ΓΔ: 2631.51 -1.43% Τζίρος: 168.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:13:40
Νίκος Δένδιας πορτραίτο

Γιατί δεν έγινε η συνάντηση Δένδια με τον Γάλλο υπουργό για Meteor

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας απαντούν στην γαλλική εφημερίδα La Tribune, δημοσίευμα της οποίας αναφέρει ότι δεν έχει απαντήσει ο Έλληνας υπουργός σε αίτημα του ομολόγου του.

Σημερινό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας  LA TRIBUNE, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας δήθεν δεν έχει απαντήσει σε αιτήματα του Γάλλου ομολόγου του Sébastien Lecornu για συνάντηση στην Αθήνα, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στο ζήτημα που έχει προκύψει με την πώληση των πυραύλων  Meteor στην Τουρκία, σχολιάζουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επισημαίνοντας τα εξής: 

Ο ΥΠΑΜ Γαλλίας απέστειλε επιστολή στον Έλληνα ΥΕΘΑ (με ημερομηνία 6 Φεβρουαρίου 2025, η οποία απεστάλη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025) με την οποία, μεταξύ άλλων, πρότεινε συνάντηση στην Αθήνα  προκειμένου οι δύο Υπουργοί να συζητήσουν για το ζήτημα που είχε προκύψει (αν και όπως ανέφερε το εν λόγω ζήτημα δεν ήταν «στο χέρι» της Γαλλίας). 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ευρισκόμενος στις ΗΠΑ απάντησε με επιστολή του τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, δηλώνοντας ότι ανυπομονεί να καλωσορίσει  τον ομόλογό του στην Αθήνα σε μια αμοιβαία κατάλληλη στιγμή. 

Την παραμονή του Συμβουλίου ΥΠΑΜ ΝΑΤΟ και ενώ ο κ. ΥΕΘΑ ταξίδευε από Ουάσιγκτων προς Βρυξέλλες περιήλθε στην ελληνική Μόνιμη Αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ μέσω της  αντίστοιχης Γαλλικής αίτημα για συνάντηση των δυο ΥΠΑΜ στο περιθώριο της εν λόγω Συνόδου. Λόγω του σύντομου χρονικού περιθωρίου που θα είχαν στη διάθεσή τους οι δύο Υπουργοί για να συζητήσουν ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, προτάθηκε από ελληνικής πλευράς  η συνάντηση να λάβει χώρα  στην Αθήνα όπως είχε αρχικά ζητηθεί από γαλλική πλευρά, πρόταση η οποία και έγινε αποδεκτή. 

Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου ο Γάλλος ΥΠΑΜ με νέα του επιστολή διαβίβαζε σε Έλληνα ΥΕΘΑ επιστολή που είχε αποστείλει στον Βρετανό ομόλογό του, με την οποία ο κ. Lecornu ζήταγε από Ηνωμένο Βασίλειο να λάβει υπ’ όψιν τις ανησυχίες της Αθήνας που αφορούσαν στην πώληση των EUROFIGHTER. 

Παράλληλα, ο Γάλλος ΥΠΑΜ εξέφραζε την λύπη του που δεν είχε γίνει η συνάντηση στις Βρυξέλλες και  επανέλαβε την πρότασή του να γίνει συνάντηση στην Αθήνα. 

Την επομένη Σάββατο 1 Μαρτίου 2025, ο κ. Δένδιας με επιστολή του ευχαριστούσε για την ενημέρωση τον ομόλογό του, εξηγούσε τους λόγους που η συνάντηση της 13 Φεβρουαρίου δεν κατέστη δυνατή και επαναλάμβανε  την ανοιχτή πρόσκλησή του σε Γάλλο υπουργό για συνάντηση στην Αθήνα που θα καθορισθεί σύντομα μέσω της διπλωματικής οδού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Αναγκαία η πανευρωπαϊκή άμυνα λόγω μελλοντικών προκλήσεων

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε στην εκδήλωση στις Βρυξέλλες την ανάγκη για ταχεία ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και πανευρωπαϊκών υποδομών, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη καθυστέρησε και πρέπει να δημιουργηθεί κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.
Ελληνική και ευρωπαϊκή σημαία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η ΕΕ πρέπει να δει προκλήσεις και από τον Νότο, όχι μόνο Βορρά

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε στην ΕΕ την ανάγκη εξασφάλισης πόρων για τις προκλήσεις από τον Νότο και για την πολιτική «360 μοιρών», υπογραμμίζοντας τη συμμετοχή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις «Ειρήνη» και «Ασπίδες».
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάχη επιρροής με Τουρκία για την Αίγυπτο: Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Δένδια

Στο Κάϊρο ο Νίκος Δένδιας για συνάντηση με τους ομολόγους του από Αίγυπτο και Κύπρο. Η σημασία της Αιγύπτου για την περιφερειακή στρατηγική της Αθήνας, τα διμερή αγκάθια και η μάχη επιρροής με την Άγκυρα.
Νίκος Δένδιας σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ν. Δένδιας στο Κάιρο για τη συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου

Ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στο Κάιρο για τριμερή συνάντηση με τους υπουργούς Άμυνας Αιγύπτου και Κύπρου, με θέματα ενίσχυσης συνεργασίας Ενόπλων Δυνάμεων, κοινές ασκήσεις, καινοτομία και ασφάλεια στην περιοχή.
Νίκος Δένδιας χαμόγελο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Προσθήκη εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών στην εκπαίδευση των οπλιτών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών, ο Νίκος Δένδιας τόνισε μέσω Χ τη σημασία της εκπαίδευσης στις Πρώτες Βοήθειες για τους Οπλίτες, που για πρώτη φορά περιλαμβάνει ΚΑΡΠΑ και διαχείριση πολεμικού τραύματος.