ΓΔ: 2571.9 1.25% Τζίρος: 338.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Νίκος Δένδιας πορτραίτο

Ποια στρατόπεδα κλείνουν και ποιες μονάδες συγχωνεύονται μέχρι 31/12

Σε εφαρμογή της σχετικής οδηγίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, η Α΄ Φάση του προγραμματισμού μεταστάθμευσης και συγχωνεύσεων Μονάδων θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Υλοποιείται άμεσα από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), σε εφαρμογή της σχετικής οδηγίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, η Α΄ Φάση του προγραμματισμού μεταστάθμευσης και συγχωνεύσεων Μονάδων, λόγω της αλλαγής διάταξης των Σχηματισμών και της κατάργησης Στρατοπέδων του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και της Νέας Δομής τους. Η Α΄ Φάση θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, στόχος είναι η αύξηση του ποσοστού στελέχωσης μέσω της κατάργησης υποστελεχωμένων Μονάδων και της συγχώνευσής τους όπου απαιτείται, όπως και η αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους και των δυνατοτήτων των Σχηματισμών, με βάση τις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Συγκεκριμένα, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες μεταβολές:      

  • Καταργείται το Στρατόπεδο «ΤΧΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ», στο Γύθειο Λακωνίας και η Μονάδα που εδρεύει εκεί θα μετασταθμεύσει στο Στρατόπεδο «ΣΧΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΑΒΑΚΗ», στο Ξηροκάμπι Λακωνίας. 
  • Καταργείται το Στρατόπεδο «ΥΠΛΓΟΥ (ΥΠ) ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΡΑΚΙΝΗ», στη Μαλακάσα Αττικής και η Μονάδα που εδρεύει εκεί θα μετασταθμεύσει στο Στρατόπεδο «ΕΦ.ΑΝΘΛΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ», στο Αυλάκι Στυλίδος Φθιώτιδας. 
  • Καταργείται το Στρατόπεδο «ΙΛΧΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ», στην Ομβριακή Φθιώτιδας και η Μονάδα που εδρεύει εκεί θα μετασταθμεύσει στο Στρατόπεδο «ΑΝΘΛΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ», στο Αυλάκι Στυλίδος, Φθιώτιδας.
  • Καταργείται το Στρατόπεδο «ΤΧΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ», στα Ιωάννινα και οι Μονάδες που εδρεύουν εκεί θα μετασταθμεύσουν στο Στρατόπεδο «ΥΠΤΓΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΥ», στο Πέραμα Ιωαννίνων και στο Στρατόπεδο «ΛΓΟΥ ΛΟΡΕΝΤΖΟΥ ΜΑΒΙΛΗ», στο Καλπάκι Ιωαννίνων. 
  • Καταργείται το Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΠΑΣΧΑΛΗ», στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και η Μονάδα που εδρεύει εκεί θα μετασταθμεύσει στο Στρατόπεδο «ΤΧΗ (ΠΖ) ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ», στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης. 
  • Συγχωνεύεται η Μονάδα που εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΤΧΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ», στην Αντιμάχεια Κω, με τη Μονάδα που εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΣΤΓΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ», στο Πυλί Κω. Το Στρατόπεδο «ΤΧΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ» καταργείται .    
  • Συγχωνεύεται η Μονάδα που εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΚΑΠΕΤΑΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΤΣΙΑΝΗ», στη Λεπτή Ορεστιάδος Έβρου, με τη Μονάδα που εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΣΧΗ (ΠΖ) ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ», στον Λαγό Έβρου. Το Στρατόπεδο «ΚΑΠΕΤΑΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΤΣΙΑΝΗ» καταργείται . 
  • Συγχωνεύεται η Μονάδα που εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΕΦ.ΑΝΘΛΓΟΥ (ΠΖ) ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΖΑΧΟΥ», στη Νέα Βύσσα Έβρου, με τη  Μονάδα που εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΛΓΟΥ (ΜΧ) ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΟΥΜΕΝΑΚΗ», στα Ρίζια Έβρου. Το Στρατόπεδο «ΕΦ.ΑΝΘΛΓΟΥ (ΠΖ) ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΖΑΧΟΥ» καταργείται. 
  • Συγχωνεύεται η Μονάδα που εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΑΝΘΛΓΟΥ (ΠΒ) ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ», στον Πέπλο Έβρου, με τη Μονάδα που εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΙΔΗ», στον Δορίσκο Έβρου. Το Στρατόπεδο «ΑΝΘΛΓΟΥ (ΠΒ) ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ» καταργείται . 
  • Συγχωνεύεται το Τάγμα Εθνοφυλακής που εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ», στους Μεταξάδες Έβρου, με το Τάγμα Εθνοφυλακής το οποίο εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ», στο Διδυμότειχο Έβρου. Το Στρατόπεδο «ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ» καταργείται .

