ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
pronoia-ergasia-mixailidou-ypourgeio ergasias
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Δ. Μιχαηλίδου: Υποχρέωση η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι, παρά τη δεκαετή οικονομική ύφεση, η χώρα έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αντιστρέψει την κατάσταση μέσω των μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιηθεί από την κυβέρνηση.

«Η ανανέωση του κοινωνικού συμβολαίου στην αγορά εργασίας αποτελεί καθήκον και υποχρέωσή μας. Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον, όπου κάθε εργαζόμενος θα απολαμβάνει τα δικαιώματα και την προστασία που του αξίζουν και όπου η κοινωνική δικαιοσύνη θα χρησιμεύει ως θεμέλιο για την ανάπτυξη και την ευημερία», σημείωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της στην 112η Σύνοδο της Διεθνούς Διάσκεψης Εργασίας, που πραγματοποιείται στη Γενεύη.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, στην 112η Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας, που πραγματοποιείται τις ημέρες αυτές στη Γενεύη, συμμετέχουν εκπρόσωποι κυβερνήσεων, εργοδοτών και εργαζομένων, από τα 187 κράτη μέλη του ILO και η κ. Μιχαηλίδου ήταν από τους λίγους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας που τοποθετήθηκε. Στη φετινή ατζέντα της Διεθνούς Διάσκεψης Εργασίας περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η προστασία των εργαζομένων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των βιολογικών κινδύνων και οι θεμελιώδεις αρχές και τα δικαιώματα στην εργασία.

«Πρέπει να αναρωτηθούμε», είπε η υπουργός Εργασίας, «ποια είναι τα στοιχεία του κοινωνικού συμβολαίου στο σημερινό εργατικό δυναμικό. Είναι η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ εργασίας και διαβίωσης; Η δυνατότητα μιας νέας μητέρας να εργάζεται με μερική απασχόληση από το σπίτι; Ο σεβασμός της διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο;». «Η απάντηση είναι όλα τα παραπάνω και σίγουρα περισσότερα. Όλα εκείνα τα δικαιώματα που διασφαλίζουν και εξασφαλίζουν την κοινωνική δικαιοσύνη σήμερα», τόνισε η κ. Μιχαηλίδου.

Αναφερόμενη στην Ελλάδα, η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι, παρά τη δεκαετή οικονομική ύφεση, η χώρα έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αντιστρέψει την κατάσταση. «Καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία και να υλοποιήσουμε ενεργητικές πολιτικές ένταξης στην αγορά εργασίας, ώστε περισσότεροι συμπολίτες μας να μπορούν να επανέλθουν στο εργατικό δυναμικό, να αυξήσουν τα εισοδήματά τους και να αποκτήσουν ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες» σχολίασε.

Εκτενής ήταν η αναφορά της κ. Μιχαηλίδου στις μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση, στον πυρήνα των οποίων βρίσκεται η ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη νομοθέτηση των δικαιωμάτων της συλλογικής διαπραγμάτευσης για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες και στην υποχρεωτική παροχή εξοπλισμού ασφαλείας από τους εργοδότες. «Αναφέρομαι σε αυτές τις πολιτικές», υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας, «γιατί θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, για να μην διασφαλίσουμε και να βελτιώσουμε την κοινωνική συνοχή».

Στον χαιρετισμό της και με αφορμή και την προσχώρηση της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Συνασπισμό για την Κοινωνική Δικαιοσύνη, η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε τα εξής: «Η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει στην εμπλοκή της σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο σε αυτή την πολύ επίκαιρη και σημαντική πρωτοβουλία, μέσω συλλογικών προσπαθειών υπέρ του κοινωνικού διαλόγου, προς την υλοποίηση της φιλοδοξίας της να προωθήσει την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρεπή εργασία για όλους».

Τέλος, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης παραβρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, 12/6, σε γεύμα εργασίας του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την Κοινωνική Δικαιοσύνη, που διοργάνωσε το περιφερειακό γραφείο του ILO για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Στο γεύμα συμμετείχαν οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στη Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας και η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προώθηση της δίκαιης οικονομικής ανάπτυξης, των δίκαιων εργασιακών πρακτικών και της κοινωνικής ένταξης, με την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων, εργοδοτών και εργαζομένων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Βορίδης: Ευνοϊκό για τους εργαζόμενους το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας

Ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για κομματικά υποκινούμενες απεργίες, σημειώνοντας ότι σε κάποια επαγγέλματα υπάρχει έλλειψη εργαζομένων και η αυξημένη ζήτηση για εργασία οδηγεί σε αύξηση μισθών.
businessdaily-Kerameos-Niki
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Κεραμέως: Προτεραιότητα να υπάρχουν καθαρές εργασιακές σχέσεις

Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΣΒΕ η υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε επίσης ότι ετοιμάζονται webinars για τις απαντήσεις σε ερωτήματα εργαζομένων και επιχειρήσεων σχετικά με τη ψηφιακή κάρτα εργασίας.
businessdaily-Mitsotakis-Kerameos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Iσχύει η δέσμευση ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ

Ο πρωθυπουργός στην επίσκεψη του στο υπουργείο Εργασίας αναφέρθηκε στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, στα ζητήματα του κατώτατου μισθού, αλλά και στην έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων λόγω της προσωπικής διαφοράς.
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Τσακλόγλου: Ώθηση στην κατάρτιση των εργαζομένων το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε πως το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να πετύχει για τη χώρα καθώς υπάρχουν πολλά προγράμματα απασχόλησης, κατάρτισης, επανακατάρτισης και ψηφιακού εκσυγχρονισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Μιχαηλίδου: 14 μέτρα για την ισότιμη πρόσβαση των φύλων στην αγορά

«Παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Ε.Ε., οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια για την ίση συμμετοχή στην αγορά εργασίας, τις ισότιμες αμοιβές και τη συνταξιοδοτική ασφάλεια» ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου.