ΓΔ: 1774.96 1.40% Τζίρος: 229.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
K. Tsiaras-Ypoyrgos Dikaiosynis-Geniki Syneleysi Enosis Eisaggeleon
Φωτο: ΑΠΕ

Κ. Τσιάρας: Τα ελληνικά προϊόντα διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήμα

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην δυναμική της Food Expo, τονίζοντας τη σημασία της για την ελληνική παραγωγή.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Food Expo 2025, της κορυφαίας έκθεσης τροφίμων και ποτών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Υπουργός αναφέρθηκε στην δυναμική της έκθεσης, τονίζοντας τη σημασία της για την ελληνική παραγωγή, επισημαίνοντας ότι μέσα από τη Food Expo προβάλλονται στη διεθνή αγορά τα υψηλής ποιότητας ελληνικά προϊόντα, επισημαίνοντας ότι «η έκθεση μας δίνει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορεί κανείς να συναντήσει ειδικά εδώ στην Ελλάδα».

Στήριξη του αγροτικού τομέα και εξαγωγές

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και της επιχειρηματικότητας, δηλώνοντας: «Νομίζω ότι εύκολα θα διαπιστώσει κανείς ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να δημιουργήσουμε συνθήκες ανθεκτικότητας για τον πρωτογενή τομέα, σε μια πραγματικά κρίσιμη εποχή που η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα και πολλές ανησυχίες».

Υπογράμμισε, δε, τη σημασία της στήριξης των παραγωγών μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων: «Η ελληνική πολιτεία έρχεται να στηρίξει τον ελληνικό παραγωγικό κόσμο με μέτρα που αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά κυρίως με χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στηρίζουν τη μεταποίηση, στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα προγράμματα μεταποίησης και ενίσχυσης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

Μιλώντας για τις εξαγωγές, παρουσίασε εντυπωσιακά στοιχεία, τα οποία αποτυπώνουν τη δυναμική που έχει διαμορφωθεί: «Το 2019, οι εξαγωγές των λαχανικών και των οπωροκηπευτικών από την Ελλάδα ανερχόταν περίπου στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, και τέσσερα χρόνια μετά, το 2023, οι εξαγωγές ανήλθαν στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ», επισήμανε.

Αναφερόμενος στον συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου, σημείωσε ότι μπροστά μας υπάρχει μια πολύ μεγάλη πρόκληση. «Είναι η πρόκληση να δημιουργήσουμε ακόμα καλύτερες συνθήκες και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο όλον αυτόν τον κόσμο που σήμερα βρίσκεται εδώ και εκθέτει τα προϊόντα του».

Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε τη σημασία της μεσογειακής διατροφής ως ελληνικού συγκριτικού πλεονεκτήματος: «Η μεσογειακή διατροφή ξέρουμε πολύ καλά ότι βρίσκεται στην κορυφή, ουσιαστικά ως αναγνωρισμένη αξία από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Μπορούμε, έτσι, να δημιουργήσουμε τον πραγματικό λόγο της υπεραξίας ή της προστιθέμενης αξίας της δικής μας παραγωγής και των δικών μας προϊόντων».

Και πρόσθεσε: «Μια έκθεση σαν αυτή μπορεί να έχει πολλά χρόνια διοργάνωσης μπροστά της, να δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες ευκαιρίες για το σύνολο των εκθετών αλλά πολύ περισσότερο για την ίδια την ελληνική οικονομία»

Ειδική μνεία έκανε, τέλος, στην Ημέρα της Γυναίκας, λέγοντας: «Οφείλουμε να αποδίδουμε σεβασμό στη γυναίκα μέσα από αυτόν τον πολυδιάστατο, τον απίστευτα και αδιανόητα σημαντικό ρόλο της στο κοινωνικό γίγνεσθαι αλλά και στην ίδια την κοινωνική πραγματικότητα»

Πριν από τα εγκαίνια, ο κ. Τσιάρας , συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Έκθεσης Αθανάσιο Παναγούλια και τον ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργο Στρατάκο, επισκέφθηκε τα περίπτερα της έκθεσης, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με παραγωγούς, μεταποιητές και επιχειρηματίες του κλάδου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ενημερώθηκε για τις νέες καινοτομίες και τις σύγχρονες τάσεις στην αγροδιατροφή, συζήτησε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές και τόνισε τη δέσμευση της κυβέρνησης να στηρίξει την εξωστρέφεια του κλάδου.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε:

«Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος. Πρόκειται για μια πραγματικά δυναμική έκθεση, μια έκθεση η οποία αναδεικνύει κυρίως την παραγωγική δυνατότητα της χώρας μας αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορεί να προκύψουν από αυτή.

Βεβαίως είναι και μια έκθεση, η οποία σαφέστατα συμβάλλει σε αυτό που όλοι ευχόμαστε και θέλουμε για τον πρωτογενή τομέα αλλά και για την αγροτική οικονομία γενικότερα: την αύξηση των εξαγωγών.

Είναι, επίσης, γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη έκθεση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, και μόνο το γεγονός ότι υπάρχουν περίπου 1300 εκθέτες από περισσότερες από 30 χώρες αποδεικνύει το πραγματικά μεγάλο μέγεθός της, καθώς επίσης την επίδραση και τη σημασία της.

Θα συμβάλει, δε, στην προσπάθεια που κάνουμε κυρίως για να δημιουργήσουμε όρους ανθεκτικότητας για τον πρωτογενή τομέα, να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, τα οποία κατά βάση εδράζονται στο γεγονός ότι τα ελληνικά τρόφιμα είναι ασφαλή, παράγονται μέσα από κανόνες και διαδικασίες που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει.

Κυρίως,όμως, τα προϊόντα αυτά είναι απολύτως συνδεδεμένα τόσο με τη μεσογειακή διατροφή όσο βεβαίως και με την ίδια την ελληνική παράδοση.

Και αυτό νομίζω από μόνο του είναι ένα στοιχείο που μας βοηθάει και μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε πώς μπορούμε να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την εξαγωγή των ελληνικών προϊόντων, μιας και πιστεύω ότι είναι ένας από τους τομείς που μπορούν να φέρουν άμεσα την προστιθέμενη αξία στην ελληνική παραγωγή και συνολικά στον ελληνικό πρωτογενή τομέα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί περνούν σε ξένους ομίλους ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις

Η ανάγκη συμμαχιών απέναντι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό είναι ο βασικός λόγος. Το οικογενειακό management πολλές φορές δεν μπορεί να «υπηρετήσει» τη μεγέθυνση. Ποιες εταιρείες υπέκυψαν στο «φλερτ» από το εξωτερικό.
Εξαγωγές κοντέινερ σε ελληνικό λιμάνι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκάλκος: Η Ελλάδα κατέγραψε το 2024 την 3η υψηλότερη επίδοση εξαγωγών της

Ο Δημήτρης Σκάλκος τόνισε στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας για το 2024 είναι οι τρίτες καλύτερες των τελευταίων 20 ετών, στο Συνέδριο που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, 12-14 Μαΐου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραγωγή 2,5 δισ. στα τυροκομικά προϊόντα: Ποιοι είναι οι ισχυροί του κλάδου

Το ήμισυ της παραγωγής τυροκομικών προϊόντων ήταν εξαγωγές, κυρίως φέτας. Η παραγωγή εκτιμάται ότι θα κινηθεί την τριετία 2025-2027 με μέση ετήσια ανάπτυξη 1,3%. Τι δείχνουν τα ευρήματα μελέτης της Στόχασις.