ΓΔ: 2341.93 1.00% Τζίρος: 192.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:15:35
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης με επαγγελματικό ύφος.

Μητσοτάκης: Θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη, ώρα για δράση

«Η πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε έτοιμη να διερευνήσει τρόπους δημοσιονομικής ευελιξίας, ώστε να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

«Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, όπου με τους Ευρωπαίους ομολόγους μου συζητήσαμε τρόπους ενίσχυσης της συλλογικής μας άμυνας, πληροφορήθηκα με ικανοποίηση τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: η πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε έτοιμη να διερευνήσει τρόπους δημοσιονομικής ευελιξίας, ώστε να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου Σταθερότητας της Ένωσης», αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του για τις εξελίξεις που αφορούν στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.

«Ήμουν από τους πρώτους που υποστήριξα αυτήν την κατεύθυνση, πολύ πριν αυτή έρθει στο προσκήνιο. Θυμίζω ότι την έχω αναλύσει σε όλες τις ευρωπαϊκές συναντήσεις κορυφής. Και το ίδιο έπραξα με κείμενό μου στους Financial Times πριν από την άτυπη Σύνοδο της Δευτέρας, όπου υποστήριξα και πάλι ότι έφτασε η ώρα της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας», τονίζει.

Σημειώνει επίσης: «Με τον Πρόεδρο Τουσκ, μάλιστα, έχουμε υπογράψει ειδική επιστολή, ήδη από τον Μάιο του 2024, ζητώντας να χρηματοδοτηθεί η ενιαία αντιαεροπορική ασπίδα της ηπείρου μας.

Φαίνεται ότι στο εξής ο δρόμος ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας ανοίγει, με όλο και περισσότερες δυνάμεις να αναγνωρίζουν την αναγκαιότητά του. Σε έναν κόσμο αβέβαιο και ασταθή, η Ευρώπη καλείται να διεκδικήσει τη θέση της με όρους ασφάλειας και προόδου.

Και για να συμβεί αυτό είναι απαραίτητος ένας ευρύτερος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να δαπανούν για την προστασία τους χωρίς να αμφισβητείται η οικονομική προοπτική τους.

Θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και μια ισχυρή Ευρώπη για την Ελλάδα. Έχει έρθει η ώρα να δράσουμε», καταλήγει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η πρόεδρος της Κομισιόν βλέπει πρόοδο στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την πρόοδο στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για ειρηνευτική συμφωνία, τονίζοντας την ανάγκη αποκλιμάκωσης του πολέμου, ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα Στενά Ορμούζ και αποτροπής πυρηνικών όπλων από το Ιράν.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στοχευμένα μέτρα ανακούφισης, αλλά δεν επαρκούν από μόνα τους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στους Financial Times, υπογράμμισε την ανάγκη της Ευρώπης για προετοιμασία σε δύσκολες συγκυρίες, τονίζοντας το δημοσιονομικό χώρο της Ελλάδας και τον ευρωπαϊκό ρόλο στη ναυσιπλοΐα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ώρα για ενίσχυση της συνεργασίας Ευρώπης-Κόλπου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Europe Gulf Forum, ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και γέφυρα Ευρώπης-Κόλπου, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης συνεργασίας σε ενέργεια, άμυνα και επενδύσεις και πράσινη μετάβαση.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Κρίσιμη για την Ελλάδα η περίοδος έως το 2030

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο 16ο Συνέδριο της ΝΔ, τόνισε τη στρατηγική της Ελλάδας για την τεχνητή νοημοσύνη, με έμφαση σε καινοτομία, καλύτερες υπηρεσίες, υποδομές όπως ο υπερυπολογιστής Λαυρίου και εκπαίδευση για αντιμετώπιση νέων προκλήσεων.