Θα ακολουθήσει η Β΄ Φάση καταργήσεως Στρατοπέδων και μετακινήσεων – συγχωνεύσεων Μονάδων, η οποία θα υλοποιηθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025.  

Για τα παραπάνω Στρατόπεδα, με την ολοκλήρωση των μετασταθμεύσεων – συγχωνεύσεων θα εκκινήσουν άμεσα οι ενέργειες του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) για τη βέλτιστη αξιοποίησή τους.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες Ειδικές Μονάδες με εφέδρους ιδρύει ο Νίκος Δένδιας

Με αποφάσεις του Υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, ιδρύονται τρεις νέες μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και βόρειο Έβρο, με τις δύο να στελεχώνονται αποκλειστικά από εφέδρους.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις γίνονται σύγχρονη «μηχανή» αντιμετώπισης προκλήσεων

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η δημιουργία του θόλου προστασίας και η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με νέα οπλικά συστήματα σηματοδοτεί νέα εποχή και δυναμική απάντηση σε κάθε πρόκληση, ενταγμένη στην «Ασπίδα του Αχιλλέα».
Σύστημα Patriot εκτόξευση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Patriot: Οι ελληνικές αναχαιτίσεις στη Σαουδική Αραβία και το μήνυμα ισχύος

Τέσσερις αναχαιτίσεις σε μια ημέρα από τους ελληνικούς Patriot χθες στη Σαουδική Αραβία. Τα διδάγματα της παρουσίας στον Κόλπο, η σημασία του αντιαεροπορικού συστήματος για την ελληνική αεράμυνα, η άρνηση παραχώρησης του και οι εν Ελλάδι αντιδράσεις.
Davids Sling
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχεται η Ασπίδα του Αχιλλέα: Πώς θα λειτουργήσει ο ελληνικός αμυντικός θόλος

Πράσινο φως για την Ασπίδα του Αχιλλέα. Ποια εξοπλιστικά συστήματα θα θεμελιώσουν τον ελληνικό θόλο και πώς θα λειτουργήσει. Ο ορίζοντας της επιχειρησιακής ετοιμότητας και το στοίχημα για την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Νίκος Δένδιας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πότε «βλέπει» εκλογές ο Δένδιας, το Δημόσιο «κόβει» ανάπτυξη και η ενέργεια

Τι είπε για τις εκλογές ο Ν. Δένδιας, το δεν πληρώνω του Δημοσίου και οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη, ο Αλ. Τσίπρας «φτιάχνει» την τεχνική εκπαίδευση που χάλασε, ο πονοκέφαλος της ενέργειας και οι καλοκαιρινές διακοπές της στήλης.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Απαραίτητες ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και νέα φάση στεγαστικού

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε τη σημασία ισχυρών και σύγχρονων Ενόπλων Δυνάμεων για την Ελλάδα, στην τελετή υπογραφής της σύμβασης δωρεάς για νέες εγκαταστάσεις της 5ης Μοίρας Ικάρων, δωρεά του Π. Λασκαρίδη.