ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία
Ο Σταύρος Παπασταύρου κατά την ομιλία του σε θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παπασταύρου: Πλούτος μας οι φυσικοί πόροι, καθήκον η προστασία τους

Οι φυσικοί μας πόροι είναι ο πλούτος μας και είναι καθήκον μας να τους προστατεύσουμε τόνισε στις δηλώσεις του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου συμμετείχε σήμερα, Τετάρτη 14 Μαΐου, σε επιστημονική εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε μελέτη που αφορά στην αύξηση της χωρικής ευκρίνειας των κλιματικών προβλέψεων για την Ελλάδα («Development of a digital National Climate Data and High-Resolution Downscaling Simulation Database for the Protected Areas of Greece»).

Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Παπασταύρου τόνισε τη μεγάλη σημασία της μελέτης, την οποία εκπονούν εγνωσμένου κύρους φορείς, για την ανάπτυξη Ψηφιακής Εθνικής Βάσης Κλιματικών Δεδομένων και Προσομοιώσεων Υψηλής Χωρικής Ανάλυσης για τις Προστατευόμενες Περιοχές στην Ελλάδα. 

«Οι φυσικές καταστροφές έχουν μεγάλο κόστος για τη χώρα μας, τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε περιβαλλοντικό και οικονομικό κεφάλαιο, ειδικά τα τελευταία χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι «οι φυσικοί μας πόροι είναι ο πλούτος μας και είναι καθήκον μας να τους προστατεύσουμε, να κατανοήσουμε με επιστημονικό τρόπο την έκταση των αλλαγών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, να λάβουμε προληπτικά μέτρα και να προσαρμοστούμε ανάλογα».

Όπως είπε, ένα τέτοιο εργαλείο που δημιουργεί ένα κλιματικό μοντέλο στοχευμένων προβλέψεων -εστιασμένο σε ένα άκρως τοπικό γεωγραφικό επίπεδο-, σε περιφερειακή κλίμακα, για την Ελλάδα και ειδικότερα για περιοχές όπως, π.χ., η Θεσσαλία, ο Έβρος, η Εύβοια και τα Δωδεκάνησα, που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, μπορεί να αξιοποιηθεί από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στις νέες προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια». 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Παπασταύρου εξέφρασε την εκτίμησή του προς τους επιστήμονες, που εργάζονται για την επιτυχία του προγράμματος, ευχαριστώντας ιδιαίτερα την Ακαδημία Αθηνών και την Τράπεζα της Ελλάδος για τη στενή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η συνεδρίαση έλαβε χώρα κατόπιν πρωτοβουλίας του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα και του Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικού Εκπροσώπου για την Κλιματική Αλλαγή και επόπτη του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Χρήστου Ζερεφού, με προσκεκλημένο τον Πρόεδρο του Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Sir Jim Skea, καθώς και Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές που διεξάγουν την έρευνα.

Η μελέτη είναι αποτέλεσμα συνεργασίας επιστημόνων του Κέντρου Ερευνών Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, του Τμήματος Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η προσπάθεια αυτή τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανική συμφωνία για μέτρα ανακούφισης από ακριβά καύσιμα 2,5 δισ. ευρώ

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε μέτρα στήριξης 2,5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών καυσίμων, περιλαμβάνοντας μείωση φόρου και πλαφόν. Το κόστος θα μοιραστεί μεταξύ ομοσπονδίας και κρατιδίων.
πύργος ηλεκτρικής ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Κούβα: Έβδομο μαζικό μπλακάουτ από την αρχή του έτους

Νέο μπλακάουτ έπληξε την Κούβα, το έβδομο φέτος, αφήνοντας εκατομμύρια χωρίς ρεύμα. Το γηρασμένο δίκτυο της χώρας ταλαιπωρείται από βλάβες, ελλείψεις καυσίμων και κυρώσεις, ενώ συχνές είναι και οι προγραμματισμένες διακοπές.
Κιρίλ Ντμίτριεφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: AfD και απεσταλμένος Πούτιν συζητούν για ρωσικό αέριο

Εκπρόσωπος του Πούτιν και ηγεσία του AfD ετοιμάζουν συνάντηση για το 2027, ώστε να συζητήσουν πιθανή επανεκκίνηση προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες από δύο πηγές.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση του Κ. Τασούλα με τον βουλευτή Γ. Αμυρά στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας συναντήθηκε με τον βουλευτή Ιωαννίνων Γιώργο Αμυρά, ο οποίος τον ενημέρωσε για ζητήματα της περιοχής του και για πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σχετικά με γενικότερα θέματα.
Γερμανικό Κοινοβούλιο εξωτερική όψη
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Νέα μέτρα για ανακούφιση από τις ακριβές τιμές καυσίμων

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για τις αυξημένες τιμές στα καύσιμα: μείωση φόρου κατά 14 λεπτά/λίτρο (τελική μείωση 17 λεπτά), ενώ επίκειται και πλαφόν στις τιμές. Άγνωστο παραμένει πώς θα χρηματοδοτηθούν τα μέτρα.