ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Αίθουσα ελληνικής Βουλής

ΚΕΦΙΜ: Μειώθηκε η νομοθετική συναίνεση των κομμάτων, αυξήθηκε η πόλωση

Σε σύγκριση με την προηγούμενη κυβερνητική θητεία (2019 - 2023), τα τέσσερα κόμματα που είχαν κοινοβουλευτική παρουσία και στις δύο αυτές περιόδους έχουν μειώσει την νομοθετική τους συναίνεση.

«Σημαντικά μειωμένη σε σχέση με την περίοδο 2019-2023 είναι η νομοθετική συναίνεση της αντιπολίτευσης στα νομοσχέδια που έφερε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή κατά το πρώτο έτος της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας (Ιούλιος 2023 - Ιούλιος 2024)»: αυτό καταγράφει νέα μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, που βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης του ΚΕΦΙΜ: Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της νέας Βουλής, το διάστημα Ιούλιος 2023 - Ιούλιος 2024, η νομοθετική συναίνεση της αντιπολίτευσης στα νομοσχέδια που έφερε προς ψήφιση η κυβερνητική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο είχε ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ: 16,4%, ΠΑΣΟΚ: 32,8%, ΚΚΕ: 0%, Ελληνική Λύση 3%, Σπαρτιάτες: 14,9%, Νέα Αριστερά: 6,5%, Νίκη: 9% και Πλεύση Ελευθερίας: 7,5%. 

Σε σύγκριση με την προηγούμενη κυβερνητική θητεία (Ιούλιος 2019 - Απρίλιος 2023), τα τέσσερα κόμματα που είχαν κοινοβουλευτική παρουσία και στις δύο αυτές περιόδους «έχουν μειώσει την νομοθετική τους συναίνεση», σύμφωνα με το ΚΕΦΙΜ.

Πιο συγκεκριμένα: «Το ΠΑΣΟΚ μείωσε τη νομοθετική του συναίνεση κατά 16,6 ποσοστιαίες μονάδες, από 49,4% την περίοδο 2019-2023, σε 32,8% την περίοδο 2023-2024. Η Ελληνική Λύση μείωσε τη νομοθετική της συναίνεση κατά 11,1 ποσοστιαίες μονάδες, από 14,1% την περίοδο 2019-2023, σε 3% την περίοδο 2023-2024. Ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τη νομοθετική του συναίνεση κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες, από 20,1% την περίοδο 2019-2023, σε 16,4% την περίοδο 2023-2024. Το ΚΚΕ μείωσε την νομοθετική του συναίνεση κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, από 0,4% την περίοδο 2019-2023 σε 0% την περίοδο 2023-2024».

Συμπερασματικώς, «η μέση νομοθετική συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης διαμορφώθηκε στο 14,6%, το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό της περιόδου 2004-2023. Η χαμηλή αυτή νομοθετική συναίνεση μπορεί να ερμηνευθεί ως αύξηση της πόλωσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ως προς το νομοθετικό έργο», καταλήγει το ΚΕΦΙΜ στη μελέτη του, την οποία υπογράφουν ο Κωνσταντίνος Σαραβάκος, επικεφαλής ερευνών του Κέντρου και ο Ίωνας Βαλλιάνος, ερευνητής του Κέντρου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Νάτσιος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Νατσιού στη Βουλή για Μονή Σινά και προσχέδιο Συμφωνίας 2024

Ο Δημήτρης Νατσιός κατέθεσε στη Βουλή το προσχέδιο συμφωνίας Μονής Σινά-Αιγύπτου, που προέβλεπε ιδιοκτησιακά και αυτοδιοικητικά δικαιώματα στη Μονή, και έθεσε ερωτήματα για τους λόγους εγκατάλειψής του.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς: Προχωρά η μεταρρύθμιση στις αγροτικές ενισχύσεις

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε στη Βουλή πως η μεταρρύθμιση των αγροτικών ενισχύσεων θα ολοκληρωθεί, ώστε να καταπολεμηθούν τα χρόνια προβλήματα και να προστατευθούν οι πραγματικοί παραγωγοί.
Πέτερ Μάγκυαρ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος γενικός εισαγγελέας στην Ουγγαρία μετά την αποχώρηση Όρμπαν

Η ουγγρική Βουλή εξέλεξε νέο γενικό εισαγγελέα, τον 65χρονο Πέτερ Φέγιες, σε μια περίοδο που εντείνονται οι έρευνες διαφθοράς κατά του πρώην πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και των συνεργατών του, τρεις εκ των οποίων κρατούνται ήδη.
Νίκος Παππάς στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παππάς: Καταγγελία για άρνηση servicers να παρουσιαστούν στη Βουλή

Εξεταστική επιτροπή για το σχέδιο «Ηρακλής» προτείνει ο Νίκος Παππάς, τονίζοντας ότι οι servicers αποφεύγουν τη Βουλή για τα «κόκκινα δάνεια», τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, με την κυβέρνηση να τους καλύπτει.
Ρένα Δούρου στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Νέα ήττα της κυβέρνησης για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Έξι ερωτήματα θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον υπουργό Εξωτερικών για την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη λιβυκή Βουλή και επικρίνει την κυβερνητική εξωτερική πολιτική για εφησυχασμό και πλήρη αιφνιδιασμό από τις εξελίξεις.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση χαρίζει στα funds σπίτια χωρίς δικαστικές αποφάσεις

Ο Κ. Τσουκαλάς επικρίνει το νομοσχέδιο για το ιδιωτικό χρέος, τονίζοντας ότι διευκολύνει τα funds να κατάσχουν πρώτες κατοικίες χωρίς δικαστήριο. Ζητά να αφαιρεθεί το σχετικό άρθρο και στηλιτεύει στάση της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα.