ΓΔ: 2598.72 0.16% Τζίρος: 271.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:15
Νίκος Δένδιας πορτραίτο

Δένδιας: Το γεωπολιτικό περιβάλλον απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση εκ μέρους μας

Ο υπουργός τονίζει ότι η χώρα μας περνάει σε νέα εποχή στην ενίσχυση των αμυντικών της ικανοτήτων, με την υλοποίηση της μεγάλης μεταρρύθμισης που συντελείται μέσω της «Ατζέντας 2030».

«Το γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση και προετοιμασία έναντι οποιασδήποτε πιθανής απειλής», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε άρθρο του που φιλοξενείται στην ειδική έκδοση «Οι Μεγάλες Ιδέες» της εφημερίδας «Κεφάλαιο», σε συνεργασία με την εφημερίδα New York Times, με κεντρικό θέμα «Τι φοβόμαστε;».

Ο υπουργός τονίζει ότι η χώρα μας περνάει σε νέα εποχή στην ενίσχυση των αμυντικών της ικανοτήτων, με την υλοποίηση της μεγάλης μεταρρύθμισης που συντελείται μέσω της «Ατζέντας 2030».

Με αυτόν τον τρόπο, όπως επισημαίνει, ανταποκρίνεται στις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις και θωρακίζεται απέναντι σε κάθε μορφή απειλής, είτε συμβατικής είτε υβριδικής. Πάντως ο υπουργός τονίζει ότι η χώρα μας δεν προκαλεί, ούτε κάνει «επίδειξη δύναμης».

Μεταξύ άλλων επισημάνει:

«Με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη με τα γειτονικά της κράτη, σύμφωνα με τις Αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Δεν αποδέχεται, όμως, οποιαδήποτε τυχόν απόπειρα επιβολής τετελεσμένων. Η Ελλάδα καθιστά σαφές στην πράξη ότι ουδεμία σχέση έχει με ΄failed states΄ τα οποία γίνονται βορά στις επεκτατικές διαθέσεις γειτονικών κρατών που παραβιάζουν την εδαφική κυριαρχία τους. Και ότι με αποφασιστικότητα και εθνική ομοψυχία θα συνεχίσει να προασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα με συνέπεια και προσήλωση στις αξίες που την καθοδηγούν διαχρονικά».

Και ο υπουργός καταλήγει επισημαίνοντας: «Η αναγνώριση των κινδύνων απαιτεί σοβαρή προετοιμασία για την αντιμετώπισή τους. Στην κατεύθυνση αυτή, η αναβάθμιση του αμυντικού σχεδιασμού και η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αναγκαίος όρος για μια Ελλάδα που όχι μόνο δεν φοβάται , αλλά είναι πάροχος ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας-Καναδά για διαβαθμισμένες πληροφορίες παρουσία Δένδια

Ο Νίκος Δένδιας παρευρέθηκε στην υπογραφή διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Καναδά για την προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών, παρουσία ανώτατων αξιωματούχων, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Ενισχύεται η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε άμυνα, ενέργεια και ασφάλεια

Η επίσκεψη Ρούμπιο στην Αθήνα επιβεβαίωσε το υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, με διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας σε άμυνα, ενέργεια και πολιτισμό και συμφωνίες για εξοπλισμούς, επενδύσεις και ασφάλεια.
Νίκος Δένδιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενισχύεται η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου μετά από συνάντηση Δένδια

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον πρέσβη της Αιγύπτου, συζητώντας για την ενίσχυση της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου και τη γεωπολιτική ασφάλεια της περιοχής, μετά την πρόσφατη τριμερή στο Κάιρο.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Γαλλία: Ενίσχυση αμυντικής συνεργασίας σε καινοτομία και τεχνολογία

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον πρέσβη της Γαλλίας, Νικόλα Κασσιανίδη, για να συζητήσουν την ενίσχυση της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας, με έμφαση σε καινοτομία και αμυντική τεχνολογία.
Νίκος Δένδιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεργασία Ενόπλων Δυνάμεων με Εθνοφρουρά Φλόριντα: Τι προβλέπεται

Η Ελλάδα υπέγραψε Επιστολή Πρόθεσης για μακρόπνοη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων με την Εθνοφρουρά Φλόριντα, στο πλαίσιο του SPP, με ανταλλαγή τεχνογνωσίας στους τομείς άμυνας, ασκήσεων και αντιμετώπισης καταστροφών.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπογράφεται αύριο η Επιστολή Προθέσεων συνεργασίας ΕΔ με Εθνοφρουρά Φλόριντα

Ο Νίκος Δένδιας και ο Μάρκο Ρούμπιο θα παραστούν αύριο στην υπογραφή επιστολής πρόθεσης συνεργασίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την Εθνοφρουρά της Florida, που θα γίνει στις 12:30 μ.μ. στο Conrad Athens The Ilisian.