ΓΔ: 2669.72 -2.51% Τζίρος: 508.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Μιχάλης Κατρίνης βουλή
Φωτογραφία ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης

Κατρίνης: Η κυβέρνηση γνώριζε από το 2020 τι συνέβαινε στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Μιχάλης Κατρίνης κατηγορεί την κυβέρνηση για συγκάλυψη στον ΟΠΕΚΕΠΕ, επισημαίνει ελέγχους από OLAF και ζητά πολιτική κάθαρση και αλλαγή πορείας στη χώρα.

Σαφές και αιχμηρό μήνυμα για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής και κάθαρσης έστειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, κατά την εμφάνισή του στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ1.

 Ο κ. Κατρίνης κατηγόρησε ευθέως τον Πρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου ότι γνώριζαν εδώ και χρόνια τι συνέβαινε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, επισημαίνοντας ότι «το Μαξίμου ήταν ενήμερο ήδη από το 2020».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ένας σύμβουλος του Πρωθυπουργού που παραιτήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι αδύνατον να μην έχει ενημερώσει και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για όσα συμβαίνουν». 

Υπενθύμισε ότι ο πρώην πρόεδρος του οργανισμού, κ. Βάρας, είχε παραιτηθεί εκφράζοντας αντιρρήσεις και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στο επιτελείο του Πρωθυπουργού.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ συνιστά διαρκές φαινόμενο κακοδιοίκησης και ανοχής. «Το ίδιο πάρτι συνεχίστηκε επί έξι χρόνια. Η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα», δήλωσε. 

Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι έξι πρόεδροι του οργανισμού έχουν παραιτηθεί τα τελευταία έξι χρόνια, γεγονός που, όπως τόνισε, δεν έχει προηγούμενο σε κανέναν άλλο οργανισμό στη χώρα.

Ο κ. Κατρίνης επεσήμανε ότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου πρόεδροι που επιχείρησαν να ελέγξουν ύποπτα ΑΦΜ δέχτηκαν πιέσεις, καθώς «οι ΑΦΜ αρχικά μπλοκάρονταν, αλλά στη συνέχεια ξεμπλοκάρονταν και καταβάλλονταν κανονικά πληρωμές».

 Όλα αυτά, όπως είπε, δεν μπορούν να θεωρηθούν συμπτώσεις.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για ολιγωρία και καθυστέρηση, υποστηρίζοντας ότι αντέδρασε μόνο όταν η δικογραφία έφτασε στη Βουλή. 

«Δεν έγινε καμία ανακοίνωση όταν μπήκε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ούτε όταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ τέθηκε υπό επιτροπεία. Μόνο όταν η υπόθεση έφτασε στη Βουλή ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις», σημείωσε.

Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για προσπάθεια αποποίησης ευθυνών από τη Νέα Δημοκρατία. «Όταν σας πιάνουν με τη γίδα στην πλάτη, τότε ξαφνικά φταίει το παρελθόν. Φταίνε όλοι, άρα δεν φταίει κανένας», ανέφερε σκωπτικά.

Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε και σε άλλες υποθέσεις που ερευνώνται από τις ευρωπαϊκές αρχές, τονίζοντας ότι η OLAF και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διερευνούν τη διαχείριση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και έργα πληροφορικής που ανατέθηκαν με απευθείας διαδικασίες. «Γίνεται πάρτι με κοινοτικά και εθνικά κονδύλια εδώ και έξι χρόνια», τόνισε.

Κλείνοντας, μίλησε για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής και θεσμικής ανάταξης. «Η κατάσταση είναι νοσηρή. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή, ανάσα και εκτόνωση. 

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να παραγραφούν ευθύνες πολιτικών προσώπων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νότης Μηταράκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Μηταράκης: Ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίστηκε αδιάβαστος στη Βουλή

Ο Νότης Μηταράκης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για λανθασμένες προτάσεις σε ΦΠΑ και Golden Visa, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει αποτελεσματικά μέτρα και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Ψηφίστε τη τροπολογία ΠΑΣΟΚ για ΕΦΚ, όχι επιστολές

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα αποφάσεις για μείωση του ΕΦΚ, εφαρμόζοντας το ιταλικό μοντέλο, και να καταργήσει την Golden Visa στα ακίνητα, τονίζοντας πως δεν απαιτείται επιστολή προς τη φον ντερ Λάιεν.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Στηρίζουμε τα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας

Ο Υπ. Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος τόνισε τη στήριξη της κυβέρνησης στους οικονομικά αδύναμους, απάντησε στην κριτική Ανδρουλάκη για τις 120 δόσεις και κάλεσε για ενότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για οικονομικές παρεμβάσεις.
Τάκης Θεοδωρικάκος στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Νέα κίνητρα για διαφανείς και επωφελείς ξένες επενδύσεις

Με ψήφους της ΝΔ εγκρίθηκε στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο για άμεσες ξένες επενδύσεις. ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν, ενώ η αντιπολίτευση καταψήφισε. Το πλαίσιο προβλέπει φοροαπαλλαγές και αδειοδοτήσεις, όχι επιχορηγήσεις.
Γιώργος Παπανδρέου στο συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Παπανδρέου: Υπερασπιζόμαστε το Σύνταγμα για τα παιδιά μας

Ο Γιώργος Παπανδρέου άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ για τη διαδικασία αναθεώρησης Συντάγματος, στηρίζοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ και καλώντας σε συνεννόηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης για ουσιαστικές αλλαγές στα κρίσιμα άρθρα.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Κατηγορίες για ΠΑΣΟΚ λόγω αμφιλεγόμενων συνεργασιών

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη για σύμπραξη με το "παρακράτος Μητσοτάκη", υποστηρίζοντας πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στοχοποιούν την ίδια. Επέκρινε και τον ρόλο του κόμματος στις επιστολικές ψήφους και τη "σιωπή" τους.