ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Υπογραφή δήλωσης προθέσεων συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας στον θαλάσσιο τομέα

Οι δύο χώρες συνεργάζονται για την ενίσχυση της διακυβέρνησης του τομέα της θαλάσσιας οικονομίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ).

Δήλωση προθέσεων για συνεργασία στον θαλάσσιο τομέα υπέγραψαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, και ο Γάλλος Υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων και Βιοποικιλότητας, κ. Hervé Berville.

Η σχετική δήλωση υπεγράφη, σήμερα, Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση περιλαμβάνει τα εξής πεδία συνεργασίας:

  • Διαβουλεύσεις των δύο μερών, σε τακτική βάση, αναφορικά με την προετοιμασία της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς το 2025 (Νίκαια Γαλλίας, 9-13 Ιουνίου 2025).

Σημειώνεται πως η Γαλλία και η Ελλάδα συνεργάζονται για τη διεύρυνση της συμμαχίας υπέρ ενός μορατόριουμ ή μιας προληπτικής παύσης της εξόρυξης βαθέων υδάτων, καθώς και για την προώθηση των διαπραγματεύσεων για μια παγκόσμια συνθήκη καταπολέμησης της ρύπανσης από πλαστικά και για την υλοποίηση του στόχου προστασίας των ωκεανών, κυρίως μέσω της ενίσχυσης των δικτύων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.

Οι δύο χώρες συνεργάζονται για την ενίσχυση της διακυβέρνησης του τομέα της θαλάσσιας οικονομίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ).

  • Διαβουλεύσεις για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, μέσω: ανταλλαγής εμπειριών σχετικά με τις άδειες παραγωγής (τιμή, διαδικασία ανάθεσης) και αναζήτησης διμερών σχεδίων ένταξης και βιομηχανικής συνεργασίας για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων, σε συνεργασία με εταιρείες του κλάδου, τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ελλάδα.
  • Αναζήτηση δυνατοτήτων για κοινές δράσεις ή επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της ναυτιλίας, καθώς και συνεργασία για την προσαρμογή των ελληνικών και γαλλικών λιμένων στα ευρωπαϊκά και διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα (παροχή καυσίμων, εξηλεκτρισμός κ.λπ.). Οι παραπάνω πρωτοβουλίες προωθούνται, με βάση τους στόχους που αποφασίστηκαν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την απo-ανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Ναυτιλίας η συνεργασία των δύο χωρών στα παραπάνω θέματα - αναλόγως της διαθεσιμότητας των πόρων - μπορεί να πραγματοποιηθεί με την ανταλλαγή τεχνικών πληροφοριών, με την κινητοποίηση εμπειρογνωμόνων και την ανταλλαγή μεθόδων και εργαλείων, με την κινητοποίηση κάθε χρήσιμου/σχετικού εταίρου για την ανάπτυξη και την επίτευξη έργων συνεργασίας, κ.λπ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ypourgeio-Energeias-Perivallon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΝ: Συνέδριο για τη παρακολούθηση των παράνομων μεταφορών αποβλήτων

Πρόκειται για μία κοινή δράση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, με σκοπό την αντιμετώπιση των κενών που εντοπίστηκαν στην παρακολούθηση της μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων από κράτη-μέλη της ΕΕ και τρίτες χώρες.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση γενικών διευθυντών ΓΔΠΕΑΔΣ Ελλάδας και Γαλλίας, στο Παρίσι

Συνάντηση και διαβουλεύσεις, είχαν στελέχη των υπουργείων άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας στο Παρίσι, σχετικά με τις εξελίξεις σε Ουκρανία, Αφρική, Βαλκάνια και Μεσόγειο. Η συνάντηση εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό διάλογο των δυο κρατών.
NATO
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

NATO: Θετική εξέλιξη αποτελεί η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι «η συνεργασία μεταξύ συμμάχων» είναι «πάντα καλοδεχούμενη», ενώ τόνισε ότι τα κράτη της Ευρώπης θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.
Vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας

Το απόγευμα αναμένεται η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ενώ θα προηγηθουν οι ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Παρίσι ο πρωθυπουργός, συνάντηση με Μακρόν και επικεφαλής Unesco

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι - Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» που φιλοξενείται στο Λούβρο, ενώ θα έχει και γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Γαλλίας.