Φώτο: ΑΠΕ

Πώς λύνεται το πρόβλημα με τα αναδρομικά συνταξιούχων

Δεν θα πληρώσουν τίποτα μέχρι το τέλος Μαΐου οι φορολογούμενοι, έρχεται και νέα νομοθετική ρύθμιση, δήλωσε ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει το θέμα που έχει προκύψει με τα αναδρομικά των συντάξεων ανέλυσε ο Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της βουλής.

Ο υπ. Οικονομικών, παίρνοντας τον λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο έκανε λόγο για ένα πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχικά, ο κ. Σταϊκούρας, ξεκαθάρισε ότι οι φορολογούμενοι δεν πρόκειται να πληρώσουν τίποτα μέχρι το τέλος Μαΐου, ενώ πρόσθεσε ότι σύντομα θα περιληφθούν σε ν/σ του υπουργείου Οικονομικών οι διατάξεις με τις οποίες θα ρυθμίζεται μία σειρά από περιπτώσεις.

Αναλυτικά, ο υπ. Οικονομικών, δήλωσε:

«Επί της τροπολογίας που κατατέθηκε, στο Άρθρο 1 επιλύεται, με απλά λόγια, το ακόλουθο πρόβλημα που δημιουργήθηκε επί ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:

Οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης είχαν αναρτήσει στο taxis τα αναδρομικά ποσά συντάξεων, και όχι το έτος στο οποίο αυτά ανάγονταν.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Φορολογική Διοίκηση να καταλογίσει τα παραπάνω ποσά με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, χωρίς να έχει προβεί σε ελέγχους επί τόσα έτη διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί που πραγματικά ανάγονται, ζητώντας, μεταξύ άλλων, στοιχεία από τους φορείς.

Μόλις διαπιστώθηκε από τη Φορολογική Διοίκηση ότι λήγει η πενταετία και υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, και μάλιστα για στοιχεία που ήταν στη διάθεσή της, έστειλε χιλιάδες σημειώματα στους φορολογούμενους με συμπληρωματικούς φόρους.

Επαναλαμβάνω, για μη ορθές διαδικασίες καθ’ όλη της διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Για να αντιμετωπιστεί ορθολογικά το ζήτημα που δημιουργήθηκε, προχωράμε, σταδιακά, στη συνολική επίλυση.

1ο Βήμα: Να προβλέψουμε ότι οι φορολογούμενοι αυτοί δεν θα πληρώσουν τίποτα μέχρι και το τέλος Μαΐου 2020, πράγμα που επιτυγχάνεται με την τροπολογία που ήδη κατατέθηκε.

2ο Βήμα: Σύντομα θα περιληφθούν σε ν/σ του Υπουργείου Οικονομικών οι διατάξεις με τις οποίες ρυθμίζονται οι περιπτώσεις, όταν:

  • εκ παραδρομής επιβλήθηκαν φόροι ή
  • επιβλήθηκαν πρόστιμα για πιστωτικά - μηδενικά εκκαθαριστικά των αναδρομικών 2013 και
  • κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Κρίσιμο βήμα προς τον εξορθολογισμό του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο κ. Σταϊκούρας το χαρακτήρισε ως ένα κρίσιμο βήμα προς τον εξορθολογισμό του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και στάθηκε σε 4 κομβικά του σημεία.

«Με το παρόν σχέδιο νόμου πραγματοποιείται ένα κρίσιμο βήμα προς τον εξορθολογισμό του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και την προσαρμογή του στις συνταγματικές επιλογές της ανταποδοτικότητας, της ισότητας και της βιωσιμότητας», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«1ον. Η προοδευτική και ορθολογική αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης ανάλογα με τα χρόνια εργασίας, θεραπεύει την ισοπεδωτική λογική της καθήλωσης των συνταξιούχων σε χαμηλές και μικρομεσαίες συντάξεις, κάτι που οδηγούσε σε αδιέξοδο όλο το σύστημα, επαναπροσδιορίζοντας ακόμη και τις συμπεριφορές της κοινωνίας.

Δημιουργείται έτσι κίνητρο για την εξίσωση των χρόνων ασφάλισης με τα χρόνια εργασίας, πράγμα το οποίο σηματοδοτεί ταυτόχρονα το πέρασμα από περιοχές αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας στη δηλωμένη εργασία και την ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης.

2ον. Το σχέδιο νόμου κινήθηκε στις γραμμές που χαράχτηκαν από τις δικαιοδοτικές κρίσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας.

Σημειώνεται ότι το ΣτΕ έκρινε την ουσιαστική - και όχι απλώς την τυπική - αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων του νόμου 4387/2016, με αποτέλεσμα οι παρούσες ρυθμίσεις να είναι απόσταγμα των ουσιαστικών νομικών κρίσεων του Δικαστηρίου.

Επέρχεται συνεπώς η συμμόρφωση στη νομολογία με τον αυτονόητο σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις, με την θεσμοθέτηση ενός νέου μοντέλου ελεύθερης επιλογής του ύψους των εισφορών που θα καταβάλλουν αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.

3ον. Είναι σημαντική η στόχευση και η κατεύθυνση που δίνεται στην ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών, στη λειτουργική διασύνδεση των συστημάτων και στην διοικητική απλούστευση. Το κράτος έχει υποχρέωση να διευκολύνει την καθημερινότητα του πολίτη.Να τον απαλλάσσει από ανούσιες συναλλαγές, ατελείωτες ουρές, χαμένες εργατοώρες και ανώφελες διαδικασίες.

4ον. Η αναλογιστική μελέτη που έχει εκπονηθεί και συνοδεύει το νομοσχέδιο, αποδεικνύει τη βιωσιμότητά του.

Μάλιστα εκτιμάται ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη, ως ποσοστό του ΑΕΠ, μεσο-μακροπρόθεσμα, θα κινείται εντός των ορίων του μέσου όρου της συνταξιοδοτικής δαπάνης των χωρών της ευρωζώνης.

Ενώ το κόστος του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου κινείται εντός του δημοσιονομικού πλαισίου της χώρας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας: Επίδομα σε εργαζομένους των επιχειρήσεων που έκλεισαν

Ρύθμιση για την αναστολή καταβολής χρεολυσίων επί ένα εξάμηνο από επιχειρηματίες που ήταν δανειακά ενήμεροι στις 31/12/2019, προανήγγειλε ο Χ. Σταϊκούρας. «Δεν ισχύει το πλεόνασμα 3,5%», πρόσθεσε.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Σταϊκούρας: Ανησυχία για τις επιπτώσεις του κοροναϊου στην ελληνική οικονομία

Το κρίσιμο θέμα είναι ποιες είναι οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία στην Ελλάδα, στα δημόσια οικονομικά, στα έσοδα και στην ανάπτυξη, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Σερβία.