ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
Φώτο: SOOC

Σκέρτσος: Προσηλωμένοι σε μια σύγχρονη κουλτούρα κράτους δικαίου

Τη μετάβαση της Ελλάδας από κράτος ανομίας σε κράτος δικαίου αναλύει με άρθρο του στην «Καθημερινή» ο υπουργός Επικρατείας.

Τη μετάβαση της Ελλάδας από κράτος ανομίας σε κράτος δικαίου αναλύει με άρθρο του στην «Καθημερινή» ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος.

Ο κ. Σκέρτσος αναφέρει στην αρχή του άρθρου του: «σε μια περίοδο έντονου προβληματισμού για την κατάσταση της δημοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο και την ευαλωτότητά της απέναντι στις τεχνολογικές εξελίξεις, είναι εύλογη και αναγκαία η δημόσια συζήτηση για την ποιότητα του Κράτους Δικαίου.

Στην Ελλάδα αυτή η συζήτηση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, αρκεί να βασίζεται σε αλήθειες και όχι σε βολικούς μύθους ή κατασκευασμένες αλήθειες» και προσθέτει:

«Προερχόμαστε από μια δεκαετία που δοκίμασε βαθιά τους θεσμούς και την κοινωνία μας. Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2009 μετατράπηκε γρήγορα σε σκληρή πολιτική, κοινωνική και θεσμική κρίση. Αποτελεί προσωπική πεποίθηση ότι η κρίση χρέους προέκυψε από ένα αδύναμο θεσμικό πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας και θεσμικών αντίβαρων μεταξύ των διακριτών λειτουργιών της δημοκρατίας, που θα επέτρεπαν μεγαλύτερη εγρήγορση».

Όπως λέει ο υπουργός τα χρόνια αυτά η δημοκρατία της Ελλάδας βρέθηκε υπό πίεση λόγω της λιτότητας, της πόλωσης και της ραγδαίας θεσμικής αλλαγής.

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, λέει ο υπουργός αν και επισημαίνει ότι «απέχουμε ακόμη από την επιθυμητή σύγκλιση, παρ' ότι», όπως σημειώνει «πετύχαμε τη μακροοικονομική σταθερότητα, την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας».

«Γνωρίζουμε καλά πλέον ότι δεν μπορεί να υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη χωρίς ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος δικαίου» συμπληρώνει ο υπουργός.

O κ. Σκέρτσος θέλει να είναι σαφής: «η δημοκρατία είναι πάντα εύθραυστη όταν προκύπτουν νέες ανισότητες και νέα κοινωνικά ρήγματα. Η διεθνής οικονομία βρίσκεται μπροστά σε πρωτοφανείς προκλήσεις όπως η κλιματική κρίση, η τεχνολογική αλλαγή ή ο νέος παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος που προκαλούν ανασφάλεια στους πολίτες και ρηγματώσεις στην εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς».

Ωστόσο σημειώνει ότι «Αυτή η κυβέρνηση όμως, παρά και τα λάθη της που σπεύδει πάντως να διορθώσει εγκαίρως και με εντιμότητα, έχει να επιδείξει αξιοσημείωτο έργο τα τελευταία χρόνια προς τη θεμελίωση πολύ σημαντικών νέων δικαιωμάτων που διευρύνουν τη δημοκρατία και ενισχύουν την ισονομία και ισοπολιτεία».

Στη συνέχεια του άρθρου του ο υπουργός Επικρατείας παραθέτει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων η ψήφος των ομογενών, η επιστολική ψήφος, η κατοχύρωση δικαιωμάτων αόρατων κοινωνικών ομάδων, η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, η επιτάχυνση των διαδικασιών και η αποδοτικότητα.

«Στον τομέα της ελευθερίας του Τύπου, έχουμε προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που μας ευθυγραμμίζουν περισσότερο με τις ευρωπαϊκές αξίες» λέει ο κ. Σκέρτσος και αναφέρει την αποποινικοποίηση της απλής δυσφήμιση για δημοσιογράφους, τη θέσπιση νέου μητρώου διαφάνειας στα ΜΜΕ και στις ενέργειες που γίνονται για την εφαρμογή ισχυρότερων εγγυήσεων για την ασφάλεια και την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων.

«Στη μάχη κατά της διαφθοράς, η θεσμική καινοτομία αποτελεί προτεραιότητά μας» προσθέτει ο υπουργός και αναλύει μια σειρά ενεργειών που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση αυτή, όπως την ενοποίηση των κρατικών μηχανισμών εποπτείας, τον νέο πειθαρχικό κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων για ταχύτερη διεκπεραίωση όσων διαπράττουν παράβαση καθήκοντος, μαζί με τα εργαλεία στοχοθεσίας, αξιολόγησης και εκπαίδευσης των δημοσίων υπαλλήλων.

