ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
PASOK-KINAL
Shutterstock

ΠΑΣΟΚ: Πρόταγμα η προστασία και η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος

«Είναι γνωστό σε όλους πως τα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχουν τοποθετηθεί πέντε υπουργοί ΥΠΑΑΤ, χωρίς να έχει εκπονηθεί ένα συγκροτημένο και οργανωμένο σχέδιο αγροτικής πολιτικής» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

«Υπό την πίεση του χαμηλών εκλογικών ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να ασχοληθεί με τον πολύπαθο αγροτικό τομέα.

Κατά την πρώτη επίσκεψή του κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο πριν πέντε χρόνια (Ιούλιος 2019), είχε θέσει ως προτεραιότητα την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα ως κεντρικής πολιτικής επιλογής του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, οι αγρότες βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνεται. Πλήρης αποτυχία!» επισημαίνει κοινή ανακοίνωση του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής και των βουλευτών Μανόλη Χνάρη - Χριστίνας Σταρακά, υπεύθυνων Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Είναι γνωστό σε όλους πως τα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχουν τοποθετηθεί πέντε υπουργοί ΥΠΑΑΤ, χωρίς να έχει εκπονηθεί ένα συγκροτημένο και οργανωμένο σχέδιο αγροτικής πολιτικής.

Η εκρηκτική αύξηση του κόστους παραγωγής παραμένει. Το κόστος ενέργειας έχει εκτιναχθεί και το πολυδιαφημιζόμενο αγροτικό τιμολόγιο "ΓΑΙΑ" με τις υψηλές τιμές ρεύματος δεν είναι ελκυστικό για τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών. Από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου έχει δοθεί μια μικρή προκαταβολή, που απέχει κατά πολύ από την πρόταση μας για κατάργηση του. Τα λιπάσματα, οι ζωοτροφές και τα γεωργικά εφόδια πωλούνται σε πολύ υψηλές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., γεγονός που ο πρωθυπουργός της χώρας ομολογεί ότι μόλις σήμερα το έμαθε!

Πράγματι, κ. πρωθυπουργέ ισχύει η διαπίστωσή σας ότι η γραφειοκρατία στραγγαλίζει τους παραγωγούς και υστερούμε ως χώρα στην εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών. Μόνο που η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους συνεργάτες σας και στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Όσον αφορά στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) παραμένουν ακόμα και σήμερα απλήρωτα ποσά από τις ενισχύσεις του 2023 και η πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ για το 2024, δεν είναι λειτουργική. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οργανισμός πληρωμών, έχει τεθεί σε ευρωπαϊκή επιτήρηση με επιβολή βαρύτατων προστίμων, με κίνδυνο να χάσει τη διαπίστευση του και να μην μπορούν να καταβληθούν στους παραγωγούς οι ενισχύσεις της ΚΑΠ.

Πέντε χρόνια δεν έγινε καμία προσπάθεια αναθεώρησης του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Η τελευταία αναθεώρηση πραγματοποιήθηκε το 2011, και σήμερα ο οργανισμός αδυνατεί να καλύψει ζημίες που οφείλονται στις συνέπειες της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης, ενώ τα ταμειακά του διαθέσιμα έχουν εξαντληθεί.

Όσο για το Ταμείο Ανάκαμψης, ελάχιστες επενδύσεις προβλέπονται στον πρωτογενή τομέα. Η ελληνική γεωργία είναι ο φτωχός συγγενής» προσθέτει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Για το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, το βασικό πρόταγμα είναι η προστασία και η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, η βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και της αλιευτικής παραγωγής, με τη διαμόρφωση και ανάδειξη μιας ελκυστικής και δυναμικής υπαίθρου με υψηλή ποιότητα ζωής και πρόσβαση σε όλες τις βασικές υπηρεσίες».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Μία αντιπολίτευση που ενώνει δυνάμεις μπορεί να φέρει αποτελέσματα

«Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη δεσμευτεί προεκλογικά και έχει εξαγγείλει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προγραμματικής συζήτησης με ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις του προοδευτικού τόξου» ανέφερε ο κ. Κατρίνης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση του ζητήματος του δημογραφικού

«Πρέπει να συζητήσουμε όλα τα κόμματα -και εμείς έχουμε τη διάθεση να το κάνουμε- για να υπάρξει στρατηγικό σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό ζήτημα, ιδιαίτερα στην ελληνική περιφέρεια», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ντροπή για το αφήγημα της ατομικής ευθύνης του Κ. Μητσοτάκη

«Ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν έχουν ξεχάσει πως από το 2019 μέχρι και σήμερα η Πάρνηθα έχει καταστραφεί από τις διαδοχικές πυρκαγιές, σχεδόν κάθε χρόνο: 2019, 2021, 2023, 2024» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκθέτει διεθνώς τη χώρα για πολλοστή φορά

«Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη από την αρχή στήθηκε ως κέντρο διαχείρισης της διαφθοράς, με την υπερσυγκέντρωση εξουσιών, τις υποκλοπές, τις λίστες για τα ΜΜΕ, τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών» επισήμανε ο κ. Κατρίνης.