ΓΔ: 2219.32 0.59% Τζίρος: 268.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Παύλος Μαρινάκης Συνέντευξη
Ο Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια δήλωσης ως κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα.

Μαρινάκης: Η ασφάλεια των δημοσιογράφων είναι αδιαπραγμάτευτη

Ο Παύλος Μαρινάκης παρουσίασε τις θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την προστασία της δημοσιογραφίας και τη διαφάνεια των ΜΜΕ σε συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε ακρόαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της Επιτροπής DRFMG/LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης παρουσίασε τις θεσμικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την ενίσχυση της διαφάνειας και της ελευθερίας του Τύπου.

Η συζήτηση, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών με τη συμμετοχή όλων των ευρωομάδων, περιλάμβανε διαδοχικές ακροάσεις με ανεξάρτητες αρχές, φορείς και κυβερνητικά στελέχη. 

Την ελληνική πλευρά πλαισίωσαν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας και ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής.

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά δράσεων που, όπως υπογράμμισε, συμβαδίζουν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα:

  • Προστασία δημοσιογράφων: Δημιουργία Task Force και Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, κατάργηση της απλής δυσφήμισης, και ποινική κατοχύρωση των απειλών κατά αθλητικών συντακτών.

  • Διαφάνεια στα ΜΜΕ: Νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη δημοσιότητα της ιδιοκτησίας και της χρηματοδότησης των μέσων, καθώς και νέοι κανόνες για τη διαδικασία επιλογής διοικήσεων σε δημόσια ΜΜΕ.

  • Προσεχείς μεταρρυθμίσεις: Αναβάθμιση του πλαισίου για ραδιοφωνικές και περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες, με στόχο την πλήρη εναρμόνιση με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την Ελευθερία του Τύπου (EMFA).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε με έμφαση πως «η προστασία της δημοσιογραφίας και η θωράκιση των θεσμών δεν είναι θέμα συμμόρφωσης, αλλά στρατηγική επιλογή και επένδυση στη δημοκρατία»

Σημείωσε μάλιστα πως η ασφάλεια των λειτουργών της ενημέρωσης αποτελεί ακλόνητη προτεραιότητα για την Πολιτεία.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής DRFMG/LIBE με την Ελλάδα εντάσσεται στον ευρύτερο κύκλο παρακολούθησης της λειτουργίας του κράτους δικαίου στα κράτη-μέλη, με στόχο την ενίσχυση της θεσμικής συνοχής εντός της ΕΕ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ανδρουλάκης συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Στηρίζει τους πολίτες του Ιράν και ζητά διεθνείς πρωτοβουλίες

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασε τη στήριξή του στους πολίτες του Ιράν που διαμαρτύρονται κατά του καθεστώτος. Καταδίκασε την καταστολή και τη λογοκρισία και ζήτησε από την Ελλάδα να κινηθεί στον ΟΗΕ για έκτακτη συνεδρίαση, ενώ κάλεσε και την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει πιο αυστηρά μέτρα.
Λογότυπο ΕΛΤΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΤΑ Courier: Νέο καθεστώς προμηθειών από 1/8 με bonus έγκαιρης παράδοσης

Τα ΕΛΤΑ αναβαθμίζουν τις ταχυμεταφορές και από 1/8/2026 εφαρμόζουν νέο μοντέλο αμοιβών για πράκτορες ΕΛΤΑ Courier, με επιπλέον κίνητρο για παραδόσεις επόμενης ημέρας. Για πάνω από 75% οι αμοιβές μένουν ίδιες ή αυξάνονται.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης για μπλόκα: Παρακάμψεις στην κυκλοφορία, όχι κλειστά τελωνεία

Στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι η ΕΛ.ΑΣ. κρατά ανοιχτή την κυκλοφορία με παρακαμπτήριες στα αγροτικά μπλόκα, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν θα επιτραπεί νέο κλείσιμο τελωνείων, προειδοποιώντας για μεγάλες αποζημιώσεις λόγω ζημιών στην οικονομία.