ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ τραπέζι
Πάνελ συνέντευξης Τύπου με λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Κατάλληλο για πολιτικά άρθρα.

Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ μετά από δύο αποχωρήσεις σε ΣΥΡΙΖΑ

Ανεξαρτητοποίηση των Θ. Τζάκρη και Γ. Πούλου αφήνει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με 29 βουλευτές, με το ΠΑΣΟΚ να διαθέτει 31. Για «θεσμική εκτροπή» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών Πέλλας, κας Θεοδώρας Τζάκρη και Βοιωτίας κας Γιώτας Πούλου, με αποτέλεσμα να χάνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης την οποία κατέχει, πλέον, το ΠΑΣΟΚ. 

Οι δύο πολιτικοί απέστειλαν επιστολές στον πρόεδρο της Βουλής και μέσω αυτών γνωστοποιούν ότι αποχωρούν από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Αμφότερες είχαν προαναγγείλει την αποχώρησή τους σε δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει πλέον 29 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ να έχει 31 και ως εκ τούτου να θεωρείται αυτό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Υπενθυμίζεται ότι μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική ομάδα. οι Πέτρος Παππάς, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα και Ραλλία Χρηστίδου. 

Οι καταιγιστικές εξελίξεις λαμβάνουν χώρα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς τις εκλογές ανάδειξης νέας ηγεσίας την ερχόμενη Κυριακή. Μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο, ο Στέφανος Κασσελάκης θα παρουσιάσει την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος του σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, όπου και θα ανακοινωθεί και το όνομα του κόμματος.

ΣΥΡΙΖΑ: Θεσμική εκτροπή η στέρηση της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε στις ανεξαρτητοποιήσεις με μία επιθετική ανακοίνωση, στην οποία μιλά για «θεσμική εκτροπή». Όπως τονίζει «για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας νοθεύεται και παραβιάζεται κατάφωρα η βούληση του ελληνικού λαού για αξιωματική αντιπολίτευση, όπως εκφράστηκε στις εθνικές εκλογές».

Το κόμμα εξαπολύει πυρά τόσο κατά του Στέφανου Κασσελάκη – χωρίς να τον κατονομάσει – όσο και κατά των βουλευτών που αποχώρησαν. «Η στέρηση αυτού του ρόλου από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι μια καθαρή θεσμική εκτροπή. Υλοποιείται από κάποιον που προσπαθεί -μάταια- να καταστρέψει αυτό που θεωρούσε ως προσωπικό περιουσιακό του στοιχείο. Αποφασίζοντας ο ίδιος, και καλώντας όσους τον ακολουθούν, να παραδώσουν στο ΠΑΣΟΚ, την εντολή για αξιωματική αντιπολίτευση, που έδωσαν οι Έλληνες πολίτες στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές ότι η επιτυχία του χτεσινού ντιμπέιτ τους ενόχλησε και για αυτό διάλεξαν τη σημερινή ημέρα για να κάνουν πρεμιέρα της κακοστημένης παράστασής τους» σημειώνει.

«Όσο για την ομάδα των ‘πρόθυμων’ να εκτελέσουν τα σχέδια της διαπλοκής, του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου και της Ν.Δ., επιδεικνύει σήμερα μια στάση απόλυτης πολιτικής και προσωπικής αναξιοπρέπειας και ατιμίας. Να είναι βέβαιοι ότι θα μείνουν στην Ιστορία, με τα πιο μελανά χρώματα. Ο αριστερός, προοδευτικός, δημοκρατικός κόσμος, έχει και μνήμη και κρίση. Η θεσμική εκτροπή θα τον πεισμώσει ακόμα περισσότερο. Και θα δώσει την απάντηση που τους αξίζει, στα αθύρματα της διαπλοκής και των παραθεσμικών κέντρων, με τη δυναμική και μαζική του παρουσία στις κάλπες της Κυριακής» προσθέτει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζήτηση στη Βουλή για προανακριτική επιτροπή Λιβανού και Αραμπατζή

Στις 21 Μαΐου θα συζητηθούν στην Ολομέλεια οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς για τη σύσταση ειδικής προκαταρκτικής επιτροπής σχετικά με τους πρώην υπουργούς Σπήλιο Λιβανό και Φωτεινή Αραμπατζή.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ προς Ζαχαριάδη: Συγκρατηθείτε και θυμηθείτε το παρελθόν σας

Το ΠΑΣΟΚ σχολιάζει τη δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον κ. Ζαχαριάδη να μην δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο και να θυμηθεί ότι το κόμμα του έχει συνεργαστεί με τη ΝΔ στο παρελθόν.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Σδούκου: Το ΠΑΣΟΚ προσεγγίζει όλο και περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ

Η Αλεξάνδρα Σδούκου κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ακραίο λόγο λόγω της μάχης για τη 2η θέση, ενώ για τον κ. Δημητριάδη δήλωσε πως η ευθύνη του σχετίζεται μόνο με τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ, διαχωρίζοντας το θέμα από το παράνομο λογισμικό.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπολίτευση: Πυρά στην κυβέρνηση για την επίθεση σε στολίσκο βοήθειας

Κριτική στη στάση της κυβέρνησης για τη δράση ισραηλινών σκαφών σε στολίσκο ανθρωπιστικής βοήθειας άσκησαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, ζητώντας σαφείς απαντήσεις και δημόσια τοποθέτηση για τη νομιμότητα των ενεργειών αυτών.
Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μαρκόπουλος: Επικίνδυνη η αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης

Ο Δ. Μαρκόπουλος τόνισε πως η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και απέρριψε αιχμές της αντιπολίτευσης περί χειραγώγησής της στην υπόθεση υποκλοπών. Είπε ότι η διάκριση εξουσιών πρέπει να τηρείται και απέρριψε ως "δυστοπικές" σχετικές αναφορές.