ΓΔ: 2276.28 2.16% Τζίρος: 406.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03

Πέτσας: Η κυβέρνηση εξετάζει περιορισμό στον χρόνο των μετακινήσεων

Νέο αυστηρό μήνυμα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στους πολίτες να μην κάνουν «κατάχρηση» των «ειδικών συνθηκών» που ισχύει για τις μετακινήσεις από τον κ. Πέτσα.

Νέα προειδοποίηση ότι θα υπάρξει περιορισμός του χρόνου των μετακινήσεων των πολιτών έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. 

«Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που θα μπορούσε να κάνει τις συναλλαγές με τις τράπεζες από το σπίτι του, προτιμά να πάει στα γκισέ. Είναι λάθος», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως έχει ρυθμιστεί, όλες οι οφειλές των ανθρώπων που είναι πάνω από 70 ετών να πληρωθούν αργότερα και δεν χρειάζεται να συνωστίζεται κανείς στο γκισέ της τράπεζας και τους κάλεσε να κάνουν τις συναλλαγές τους από το σπίτι. 

«Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες των τραπεζών, οι οποίες είναι όντως υψηλές, κάνουμε συνεχώς προσπάθειες, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, για τη μείωσή τους. Ιδίως, μάλιστα, αυτή τη στιγμή που γίνεται και μια προσπάθεια από τις τράπεζες να στρέψουν τον κόσμο προς τα ΑΤΜ», συμπλήρωσε.

Παράλληλα δήλωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει μια σύσφιξη στο χρόνο των μετακινήσεων. Είπε ότι στην πλειονότητά τους οι πολίτες συμμορφώνονται στα δύσκολα μέτρα που έχουν ληφθεί αλλά υπάρχει ένα μερίδιο του πληθυσμού που κάνει κατάχρηση.

«Για φανταστείτε, να βάζει κανείς κάθε ώρα από μια από τις έξι διαφορετικές αιτίες που προβλέπονται στο έντυπο, για να βγαίνει συνεχώς έξω. Μπορεί να βγαίνει μία, δύο φορές έξω και να συνδυάζει τις μετακινήσεις του, για να πάρει τα αγαθά που χρειάζεται χωρίς να γίνεται κατάχρηση. Χρειάζεται, λοιπόν, ένας χρονικός περιορισμός. Και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξετάζει τρόπους ώστε να διασφαλιστεί αυτό και με την αποστολή SMS στο 13033, όχι μόνο με το έντυπο», εξήγησε ενώ είπε ότι σε σημεία όπου συγκεντρώνεται κόσμος και έχουν παρατηρηθεί υπερβολές όπως στην παραλία της Θεσσαλονίκης, εάν χρειαστεί να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα.

«Η Ελλάδα πήρε αυστηρά μέτρα και τα πήρε γρήγορα. Και γι' αυτό έχει μία καλύτερη εξέλιξη, σε σχέση με τα κρούσματα, τους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ. και για τους θανάτους, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε, δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Γι' αυτό είναι κρίσιμο να ακολουθήσουμε τις οδηγίες, τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες», επισήμανε.

Για το Πάσχα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να γίνουν, από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, οι λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών.

«Περιμένουμε να δούμε, σήμερα, τι θα αποφασίσει και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Έχουμε ήδη πει ότι αυτό το Πάσχα είναι διαφορετικό. Δεν θα πάμε στο χωριό μας. Δεν θα ψήσουμε τα αρνιά στις αυλές μας. Δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας. Θα γιορτάσουμε με την πίστη μέσα μας, γιατί δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια στιγμιαία επιπολαιότητα να στοιχίσει τη ζωή ενός ανθρώπου που αγαπάμε. Κανένα Πάσχα στο μέλλον δεν θα είναι το ίδιο, εάν εξαιτίας αυτής της επιπολαιότητας χάσουμε ανθρώπους που αγαπάμε. Γι' αυτό φέτος θα γιορτάσουμε το Πάσχα διαφορετικά», τόνισε ενώ μίλησε και για το σούβλισμα του αρνιού.

