογεί τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και της ενέργειας και γιατί δεν εφαρμόζει την μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ. Ο ίδιος καταλόγισε στον πρωθυπουργό «πληθωρισμό απληστίας», παραπέμποντας μάλιστα και στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που επισημαίνει την ανάγκη περιορισμού υπερκερδών και τα ολιγοπώλια σε τρόφιμα, καύσιμα, τράπεζες και τον κατηγόρησε ότι τους παρέχει «ασυλία».

Κι όλα αυτά, συνέχισε, την ώρα που οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί, αφού, όπως είπε, «η αύξηση που επικαλείται η κυβέρνηση» δεν καλύπτει την ακρίβεια και ούτως ή άλλως «δεν αφορά όλους». Παράλληλα, έκανε λόγο για «υψηλότερο ποσοστό δαπανών υγείας» και «εκτίναξη ενοικίων». «Αυτό είναι το οικονομικό θαύμα του Μητσοτάκη», υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε σε μέτρα μείωσης ΦΠΑ που έχουν ήδη λάβει άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία και έχουν πετύχει μείωση του πληθωρισμού.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια, σημείωσε, εκτός από τη μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ, την έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη τραπεζών και ενέργειας, το περιθώριο κέρδους στη διύλιση και το ρεύμα, τη μείωση του κόστους κάρτας σε μέσα μαζικής μεταφοράς, βαριές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τις διατάξεις για αθέμιτη κερδοφορία.

Επιπρόσθετα, έκανε αναφορά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό που έχει ήδη καταθέσει και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν την εφαρμόζει εξαιτίας των «συμφερόντων» που υπηρετεί  και ότι αδιαφορεί για την Ευρώπη. Της καταλόγισε επίσης ότι εν όψει ευρωεκλογών αποκρύπτει από τους πολίτες συγκεκριμένα στοιχεία φορολόγησης και καλεί τον κόσμο να «ρωτήσει το λογιστή του για το φορομπηχτικό σύστημα Μητσοτάκη» πριν ψηφίσει.

Συνεχίζοντας, ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στα ζητήματα επικαιρότητας εκτός ακρίβειας, τα οποία, όπως υποστήριξε, επίσης αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση «μας απομακρύνει από την Ευρώπη». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα ζητήματα κράτους δικαίου που ανέδειξε το Ευρωκοινοβούλιο, κυρίως λόγω των υποκλοπών, αλλά και στη νέα δικογραφία για το «μπάζωμα», καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν θα συμφωνήσει τώρα στο αίτημα προκαταρκτικής. Επίσης, αναφέρθηκε στο «σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων» και διερωτήθηκε «τι φοβάται η κ. Κεραμέως και δεν έρχεται στη Βουλή».

Τέλος, αποδοκίμασε «το χαρτί της αποσταθεροποίησης» που παίζει η κυβέρνηση και της καταλόγισε «επικίνδυνη στρατηγική» και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Xatzidakis-Kostis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κ. Χατζηδάκης φέρνει στη Βουλή το... οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Οικονομικών καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει τις προτάσεις του για την οικονομία στην Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και να υπάρξει μια αξιολόγηση για την οποία θα ενημερωθεί με ακρίβεια ο ελληνικός λαός.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει πολιτικά παιχνίδια με την απόφαση για το Μάτι

«Μια απλή σύγκριση των διατάξεων στον Ποινικό Κώδικα που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και όσων νομοθέτησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δείχνει τον βαθμό υποκρισίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης» είπε ο κ. Μαρινάκης.
Xristos Spirtzis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπίρτζης: Σε παραζάλη βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία με τα Τέμπη

«Για να συμμετάσχω και να συμπαρασταθώ στον αξιοπρεπέστατο αγώνα που δίνουν οι γονείς και οι συγγενείς των θυμάτων. Αυτό οφείλουμε να το κάνουμε όλοι και είναι το πιο σημαντικό», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ για Τέμπη: Διαπιστώνει ποινικές ευθύνες του Κώστα Καραμανλή

Στο πόρισμά τους, που κατέθεσαν σήμερα, οι βουλευτές του κόμματος αναφέρονται εκτός των άλλων σε μια διαρκή προσπάθεια της κυβέρνησης για συγκάλυψη του δυστυχήματος των Τεμπών, και πολιτικής επιβίωσης κάποιων.
Sokratis Famellos, SYRIZA
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης δεν είναι μονόδρομος

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αντιπαρέβαλλε την πολιτική Μητσοτάκη με την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για ένα «αναπτυξιακό και κοινωνικό κράτος», ενώ έκανε άνοιγμα συνεργασίας στις προοδευτικές δυνάμεις.