ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Υπουργός Δικαιοσύνης Βουλή
Φώτο: ΑΠΕ

Πρόστιμο 415 εκατ. από Ε.Ε. για τον ΟΠΕΚΕΠΕ επιβαρύνει το κράτος

Ο Κ. Τσιάρας δήλωσε ότι το πρόστιμο 415 εκατ. ευρώ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ προαναγγέλλει προσφυγή κατά της απόφασης.

Το πρόστιμο των 415 εκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, λόγω παρατυπιών και συστημικών αδυναμιών στον μηχανισμό επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα επιβαρύνει τελικά τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στην ΕΡΤNews.

Όπως εξήγησε, τα ποσά θα παρακρατηθούν σταδιακά από μελλοντικές κοινοτικές ενισχύσεις. Οι πληρωμές στους αγρότες, οι οποίες γίνονται προκαταβολικά από το κράτος, θα συνεχιστούν κανονικά, γεγονός που μεταφέρει το οικονομικό βάρος στον εθνικό προϋπολογισμό.

Ο υπουργός προανήγγειλε ότι η ελληνική πλευρά θα προσφύγει κατά του προστίμου, ζητώντας επανεξέταση τόσο του ποσού όσο και της αιτιολόγησης. Διευκρίνισε δε ότι το πρόστιμο σχετίζεται κυρίως με λειτουργικές αδυναμίες και όχι με ευθείες παράνομες ενισχύσεις.

Αναφερόμενος στη δικογραφία που έχει σταλεί στη Βουλή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ο κ. Τσιάρας επιβεβαίωσε πως κατονομάζονται δύο πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η μέχρι στιγμής ανάγνωση «δεν δείχνει κάτι μεμπτό».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, υποστήριξε πως «πρέπει να δούμε την υπόθεση με νηφαλιότητα και θεσμικότητα»

Συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να «δαιμονοποιείται η κυβέρνηση» τη στιγμή που εμπλέκονται πρόσωπα και από άλλα κόμματα. «Κάποιοι σπεύδουν να καταδικάσουν χωρίς να έχουν δει τις αποδείξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις καταγγελίες για αιτήματα βουλευτών προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υπουργός υπογράμμισε πως «το να ρωτά ένας βουλευτής για την πορεία μιας υπόθεσης δεν είναι μεμπτό. Το να ζητά κάτι μη νόμιμο είναι άλλο θέμα»

Συμπλήρωσε επίσης πως «τα χρήματα που δόθηκαν παρανόμως θα επιστραφούν», αφού πρώτα ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα και ακολουθηθούν οι σχετικές διοικητικές διαδικασίες.

Κλείνοντας, ο κ. Τσιάρας τόνισε πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μπορεί να διακόψει τη λειτουργία του, καθώς έχει καθοριστικό ρόλο για την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. 

«Δεν φταίνε οι έντιμοι αγρότες να πληρώνουν με καθυστερήσεις ή με αμφισβήτηση της δουλειάς τους», ανέφερε, καλώντας σε συνεργασία για τη σταδιακή εξυγίανση του οργανισμού και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θανάσης Κοντογεώργης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντογεώργης: Η δημοκρατία χρειάζεται ενότητα, όχι διχασμό

Ο Θ. Κοντογεώργης τόνισε στη "Political" τη σοβαρότητα της κυβέρνησης για διαφάνεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ, διευκρινίζοντας πως η άρση ασυλίας δεν σημαίνει ενοχή. Ανακοίνωσε νομοθετική πρωτοβουλία για ταχεία διερεύνηση πολιτικών υποθέσεων.
Επιχειρηματίας συζήτηση γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Ρεαλιστική προσέγγιση για την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Στ. Παπασταύρου, τόνισε στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών την ανάγκη ρεαλισμού και τεχνολογικής ουδετερότητας στην ενεργειακή μετάβαση, επισημαίνοντας τη σημασία της κοινωνικής συνοχής και στοχευμένων μέτρων για ισορροπία και ανταγωνιστικότητα.
Βάλντις Ντομπρόβσκις οικονομολόγος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομπρόβσκις: Πρότυπο επιδόσεων και μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα στην ΕΕ

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις εξήρε την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την 7η εκταμίευση 1,18 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά προειδοποίησε για κινδύνους στασιμοπληθωρισμού λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή και την άνοδο τιμών ενέργειας.