ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Παύλος Μαρινάκης Συνέντευξη
Ο Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια δήλωσης ως κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα.

Μαρινάκης: Η ασφάλεια των δημοσιογράφων είναι αδιαπραγμάτευτη

Ο Παύλος Μαρινάκης παρουσίασε τις θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την προστασία της δημοσιογραφίας και τη διαφάνεια των ΜΜΕ σε συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε ακρόαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της Επιτροπής DRFMG/LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης παρουσίασε τις θεσμικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την ενίσχυση της διαφάνειας και της ελευθερίας του Τύπου.

Η συζήτηση, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών με τη συμμετοχή όλων των ευρωομάδων, περιλάμβανε διαδοχικές ακροάσεις με ανεξάρτητες αρχές, φορείς και κυβερνητικά στελέχη. 

Την ελληνική πλευρά πλαισίωσαν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας και ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής.

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά δράσεων που, όπως υπογράμμισε, συμβαδίζουν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα:

  • Προστασία δημοσιογράφων: Δημιουργία Task Force και Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, κατάργηση της απλής δυσφήμισης, και ποινική κατοχύρωση των απειλών κατά αθλητικών συντακτών.

  • Διαφάνεια στα ΜΜΕ: Νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη δημοσιότητα της ιδιοκτησίας και της χρηματοδότησης των μέσων, καθώς και νέοι κανόνες για τη διαδικασία επιλογής διοικήσεων σε δημόσια ΜΜΕ.

  • Προσεχείς μεταρρυθμίσεις: Αναβάθμιση του πλαισίου για ραδιοφωνικές και περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες, με στόχο την πλήρη εναρμόνιση με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την Ελευθερία του Τύπου (EMFA).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε με έμφαση πως «η προστασία της δημοσιογραφίας και η θωράκιση των θεσμών δεν είναι θέμα συμμόρφωσης, αλλά στρατηγική επιλογή και επένδυση στη δημοκρατία»

Σημείωσε μάλιστα πως η ασφάλεια των λειτουργών της ενημέρωσης αποτελεί ακλόνητη προτεραιότητα για την Πολιτεία.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής DRFMG/LIBE με την Ελλάδα εντάσσεται στον ευρύτερο κύκλο παρακολούθησης της λειτουργίας του κράτους δικαίου στα κράτη-μέλη, με στόχο την ενίσχυση της θεσμικής συνοχής εντός της ΕΕ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν ομιλία φόρουμ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρόν: Η Ελλάδα αποτελεί πρότυπο οικονομικής προόδου

Ο Εμανουέλ Μακρόν, στο Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ, εξήρε τη συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, τις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς την πρότυπο, ενώ χαιρέτισε την εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Μητσοτάκη στο Ελληνογαλλικό Οικονομικό Φόρουμ στο ΚΠΙΣΝ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Ελληνογαλλικό Οικονομικό Φόρουμ στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ευχαρίστησε τους διοργανωτές και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της σημαντικής αυτής εκδήλωσης.
Ελληνικό drone Σάρισα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

EY: Η Ελλάδα πρέπει να γίνει εξαγωγέας άμυνας, όχι απλός αγοραστής

Ο Stig Thorgersen της EY τόνισε στο Delphi Economic Forum 2026 ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει περιφερειακό hub αμυντικής συνεργασίας, αν επενδύσει σε τεχνολογία και καινοτομία και αναπτύξει οικοσύστημα που συνδέει κράτος, βιομηχανία και έρευνα.
Κυριάκος Μητσοτάκης γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Γαλλία πιο κοντά από ποτέ σε όλους τους τομείς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Ελληνογαλλικό Οικονομικό Φόρουμ, υπογράμμισε τη στενή στρατηγική και οικονομική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας, τη διαχρονική φιλία και την ανάγκη για νέες επενδύσεις και συνεργασίες των δύο χωρών.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δηλώσεις Μητσοτάκη μετά τις συμφωνίες Ελλάδας-Γαλλίας στο Μαξίμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε τη στενή συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, επισημαίνοντας τη στρατηγική σημασία της συμμαχίας τους και τη φιλική σχέση των δύο χωρών.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα και Γαλλία επαναβεβαιώνουν τη στενή συνεργασία τους

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε τη σημασία του άρθρου 42.7 της ΕΕ για αλληλεγγύη χωρίς εναλλακτικές, υπογραμμίζοντας πως η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με την Ελλάδα είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για στρατηγικό βάθος της συμφωνίας.