«Θέλουμε να αποφύγουμε τον συνωστισμό ο οποίος είναι δεδομένος σε αυτές τις συνθήκες. Ξέρετε τι γίνεται στα χωριά όπως και τι γίνεται στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις στις πυλωτές των πολυκατοικιών. Μη γελιόμαστε μεταξύ μας. Είναι ένα σημείο, όπου θα μαζευτεί κόσμος. Δεν λέει κανείς να μην πάρει το αρνί, το κατσίκι, ό,τι επιθυμεί και να το βάλει στον φούρνο του. Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τους κτηνοτρόφους μας, που πουλάνε αυτή την περίοδο τα αρνιά τους και τα ερίφια», ανέφερε.

Επιπρόσθετα μιλώντας για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τους μισθούς των μελών του υπουργικού συμβουλίου και των βουλευτών, αναρωτήθηκε: «Είναι λαϊκισμός να κάνει μία συμβολική κίνηση ο Πρωθυπουργός και να λέει καταθέτουμε το ήμισυ του μισθού μας τον Απρίλιο και τον Μάιο στο ταμείο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και δεν είναι λαϊκισμός να γίνει αυτό υποχρεωτικά;».

Και πρόσθεσε: «Είναι μάλλον υπεκφυγή και μία ντρίπλα για να αποφύγει τα προβλήματά του ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θα το κάνουμε και θα το κάνουμε όλοι. Γιατί είναι μία συμβολική κίνηση σημαντικού ηθικού μεγέθους. Και αυτό το μήνυμα θέλουμε να στείλουμε παντού. Ας πουν και τα υπόλοιπα κόμματα τι θα γίνει με τα στελέχη, τους βουλευτές τους».

Σε ότι αφορά την καμπάνια ενημέρωσης για την πανδημία ο κ. Πέτσας είπε ότι έχουμε εγκαινιάσει μια δεύτερη φάση που θα φτάσει μέχρι το Μάιο. «Όσο περνούν οι ημέρες υπάρχει μία κόπωση και πρέπει να την νικήσουμε. Είναι πολύ κρίσιμη η καμπάνια ενημέρωσης γιατί δείχνει στους πολίτες τι έχουμε κερδίσει, τι πρέπει να διαφυλάξουμε και τι πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε. Είναι ένα πολύ δύσκολο μέτρο για τον άνθρωπο, να μένει σπίτι. Όμως είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, που δίνεται η δυνατότητα στον καθένα από εμάς να γίνει ήρωας. Να σώσει ανθρώπινες ζωές, απλά μένοντας στο σπίτι του», υπογράμμισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γκάβιν Νιούσομ Καλιφόρνια
ΔΙΕΘΝΗ

Κυβερνήτης Καλιφόρνιας: Ο Τραμπ διέλυσε 80 χρόνια συμμαχιών των ΗΠΑ

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, μιλώντας στο Νταβός, κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ ότι κατέστρεψε διαχρονικές συμμαχίες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τονίζοντας πόσο εύκολα γκρεμίζονται όσα χτίστηκαν επί δεκαετίες.
Κωστής Χατζηδάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Η χώρα χρειάζεται σταθερή, σοβαρή και αποτελεσματική κυβέρνηση

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι η Ελλάδα έχει στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις για το 2026.
Υπουργός Δικαιοσύνης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας: «Εργαλείο στρατηγικής» η διακομματική για τα αγροτικά

Ο Κ. Τσιάρας είπε στη Βουλή ότι η διακομματική επιτροπή είναι εργαλείο στρατηγικής για αγροτικό τομέα, με χρονοδιάγραμμα και προτάσεις. Ανέφερε 3,8 δισ. ενισχύσεις, ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, συνεταιρισμούς και Mercosur.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τασούλας - Παπανδρέου: Εξωτερική πολιτική και συνταγματική αναθεώρηση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Συζήτησαν θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, το περιβάλλον και τις διεθνείς εξελίξεις, με έμφαση στη συνταγματική αναθεώρηση και την ανάγκη συγκλίσεων.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Πρόταση για Εθνική Επιτροπή Αγροτικής Παραγωγής και Ανθεκτικότητας

Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει υπέρ του εθνικού διαλόγου για τον πρωτογενή τομέα, αλλά απορρίπτει «προσχηματικές» διαδικασίες. Ο Δημ. Μάντζος ανακοίνωσε πρόταση για σύσταση Εθνικής Επιτροπής Αγροτικής Παραγωγής και Διατροφικής Ανθεκτικότητας, με δομή, αποστολή και χρονοδιάγραμμα, που θα τεθεί σε ψηφοφορία.