ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Giannis Tsakiris-Yfypoyrgos Anaptyxis
Φωτο: ΑΠΕ

Τσακίρης: Καθημερινά μεγαλώνει το πρόβλημα στην αγορά λόγω κορωναϊού

Θα υπάρξει άμεσα μεγάλη ανάγκη για χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης λόγω της εξάπλωσης του κορωναϊού δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης.

Η αγορά αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω της εξάπλωσης του κορωναϊού και άμεσα οι εταιρείες θα χρειαστούν ενίσχυση στα κεφάλαια κίνησης τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, μιλώντας στην εκπομπή «Τρίποντο στην οικονομία» του ρ/σ Alpha 9.89 και στον δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη:

«Εδώ και αρκετές μέρες έχουμε κάνει ασκήσεις επί χάρτου και είμαστε πάρα πολύ καλά προετοιμασμένοι. Η αγορά όντως αντιμετωπίζει ήδη κάποιο πρόβλημα και καθώς περνούν οι μέρες αυτό το πρόβλημα μεγαλώνει. Αυτό που βλέπουμε, από τη μεριά τη δικιά μας, όσον αφορά δηλαδή στην αγορά και την ανάπτυξη, είναι ότι θα υπάρξει άμεσα μεγάλη ανάγκη για χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης. Δεν είμαστε μόνοι σε αυτό, αλλά κινούμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, στο επόμενο Eurogroup θα καταθέσει προτάσεις έτσι ώστε να δούμε πώς θα μπορέσουμε να «χαλαρώσουμε» κάποιους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε ό,τι αφορά στο ΕΣΠΑ και στις κρατικές ενισχύσεις προκειμένου να βοηθήσουμε την αγορά με χρηματοδότηση» τόνισε ο υφυπουργός. 

Αναφερόμενος στη δημιουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων είπε πώς «πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό προϊόν που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και αφορά σε εγγυήσεις δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε επίπεδο χαρτοφυλακίου. Με απλά λόγια, για κάθε δάνειο το οποίο θα καταπίπτει, το Ταμείο θα πληρώνει ένα ποσοστό του δανείου που θα αφορά οφειλόμενο κεφάλαιο και τόκους και το οποίο φτάνει έως 80% του παραπάνω ποσού, μέχρι όμως ένα ποσοστό του χαρτοφυλακίου, το οποίο έχουμε βάλει περίπου στο 25%».

Με αυτόν τον τρόπο, χαλαρώνουν τα πιστοληπτικά κριτήρια κάποιας επιχείρησης, με αποτέλεσμα να έχει καλή πιθανότητα να δανειοδοτηθεί είπε ο κ. Τσακίρης και συνέχισε τονίζοντας ότι  «επειδή τα χρήματα αυτής της εγγύησης έρχονται μέσω του ΕΠΑνΕΚ και είναι δωρεάν, η τράπεζα έχει ένα όφελος, που θα περάσει και στη μικρομεσαία επιχείρηση, η οποία θα έχει χαμηλότερες εξασφαλίσεις, μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και καλύτερο επιτόκιο. Το σημαντικό είναι ότι έχει έναν βαθμό μόχλευσης πέντε, δηλαδή με κάθε ένα ευρώ εγγύηση η τράπεζα δίνει πέντε ευρώ δάνεια.

Άρα, τα 100 εκ. ευρώ που αρχικώς βάλαμε δημιουργούν έναν χώρο για 500 εκ. ευρώ δάνεια. Ήδη οι τράπεζες έχουν ένα αντίστοιχο προϊόν με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, αλλά σε πολύ μικρά ποσά, το οποίο είναι το λεγόμενο Cosme. Το συγκεκριμένο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο στο οποίο αναφερόμαστε είναι ακριβώς το ίδιο, αλλά με πολύ καλύτερα χαρακτηριστικά και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Επομένως, οι τράπεζες το ξέρουν πολύ καλά, οπότε θα είναι πολύ γρήγορη και η ενεργοποίησή του. Υπολογίζουμε να είναι έτοιμο σε περίπου δύο μήνες και προφανώς είναι ένα από τα καταλληλότερα χρηματοδοτικά προϊόντα για τέτοιου είδους καταστάσεις σαν αυτή που περνάμε τώρα».

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαθανάσης: Το Δημόσιο είναι κυρίαρχο στον έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, τόνισε ότι δημιουργείται ένα πλαίσιο διαφάνειας ώστε μικρότερες επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε μικρότερους διαγωνισμούς.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Προτεραιότητες της κυβέρνησης η έρευνα και η καινοτομία

Στις πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται από την κυβέρνηση για την ενίσχυση έρευνας και της καινοτομίας αναφέρθηκε ο Χρ. Δήμας στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Έρευνας & Καινοτομίας της Ε.Ε για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.