«Αυτές δεν είναι επιφανειακές αλλαγές. Είναι διαρθρωτικές και μετρήσιμες. Και στοχεύουν σε ένα νέο κλίμα εμπιστοσύνης—τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επενδυτές» τονίζει ο κ. Σκέρτσος και σημειώνει πως εκθέσεις των πλέον έγκυρων διεθνών οργανισμών και αναγνωρισμένων φορέων, όπως ο Ο.Ο.Σ.Α και το συμβούλιο της Ευρώπης, πιστοποιούν τη συστηματική βελτίωση της Ελλάδας σε όλους τους κρίσιμους δείκτες.

«Έτσι πετύχαμε πέρυσι οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ετήσια έκθεση της για το κράτος δικαίου να μειωθούν από 6 σε 4 για τη χώρα μας, και να είναι λιγότερες από τις αντίστοιχες συστάσεις σε 18 ευρωπαϊκά κράτη μέλη. Ή η Ελλάδα να βρίσκεται ξανά μετά από 15 χρόνια μεταξύ των 25 χωρών παγκοσμίως που χαρακτηρίζονται από την έγκυρη έκδοση του Economist ως πλήρεις δημοκρατίες» τονίζει ο υπουργός.

«Φυσικά, δεν επαναπαυόμαστε. Τα επόμενα βήματα είναι εξίσου σημαντικά» λέει ο κ. Σκέρτσος και αναφέρει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που προετοιμάζονται, όπως συνταγματικές τροποποιήσεις για περαιτέρω αποπολιτικοποίηση της διαδικασίας επιλογής των δικαστών, του καθεστώτος ασυλίας των υπουργών και του πλαισίου αξιολόγησης και μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, και άλλα.

«Πάνω απ' όλα, δεσμευόμαστε σε μια νέα κουλτούρα κράτους δικαίου—όχι μόνο σε διαδικασίες, αλλά σε αξίες. Ο εθισμός σε μια κουλτούρα ανομίας, soft ή σκληρής παραβατικότητας, αποτέλεσε το "σαράκι" της μεταπολιτευτικής Δημοκρατίας.

Αυτήν την κουλτούρα πρέπει να καταπολεμήσουμε με το παράδειγμά μας σε κάθε υπουργείο, κάθε δικαστήριο, κάθε αίθουσα σύνταξης και κάθε σχολική τάξη» τονίζει στο άρθρο του ο κ. Σκέρτσος και καταλήγει λέγοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος και έως το 2030 η Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ των 20 χωρών που σημειώνουν διεθνώς τις καλύτερες επιδόσεις στα ζητήματα της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της καταπολέμησης της διαφθοράς».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν ομιλία φόρουμ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρόν: Η Ελλάδα αποτελεί πρότυπο οικονομικής προόδου

Ο Εμανουέλ Μακρόν, στο Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ, εξήρε τη συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, τις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς την πρότυπο, ενώ χαιρέτισε την εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Μητσοτάκη στο Ελληνογαλλικό Οικονομικό Φόρουμ στο ΚΠΙΣΝ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Ελληνογαλλικό Οικονομικό Φόρουμ στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ευχαρίστησε τους διοργανωτές και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της σημαντικής αυτής εκδήλωσης.
Ελληνικό drone Σάρισα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

EY: Η Ελλάδα πρέπει να γίνει εξαγωγέας άμυνας, όχι απλός αγοραστής

Ο Stig Thorgersen της EY τόνισε στο Delphi Economic Forum 2026 ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει περιφερειακό hub αμυντικής συνεργασίας, αν επενδύσει σε τεχνολογία και καινοτομία και αναπτύξει οικοσύστημα που συνδέει κράτος, βιομηχανία και έρευνα.
Κυριάκος Μητσοτάκης γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Γαλλία πιο κοντά από ποτέ σε όλους τους τομείς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Ελληνογαλλικό Οικονομικό Φόρουμ, υπογράμμισε τη στενή στρατηγική και οικονομική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας, τη διαχρονική φιλία και την ανάγκη για νέες επενδύσεις και συνεργασίες των δύο χωρών.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δηλώσεις Μητσοτάκη μετά τις συμφωνίες Ελλάδας-Γαλλίας στο Μαξίμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε τη στενή συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, επισημαίνοντας τη στρατηγική σημασία της συμμαχίας τους και τη φιλική σχέση των δύο χωρών.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα και Γαλλία επαναβεβαιώνουν τη στενή συνεργασία τους

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε τη σημασία του άρθρου 42.7 της ΕΕ για αλληλεγγύη χωρίς εναλλακτικές, υπογραμμίζοντας πως η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με την Ελλάδα είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για στρατηγικό βάθος της συμφωνίας.