ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κτίριο Ελληνικής Βουλής

ΚΕΦΙΜ: Στο 11,4% η νομοθετική συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Η μεγαλύτερη μέση νομοθετική συναίνεση της αντιπολίτευσης σημειώθηκε στον τομέα της Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικής Πολιτικής, ενώ η χαμηλότερη στον τομέα  της Οικονομίας. 

Η νομοθετική συναίνεση της αντιπολίτευσης στα νομοσχέδια της κυβέρνησης κατά το διάστημα Ιούλιος 2023-Δεκέμβριος 2024 υπήρξε η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί στο πλαίσιο της ετήσιας σχετικής μελέτης του ΚΕΦΙΜ από το 2004 που υπάρχουν διαθέσιμα σχετικά δεδομένα. Το υψηλότερο μεταξύ των 8 κόμματων της αντιπολίτευσης ποσοστό νομοθετικής συναίνεσης καταγράφει το ΠΑΣΟΚ (26,4%), ποσοστό μειωμένο σχεδόν στο μισό σε σύγκριση με το αντίστοιχο 49,4% της περιόδου 2019-2023. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγράφουν ποσοστά χαμηλότερα του 13%.  

 

Τα βασικά πορίσματα της μελέτης του ΚΕΦΙΜ για τη νομοθετική συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Βουλή: 

Κατά το διάστημα Ιούλιος 2023 - Δεκέμβριος 2024, η νομοθετική συναίνεση της αντιπολίτευσης στα νομοσχέδια που έφερε προς ψήφιση η κυβερνητική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο είχε ως εξής: 

  •                 ΠΑΣΟΚ: 26,4%
  •                  ΣΥΡΙΖΑ: 13,2%. 
  •                 ·ΚΚΕ: 0%. 
  •                 ·ΕΛ: 2,2%. 
  •                 ·Νέα Αριστερά: 4,3%. 
  •                 ·Νίκη: 6,6%. 
  •                 ·Πλεύση Ελευθερίας: 5,5%. 
  •                 ·Σπαρτιάτες: 12,1%. 
  • Η μέση νομοθετική συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης διαμορφώθηκε στο 11,4%, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 2004. Η χαμηλή αυτή νομοθετική συναίνεση τεκμηριώνει ένταση της πολιτικής πόλωσης.  
  • Η νομοθετική συναίνεση του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τρέχουσα Βουλή βρίσκεται στο 26,4%, κοντά στο επίπεδο του 24,2%, ποσοστό που κατέγραψε κατά την περίοδο 2007-2009, την τελευταία φορά που βρέθηκε στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  
  • Μείωση της νομοθετικής τους συναίνεσης σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο μετά τις εκλογές (Ιούλιος – Δεκέμβριος 2023) κατέγραψαν η Νίκη με -11,7 ποσοστιαίες μονάδες, το ΠΑΣΟΚ με -4,6 ποσοστιαίες μονάδες, και η Πλεύση Ελευθερίας με -2,7 ποσοστιαίες μονάδες. Αύξηση της νομοθετικής τους συναίνεσης κατέγραψαν οι Σπαρτιάτες με +6,7 ποσοστιαίες μονάδες, η Νέα Αριστερά που από το 0% μετακινήθηκε στο 4,7%, η Ελληνική Λύση που από το 0% μετακινήθηκε στο 3,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ με +3 ποσοστιαίες μονάδες. Το ΚΚΕ παρέμεινε στο 0%.  
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφου «Παρών» στην παρούσα Βουλή έχει η Πλεύση Ελευθερίας με 29%, ενώ ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 27%. Οι Σπαρτιάτες βρίσκονται στο 19%, η Νέα Αριστερά στο 16%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 15%, η Νίκη και το ΚΚΕ στο 9% και τέλος το ΠΑΣΟΚ καταγράφει το μικρότερο ποσοστό με 8%.  
  • Η μεγαλύτερη μέση νομοθετική συναίνεση της αντιπολίτευσης σημειώθηκε στον τομέα της Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικής Πολιτικής, ενώ η χαμηλότερη στον τομέα  της Οικονομίας. 
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νότης Μηταράκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Μηταράκης: Ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίστηκε αδιάβαστος στη Βουλή

Ο Νότης Μηταράκης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για λανθασμένες προτάσεις σε ΦΠΑ και Golden Visa, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει αποτελεσματικά μέτρα και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Τάκης Θεοδωρικάκος στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Νέα κίνητρα για διαφανείς και επωφελείς ξένες επενδύσεις

Με ψήφους της ΝΔ εγκρίθηκε στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο για άμεσες ξένες επενδύσεις. ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν, ενώ η αντιπολίτευση καταψήφισε. Το πλαίσιο προβλέπει φοροαπαλλαγές και αδειοδοτήσεις, όχι επιχορηγήσεις.
Γιώργος Παπανδρέου στο συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Παπανδρέου: Υπερασπιζόμαστε το Σύνταγμα για τα παιδιά μας

Ο Γιώργος Παπανδρέου άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ για τη διαδικασία αναθεώρησης Συντάγματος, στηρίζοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ και καλώντας σε συνεννόηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης για ουσιαστικές αλλαγές στα κρίσιμα άρθρα.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση Σδούκου στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για ψήφο στην Ε. Ακρίτα: «Ακροδεξιοί ή ψεύτες;»

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για αντιφάσεις στη στάση του σχετικά με την εκλογή της Έλενας Ακρίτα στη θέση αντιπροέδρου της Βουλής, ζητώντας σαφείς εξηγήσεις για τα κριτήριά του.
Παύλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Το ΠΑΣΟΚ συμμάχησε με όσους ήθελαν την Ελλάδα εκτός ΕΕ

Ο Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε μείζον ζήτημα την υπερψήφιση Ακρίτα από το ΠΑΣΟΚ, ασκώντας κριτική για αντίφαση σε σχέση με τη στάση τους έναντι Στουρνάρα και κατηγορώντας το κόμμα για ψευδείς ισχυρισμούς και έλλειψη συνέπειας.