ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Ο Στάρμερ τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών σε συνάντηση με Μητσοτάκη

Άλλωστε, αυτό που επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη είναι ότι αποτελεί ένα πάγιο και διαρκές αίτημα, το οποίο συζητείται με το Βρετανικό Μουσείο.

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13.15 η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του Κιρ Στάρμερ στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύμφωνα με το ΕΡΤNews η συνάντηση διήρκησε περίπου 40 λεπτά και αποτέλεσε ευκαιρία για την επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η ενίσχυση των διμερών σχέσεων Αθήνας και Λονδίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, με την ελληνική πλευρά να εκφράζει την ικανοποίησή της, καθώς ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε πως δε θα σταθεί εμπόδιο σε πιθανή συμφωνία Αθήνας και Βρετανικού Μουσείου. Άλλωστε, αυτό που επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη είναι ότι αποτελεί ένα πάγιο και διαρκές αίτημα, το οποίο συζητείται με το Βρετανικό Μουσείο.

Σημειώνεται πως το θέμα ετέθη και στην ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει από το πλαίσιο της διεκδίκησης, ειδικά στο θέμα της κυριότητας.

«Υπάρχει πλέον ένα διεθνές κλίμα το οποίο ευνοεί την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών τα οποία εκλάπησαν, εξήχθησαν βιαίως από το έδαφος μίας χώρας στην τόπο της γέννησης τους. Αυτό είναι ένα ηθικό θέμα το οποίο διατρέχει τις πολιτικές των μεγάλων μουσείων και γενικά την πολιτιστική πολιτική διεθνώς» σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη στο ΕΡΤNews.

Από πλευράς του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ εστίασε, σύμφωνα με πληροφορίες, στα πολεμικά μέτωπα σε Ουκρανία και Γάζα.

Κατά την υποδοχή του κ. Μητσοτάκη ο κ. Στάρμερ τόνισε: «Είναι εξαιρετική στιγμή που σας υποδέχομαι εδώ στην Ντάουνινγκ Στριτ. Να χτίσουμε στην ισχυρή διμερή μας σχέση και να μιλήσουμε για όλα τα ζητήματα. Ανυπομονώ να μιλήσω μαζί σας».

«Σας ευχαριστώ κ. Πρωθυπουργέ. Είναι χαρά μου που επιστρέφω. Έχουμε να συζητήσουμε για πολλά ζητήματα» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και η επιχείρηση μεταφοράς τους

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο. Η φόρμουλα ανταλλαγής και η μεταφορά στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στην κοπή πίτας της ΝΔ αύριο, 10 χρόνια από την εκλογή του

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί το Σάββατο 10 Ιανουαρίου στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των εργαζομένων της ΝΔ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, με αφορμή τα 10 χρόνια από την εκλογή του στην προεδρία. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με πολίτες στο Μοσχάτο.
Νίκος Ανδρουλάκης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Κριτική στην κυβέρνηση για ακρίβεια και φορολόγηση στις λαϊκές

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επενδύει στην πόλωση, αδιαφορώντας για τα κρίσιμα προβλήματα της παραγωγής και της αγοράς, στηρίζοντας παράλληλα τα αιτήματα των παραγωγών λαϊκών αγορών για δίκαιη φορολόγηση.
Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανός πρωθυπουργός: Τα πιο δύσκολα έπονται για την Ουκρανία

Ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η ειρήνη στην Ουκρανία πλησιάζει, αλλά τα δύσκολα βήματα παραμένουν. Η Βρετανία θα επιτηρεί ενδεχόμενη εκεχειρία και θα εντείνει τις πιέσεις στη Ρωσία, στοχεύοντας εμπόρους πετρελαίου και τον σκιώδη στόλο.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πλήρης στήριξη Ελλάδας στην Κοινή Δήλωση για τη Γροιλανδία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την Κοινή Δήλωση για τη Γροιλανδία και υπογράμμισε τη δέσμευση του ΝΑΤΟ στον σεβασμό, τον διάλογο, την κυριαρχία και τη συλλογική ασφάλεια.