ΓΔ: 2368.77 0.90% Τζίρος: 284.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:08:37
Κτίριο Ελληνική Βουλή
Η Ελληνική Βουλή στο Σύνταγμα, σύμβολο Δημοκρατίας και πολιτικής ιστορίας.

Διάσκεψη των Προέδρων: Χωρίς συμφωνία για τον νέο Συνήγορο του Πολίτη

Κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν θέμα παράτασης ή αναβολής της επιλογής νέου Συνηγόρου του Πολίτη, έως ότι ο κ. Ποττάκης ολοκληρώσει εξελισσόμενες έρευνες, όπως αυτή για το ναυάγιο της Πύλου.

Δεν επετεύχθη στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η απαιτούμενη πλειοψηφία των «τριών πέμπτων», για την επιλογή του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ, Δ. Σωτηρόπουλου, στο αξίωμα του Συνηγόρου του Πολίτη. Σημειώνεται ότι η θητεία του νυν Συνηγόρου του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη έχει λήξει προ 2,5 ετών περίπου, παραμένει ωστόσο στη θέση του καθώς δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τον διάδοχό του.

Επί 29 παρόντων (από 30) μελών της Διάσκεψης των Προέδρων, 15 μέλη της συμπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ της εισήγησης του Προέδρου της Βουλής, Κ. Τασούλα στο πρόσωπο του κ. Σωτηρόπουλου, 7 μέλη (από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΚΟ Σπαρτιάτες) δήλωσαν «παρών», ενώ 7 μέλη (από Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας και εκπρόσωπο ανεξαρτήτων βουλευτών) είπαν «όχι» στην πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν θέμα παράτασης ή αναβολής της επιλογής νέου Συνηγόρου του Πολίτη, έως ότι ο κ. Ποττάκης ολοκληρώσει εξελισσόμενες έρευνες, όπως αυτή για το ναυάγιο της Πύλου. Μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι ο ίδιος είχε θέσει στα κόμματα το θέμα της λήξης της θητείας του κ. Ποττάκη ήδη από τις 21 και τις 29 Σεπτεμβρίου του 2023, ενώ ο κ. Ποττάκης ανακοίνωσε την έναρξη της έρευνάς του για την Πύλο στις 9 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων, σημειώνοντας ότι ο κατακερματισμός της Βουλής κάνει άθλο το στοιχειώδες, που είναι η συμφωνία σε ζητήματα όπως το παραπάνω.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο

Ο Γ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι καμία μονομερής ενέργεια δεν δεσμεύει στο διεθνές δίκαιο και τόνισε πως η Ελλάδα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενημερώνοντας εταίρους και διεθνείς οργανισμούς και δεν αποδέχεται τετελεσμένα.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέρκα: Επίθεση στην κυβέρνηση για τις υποκλοπές και την ΕΥΠ

Η Πέτη Πέρκα, πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατιμωρησία και αυθαίρετη αλλαγή κανόνων σχετικά με τις υποκλοπές, υπογραμμίζοντας ότι η επίκληση εθνικής ασφάλειας αποτελεί καταχρηστική ερμηνεία.