Φώτο: ΑΠΕ

Τροπολογία ΥΠΕΣ: Σε επτά αντί για τρία έτη το δικαίωμα ιθαγένειας στους πρόσφυγες

Συγκεκριμένα, για την υποβολή αιτήματος πολιτογράφησής τους καταργείται η τριετής νόμιμη συνεχής παραμονή και προτείνονται τα επτά έτη παραμονής, όπως προβλέπεται για τη γενική κατηγορία των αιτούντων της ελληνική ιθαγένεια.

Κατατέθηκε στο νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών η προαναγγελθείσα τροπολογία που αυξάνει τα ελάχιστα έτη παραμονής στη χώρα ως προϋπόθεση για να λάβουν οι πρόσφυγες την ελληνική ιθαγένεια.

Συγκεκριμένα, για την υποβολή αιτήματος πολιτογράφησής τους καταργείται η τριετής νόμιμη συνεχής παραμονή και προτείνονται τα επτά έτη παραμονής, όπως προβλέπεται για τη γενική κατηγορία των αιτούντων της ελληνική ιθαγένεια.

Με άλλο άρθρο της ίδιας τροπολογίας, εξαιρείται από τον παρόντα κύκλο κινητικότητας το προσωπικό που υπηρετεί σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημιακών και των στρατιωτικών. Οι αιτήσεις για μετατάξεις και αποσπάσεις θα μπορούν να υποβληθούν εκ νέου μετά τη λήξη της κρίσης του κορωναϊού.

Προβλέπεται, επίσης, η σύσταση ανώνυμης εταιρείας ΟΤΑ με την επωνυμία «Εθνικός Κήπος-Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε.», με σκοπό τη διαχείριση του Εθνικού Κήπου και του λόφου Φιλοπάππου. Το μετοχικό της κεφάλαιο ορίζεται σε 50.000 ευρώ, διαιρεμένο σε 500 ονομαστικές μετοχές των 100 ευρώ η καθεμία, αποκλειστικής και πλήρους κυριότητας του Δήμου Αθηναίων. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας είναι 11μελές και αποτελείται από τον δήμαρχο Αθηναίων ως πρόεδρο ή πρόσωπο που ο ίδιος υποδεικνύει ως πρόεδρο και 10 μέλη που ορίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Η μάχη θα είναι νικηφόρα μόνο αν τη δώσουμε όλοι οι Έλληνες ενωμένοι

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών για την ψηφιοποίηση υπηρεσιών και την αδιάκοπη λειτουργία του Δημοσίου κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Όχι» από Θεοδωρικάκο σε πρόωρες εκλογές και μειώσεις μισθών-συντάξεων

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για την διεξαγωγή εκλογών, ενώ αρνήθηκε ότι υπάρχει σχεδιασμός για μειώσεις μισθών και συντάξεων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δίνονται σχεδόν 2,8 εκατ. ευρώ στους δήμους που φιλοξενούν πρόσφυγες

Οι δήμοι που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες έχουν λάβει μέχρι στιγμής περισσότερα από 12 εκατ. ευρώ μέσω ανταποδοτικών τελών, ενώ εντός Μαΐου θα υπάρξουν επιχορηγήσεις για κάλυψη έκτακτων αναγκών και αποζημιώσεων